Τα ωμέγα-6 (ω-6) λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες για να συνθέσει σχεδόν όλα τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται εκτός από δύο τύπους: τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά οξέα. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα λιπαρά οξέα και τα λαμβάνουμε μόνο μέσω της διατροφής.
Ποιοι έιναι οι εκπρόσωποι των ω-6 λιπαρών οξέων;
Οι βασικοί εκπρόσωποι των ω-6 λιπαρών οξέων είναι το λινελαϊκό οξύ και το αραχιδονικό οξύ.
- Το πρώτο έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στον οργανισμό σε οποιοδήποτε άλλο λιπαρό οξύ της ίδιας ομάδας και βρίσκεται σε αφθονία στα φυτικά έλαια.
- Το δεύτερο αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό κατά την εμβρυική και βρεφική ηλικία προκειμένου να δομηθεί ο νευρικός ιστός και βρίσκεται κυρίως στο κρέας, το συκώτι, το λαρδί και το λίπος των αυγών.
Τα ω-6 λιπαρά οξέα, όπως και τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά συστατικά των μεμβρανών των κυττάρων και αποτελούν πρόδρομες ενώσεις πολλών ουσιών στον οργανισμό οι οποίες μεταξύ άλλων εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.
Ως δείκτης υγείας
Σημαντικός δείκτης υγείας του οργανισμού είναι η αναλογία ω-3/ω-6 λιπαρών οξέων. Επειδή και οι δύο τύποι λιπαρών οξέων μεταβολίζονται από το ίδιο ένζυμο, υψηλή πρόσληψη του ενός θα μπορούσε να μειώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης του άλλου από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, η αύξηση της πρόσληψης των ω-6 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής οδηγεί σε μειωμένη αξιοποίηση των ω-3 λιπαρών οξέων και αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η γενική σύσταση για την αναλογία πρόσληψής του είναι: ω-3/ω-6 = 1/4.