Συστάσεις Διατροφής

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς προβλήματα

του Πάρη Παπαχρήστου & του Αναστάσιου Παπανικήτα
12 Απριλίου 2009
42186 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς προβλήματα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι καλό να αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία να δούμε φίλους, συγγενείς και φυσικά να ζήσουμε τα έθιμα και να απολαύσουμε τις πασχαλινές διατροφικές προτάσεις, παρά να είναι ένα ακόμη διατροφικό γεγονός που να χαρακτηρίζεται από υπερφαγία και πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία ειδικά από τη Κυριακή του Πάσχα μετά το γεύμα, καθώς και τη Δευτέρα. Αυτή η αύξηση, προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 30% του μέσου όρου προσελεύσεως κατά τη διάρκεια του έτους. Πώς θα διαχειριστείτε λοιπόν, τα εορταστικά τραπέζια των γιορτινών ημερών απολαμβάνοντας παράλληλα και την παρέα σας;

Ποιο είναι το «διατροφικό» χαρακτηριστικό των εορτών;

Χαρακτηριστικό των εορτών είναι η πολυφαγία (γεύματα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι) και υπερβολική (κάποιες φορές) κατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών.

Υπάρχουν άτομα που χρειάζεται να δώσουν μεγάλη προσοχή;

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν:

  • άτομα που απείχαν από τις ζωικές τροφές και προϊόντα αυτών για κάποιες ημέρες, ίσως και εβδομάδες (5-40 ημέρες) λόγω της νηστείας
  • οι ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και υπό φαρμακευτική αγωγή
  • εκείνα τα άτομα που υποβάλλονται σε ειδικές δίαιτες

Δευτερευόντως, σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή, η φύλαξη, παρασκευή και η συντήρηση των πρώτων υλών παρασκευής των τροφών όσο και των έτοιμων για σερβίρισμα φαγητών. Πολλές τροφικές δηλητηριάσεις εμφανίζονται, ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, τις γιορτινές ημέρες, λόγω της πλημμελούς προσοχής που δείχνουμε αλλά και της βιασύνης μας στο να τελειώσουμε.

Ποια είναι η θρεπτική αξία των γιορτινών πιάτων;

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το θερμιδικό περιεχόμενο των κυριότερων πιάτων και γλυκών που καταναλώνουμε στις γιορτές του Πάσχα:

Τρόφιμα Ποσότητα Θερμίδες (kcal)
Αρνί στη σούβλα 1 μερίδα (120γρ) 340
Κατσίκι  στη σούβλα 1 μερίδα (120γρ) 240
Κοκορέτσι 1 μερίδα (120γρ) 225
Μαγειρίτσα-Αυγολέμονο 1 πιάτο (300γρ) 624
Βραστό αυγό 1 μεσαίου μεγέθους 80
Τσουρέκι 1 φέτα (60γρ) 230
Πασχαλινά κουλούρια 1 τεμάχιο (30 γρ) ≈200

Μ. Σάββατο: Από τη νηστεία στην κρεατοφαγία

Η μαγειρίτσα, ως το κύριο πιάτο που τρώνε οι περισσότεροι μετά την Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου προετοιμάζει κατάλληλα τον οργανισμό μας να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του, έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής. Τα συστατικά της είναι εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο, ενώ αποδίδει γύρω στις 624 θερμίδες και έχει αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης.

Ως εκ τούτου, για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωσή της, προσπαθήστε να μη μείνετε νηστικοί μέχρι το βράδυ της Ανάστασης. Κάνετε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να ελέγξετε την κατανάλωση της μαγειρίτσας στο βραδινό σας. Να θυμάστε ότι συνήθως τρώτε αργά το βράδυ της ημέρας εκείνης και την επόμενη ημέρα σας περιμένει μεγαλύτερο τραπέζι!

Κυριακή του Πάσχα: Ας πάρουμε τη μέρα απ’ το πρωί

Πρωινό 

Φυσικά ξεκινήστε τη μέρα σας καταναλώνοντας ένα πρωινό για ενέργεια! Μπορείτε να επιλέξετε γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και ένα φρούτο

Ενδιάμεσα σνακ 

Να θυμηθείτε να καταναλώσετε το σνακ σας, που λόγω της ημέρας μπορεί να είναι ένα με δύο πασχαλινά κουλουράκια ή μία φέτα τσουρέκι

Κυρίως γεύμα 

Στο κεντρικό γεύμα σας ξεκινήστε με τη σαλάτα που θα σας βοηθήσει να χορτάσετε καλύτερα και πιθανόν να επιλέξετε μικρότερη ποσότητα κρέατος. Επιπλέον, τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο που είναι ανταγωνιστής του νατρίου (πλούσια πηγή το κρέας), διατηρώντας έτσι την ηλεκτρολυτική ισορροπία στο σώμα σας. Επιπρόσθετα, τα λαχανικά είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και τέλος είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. 

Συνδυάστε το γεύμα σας με ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί ολικής άλεσης

Οι υδατάνθρακες που περιέχουν θα σας γεμίσουν ενέργεια, αλλά και φυτικές ίνες, που αγαπούν το πεπτικό μας σύστημα, κάνουν δηλαδή καλό στην λειτουργία του εντέρου. Όταν φτάσει η στιγμή για την επιλογή του κρέατος, προτιμήστε το κατσίκι από αρνί διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι λίγο πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 χρόνου) περιέχει συνήθως περισσότερα λιπαρά, με τα πιο άπαχα μέρη του ζώου να είναι το μπούτι και η σέλα.

