Διαβήτης

Σπάστε τον κύκλο του διαβήτη κύησης

της Κατερίνας Φαντούση
20 Ιουνίου 2016
27498 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Σπάστε τον κύκλο του διαβήτη κύησης

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Μια ζωούλα μεγαλώνει μέσα στο σώμα σου και οι ανησυχίες, οι φόβοι αλλά και η προσμονή μεγενθύνουν τα συναισθήματα. Όταν πάρεις στα χέρια σου το θετικό τεστ οι σκέψεις και οι ανησυχίες σου είναι πολλές! Τι πρέπει να κάνεις, τι να τρως, πόσο να κοιμάσαι, πόσο να ασκείσαι; Μπορέις να συνεχίσεις τη ζωή σου χωρίς να αλλάξεις τίποτα; Πόσο οι δικές σου επιλογές αυτο το χρονικό διάστημα θα επηρεάσουν τη νέα ζωή; Πάρτε μια ανάσα και μην χαλάσετε τη στιγμή, οι αλλαγές που πρέπει να κάνετε είναι αρκετές και ανάλογα με τον τρόπο ζωής που διατηρούσατε μέχρι τώρα. Δύο είναι τα πιο βασικά, το καπνισμα και το αλκοόλ πρέπει να λάβουν τέλος για τους επόμενους 9 μήνες. Το βάρος σας και η διατροφή σας είναι άλλες δύο παράμετροι που πρέπει να φροντίσετε.

Υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία

Σύμφωνα με στοιχεία απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρες και παχύσαρκες απο προηγούμενες δεκαετίες. Με απλά λόγια οι γυναίκες ξεκινάνε την εγκυμοσύνη με παραπάνω κιλά τα οποία λειτουργούν επιβαρυντικά τόσο για την γυναίκα και μελλουσα μαμά αλλά και για το εμβρυο-νεογνό και μελλοντικό παιδί.

Το υπερβαρο και η παχυσαρκία «βοηθούν» μια κατάσταση που λέγετε διαβήτης κύησης. Μελέτες σε εγκύους έχουν δείξει ξεκάθαρα οτι αυξημένο βάρος σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα διαβήτη στην κύηση.

Αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης

Η καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης είναι η πρόληψή του και αυτή επιτυγχάνεται ξεκινώντας την εγκυμοσύνη με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Οπότε αν σκοπεύεται να γίνετε μανούλες τότε φροντίστε να έχετε φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Δεν είναι υπερβολή να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο ώστε να μάθετε αν το βάρος σας είναι εντός φυσιολογικών ορίων για το ύψος σας και αν οι διατροφικές σας συνήθειες είναι μέσα στα πλάισια μιας ισορροπημένης διατροφής . Εκείνος/η θα σας βοηθήσει να εμπλουτίστε τη διατροφή σας με υγιεινά συστατικά ώστε να είστε έτοιμη να φιλοξενήσετε το μωρό σας.

Η εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά απαιτητική κατάσταση για τον γυναικείο οργανισμό. Οι ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα προκαλούν ινσουλινοαντίσταση, μια κατάσταση δηλαδή «προδιαβήτη». Προκειμένου να εισαχθεί η γλυκόζη μέσα στα κύτταρα απαιτείται όλο και περισσότερη ινσουλίνη, αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά σε διαβήτη κύησης. Στην 24η εβδομάδα ο γυναικόλογός σας θα σας υποβάλλει σε τεστ ανοχής γλυκόζης , αν οι τιμές είναι παθολογικές θα διαγνώσει διαβήτη και θα σας καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία. Παράλληλα ο διαιτολόγος μπορέι να σας βοηθήσει να διατηρείτε ένα υγιενό πρότυπο διατροφής.

Διαβήτης κύησης και διατροφή

Ας δούμε ποιά είναι τα σημαντικά σημεία στη διατροφή μιας γυναίκας με διαβήτη κύησης.

Σωστή κατανομή των υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη η οποία είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σας και το μωρό σας. Για να διατηρέιτε τα επίπεδα σακχάρου είναι απαραίτητο να μοιράζετε τους υδατάνθρακες στα 3 κύρια γέυματα και σε 3 γευματίδια στη διάρκεια της ημέρας. Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες είναι τα αμυλούχα, όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, αμυλούχα λαχανικά. Δώστε έμφαση στα προιόντα ολικής άλεσης που επηρεάζουν λιγότερο το σάκχαρο.

Καταναλώστε «καλά» λιπαρά

Προτιμήστε τα καλά λιπαρά, του ελαιολάδου και των ξηρών καρπών. Αποφύγετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρα. Προτιμήστε κοτόπουλο, ψάρι, γαλοπούλα, κουνελι.

Μην ξεχνάτε την πρωτεϊνη

Φροντίστε να έχετε καθημερινά κάποια πηγή πρωτεϊνης που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του μωρού σας. Προτιμήστε κοτόπουλο, ψάρι , αυγά, τυριά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Ένας διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής ώστε να ελέγχετε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου. Άλλη μια σημαντική παράμετρος είναι η άσκηση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα σας βοηθήσει να μην αυξήσετε το βάρος σας πάνω από τα όρια αλλά και θα συνδράμει στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Σε συνενόηση με τον γυναικολόγο και τον διαιτολόγο σας μπορείτε να προσθέσετε και ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης.

Με το τέλος της εγκυμοσύνης και τη γέννηση του μωρού σας ο διαβήτης κύησης θα σας εγκαταλείψει. Φαίνεται όμως οτι οι γυναίες που αναπτύσουν διαβήτη κύησης έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, οπότε καλό είναι να κάνετε έναν τακτικό έλεγχο του σακχάρου σας.

Κατερίνα Φαντούση
Κατερίνα Φαντούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος