Καλεσμένη στην εκπομπή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη, «Η Ζωή μου, η Υγεία μου» στην ΕΡΤ, συζητήσαμε εκτενώς για βρώσιμους θησαυρούς που υπάρχουν κάτω από το έδαφος!
Ποιοι είναι οι θησαυροί αυτοί;
Τα τρόφιμα που προέρχονται από το υπόγειο μέρος ενός φυτού, όπως είναι οι ρίζες του, μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 3 κατηγορίες. Έχουμε τις ρίζες, μέρος του φυτού που το τροφοδοτεί με νερό και θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα καρότα και τα παντζάρια, τους βολβούς, υπόγειος βλαστός και αποθηκευτικό χώρος του φυτού, όπως είναι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τέλος τους κόνδυλους, που είναι και πάλι υπόγειοι βλαστοί με αυξημένη περιεκτικότητα σε άμυλο, όπως είναι η πατάτα. Οι βρώσιμες ρίζες και οι βολβοί συμπεριλαμβάνονται κατά ένα μεγάλο μέρος τους στην κατηγορία των λαχανικών, ενώ η πατάτα είναι ένα πιο ιδιαίτερο τρόφιμο και λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε άμυλο την συμπεριλαμβάνουμε στην κατηγορία των αμυλούχων τροφίμων (όπως τα δημητριακά, το ρύζι και το ψωμί).
Ποια θρεπτικά συστατικά τις κάνουν πολύτιμες διατροφικά;
Τα τρόφιμα αυτά είναι πολύ καλές πηγές βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, που λαμβάνουν από το έδαφος που καλλιεργούνται και είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας! Ακόμα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, που μας προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις, αλλά και φυτικών ινών που συμβάλλουν στην υγεία του γαστρεντερικού αλλά και στο αίσθημα κορεσμού, με λίγα λόγια μας βοηθάνε να χορτάσουμε καλύτερα.
Υπάρχουν βιολογικές ρίζες;
Η «ασφάλεια» και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά αυτών των προϊόντων εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον καλλιέργειας, καθώς το έδαφος μεταφέρει πολλά από τα συστατικά του στις ρίζες και τους βολβούς των φυτών. Επομένως, η επιλογή βιολογικών προϊόντων, που έχουν καλλιεργηθεί βάσει και της τήρησης της νομοθεσίας, αποτελεί μια καλή επιλογή για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων.
Σκόρδο και κρεμμύδι: ποια είναι η διατροφική τους αξία;
Το σκόρδο αρχικά, περιέχει την αλισίνη στην οποία αποδίδονται και τα περισσότερα οφέλη του. Κάτι που ακούγεται αρκετά για το σκόρδο είναι ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, πράγμα που κρύβει μύθο και αλήθεια. Έρευνες έχουν δείξει τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που έχουν υπέρταση και αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην αλισίνη, ωστόσο οι ποσότητες που έχουν την επίδραση αυτή είναι αρκετά μεγαλύτερες από αυτό που καταναλώνουμε. Επιπλέον, για να έχεις τα μέγιστα οφέλη της αλισίνης είναι καλό το σκόρδο να καταναλωθεί ωμό, κομμένο σε κομματάκια ή λιωμένο, πράγμα που λόγω και της οσμής οι περισσότεροι το αποφεύγουν.
Προσθέστε ποικιλία από τους θησαυρούς αυτούς στη σαλάτα σας ή κατά το μαγείρεμα, για να δώσουν πιο έντονη γεύση και να μειώσετε τη χρήση αλατιού!
Η σημαντική διατροφική αξία του κρεμμυδιού βασίζεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Πιο συγκεκριμένα, η κερκετίνη ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες (προϊόντα γήρανσης) αλλά μειώνει και την οξείδωση της LDL χοληστερόλης άρα και τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών, αίτιο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμα, οι θειούχες ενώσεις που περιέχει, όπως και στο σκόρδο, δίνουν την χαρακτηριστική του οσμή και είναι υπεύθυνες για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες που έχει.
Καρότα και παντζάρια, δύο από τις πιο γνωστές ρίζες...
Τα καρότα έχουν γλυκιά γεύση και πλούσιο πορτοκαλί χρώμα, το οποίο προέρχεται από το β-καροτένιο που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Το β-καροτένιο λοιπόν, μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α , η οποία είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική δράση της και θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία της όρασης τη νύχτα.
Τα παντζάρια είναι πολύ καλή πηγή νιτρικών, όπου με τη φυσική τους παρουσία στα λαχανικά συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μέσω της καλύτερης λειτουργίας των αγγείων. Ακόμα περιέχουν φυλλικό οξύ, ή φολικό όπως το γνωρίζουν αρκετοί, απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Πατάτα ή γλυκοπατάτα;
Η πατάτα είναι ένα πιο ιδιαίτερο τρόφιμο, καθώς ενώ είναι υπόγειος βλαστός έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άμυλο σε σχέση με τις υπόλοιπες ρίζες! Η γλυκοπατάτα και η πατάτα έχουν αρκετές ομοιότητες και διαφορές. Ενώ το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι η ίδιο η γλυκοπατάτα υπερέχει σε ποσότητα θρεπτικών συστατικών και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, άρα μπορεί να καταναλωθεί πιο εύκολα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Η γλυκοπατάτα είναι περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη A, βιταμίνη C bκαι βιταμίνες του συμπλέγματος B. Επιπλέον, έχει περισσότερες φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Από την άλλη πλευρά, η πατάτα έχει μεγαλύτερη ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αμυλούχα τρόφιμα, στα οποία ανήκει, είναι στη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής, οπότε συστήνεται καθημερινή κατανάλωση αυτών των τροφίμων, πάντα σε ποικιλία για να προλαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών γίνεται!
Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που ακολουθεί.