Βραδινό γεύμα 

Το βραδινό είναι καλό να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην επιφορτιστείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Οπότε η κατανάλωση μιας σαλάτα εποχής ή μιας χορτόσουπας ή ενός γιαουρτιού με φρούτα ή φρυγανιά, αποτελούν ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα διότι, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, είναι γνωστό ότι εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού και τα προβιοτικά τα οποία περιέχονται στο γιαούρτι, ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου

Και μία μαγειρική συμβουλή;

Εάν, επιλέξετε να μαγειρέψετε στα κάρβουνα το κρέας σας, φροντίστε να έχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τα κάρβουνα γίνεται, ώστε να αποφύγετε τα αρκετά «καμμένα» σημεία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καπνός από το λίπος που καίγεται κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας.

Δευτέρα του Πάσχα: Πώς να ξεκινήσετε την εβδομάδα;

Καλό είναι να ακολουθήσετε μικρά και συχνά γεύματα και αυτή την ημέρα, βάζοντας στη διατροφή σας μικρότερες ποσότητες από τα τρόφιμα των προηγούμενων ημερών και συνοδεύοντας τα κυρίως γεύματά σας (μεσημεριανό και βραδινό) με σαλάτα. Σε καμία περίπτωση μην καταφύγετε σε ακραίες διατροφικές επιλογές, όπως μόνο φρούτα και σαλάτα, καθώς είναι σημαντικό να επανέλθετε σταδιακά στις διατροφικές σας συνήθειες καταναλώνοντας όλες τις ομάδες τροφίμων.

pasxalino trapezi odigies diatrofhs

 

Δυσπεψία: Πώς να την αποφύγετε;

Η δυσπεψία, που ορίζεται ως «πόνος ή δυσφορία που επικεντρώνεται στην άνω κοιλιακή χώρα» είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που ταλαιπωρεί πολλά άτομα το Πάσχα. Η εμφάνιση της γίνεται κυρίως την Κυριακή του Πάσχα όπου ξεκινά η υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών όπως ο οβελίας, η μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, το τσουρέκι, τα πασχαλινά κουλούρια καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ. Πώς όμως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

  • Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών, ειδικά εάν νιώθετε χορτάτος από το κυρίως γεύμα σας μπορείτε να απολαύσετε το γλυκάκι σας ως σνακ μετά από 2-3 ώρες
  • Αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων και λιπαρών τροφών, πώς θα το πετύχαιτε αυτό την ημέρα του Πάσχα; Μπορείτε να ξεκινήσετε αφαιρώντας το ορατό λίπος από το κρέας (κοινώς την πέτσα)
  • Να θυμάστε να έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό δίπλα σας, ώστε να πίνετε αυτό για να ξεδιψάτε και το αλκοολούχο ποτό για απόλαυση
  • Αποφύγετε πολλές και διαφορετικές τηγανητές εκδοχές τροφίμων στο ίδιο γεύμα
  • Αποφύγετε να ξαπλώσετε αμέσως μετά το γεύμα σας. Επιπλέον, όταν ξαπλώνετε τοποθετήστε μια κουβέρτα κάτω από τον κορμό και το κεφάλι σας με σκοπό να ανασηκωθεί το σώμα σας από την μέση και πάνω

Παρατηρούνται προβλήματα υγείας τις ημέρες αυτές;

  • Καρδιαγγειακά επεισόδια (εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, στηθαγχικά επεισόδια, επιδείνωση της πίεσης)
  • Εμφάνιση οξέων ή επιδείνωση γνωστών γαστρεντερικών προβλημάτων (δυσπεψία, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα, κολίτιδες)
  • Απορρύθμιση μεταβολικών νόσων με κυρίαρχο τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα αυτά;

Κάποια από τα προαναφερόμενα προβλήματα υγείας μπορούν να παρουσιαστούν σε τόσο σοβαρή μορφή, ώστε να κινδυνέψει η ζωή του παθόντος. Γι΄ αυτό, καλό θα ήταν στην πρώτη εμφάνιση ενοχλημάτων ή ήδη γνωστών συμπτωμάτων να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας ή να προσέλθετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ωστόσο, ορισμένες σύντομες συμβουλές για την πρόληψη των προβλημάτων είναι να αποφύγετε:

  • Την κατάκλιση αμέσως μετά τη λήψη τροφής. Καλό είναι να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα δύο - τριών ωρών από την ώρα του γεύματος μέχρι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι
  • Την έντονη άσκηση
  • Τη χρήση αλκοολούχων ποτών
  • Επίσης, ως επιπρόσθετο μέτρο για ευκολότερη πέψη θα πρέπει να γίνεται καλή μάσηση της τροφής και με αργό ρυθμό

Μερικές επιπλέον πρακτικές συμβουλές

  • Τρώτε μικρά και ελαφριά γεύματα αντί για ένα μεγάλο
  • Προτιμήστε το κρασί από την κατηγορία των ποτών και πάντα με μέτρο
  • Επιλέξτε εξ αρχής τα συνοδευτικά που θα προσθέσετε στο πιάτο σας και γεμίστε το μία φορά
  • Βάλτε στο μισό σας πιάτο σαλάτα, στο ένα τέταρτο το κρέας και σε ένα τέταρτο ακόμη τα συνοδευτικά της επιλογής σας
  • Προσέξτε την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσετε επιπλέον στο πιάτο σας
  • Τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού μοιραστείτε τα με συγγενείς και φίλους!

Καλές γιορτές!

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.
Αναστάσιος Παπανικήτας
Αναστάσιος Παπανικήτας Ειδικός Παθολόγος