Επιστημονικά Νέα

Βοηθάνε τα sms τον έλεγχο του βάρους;

07 Φεβρουαρίου 2018
7938 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sms kai apwleia varous

Photo source: www.bigstockphoto.com

 

Η επίπτωση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας υπολογίζεται σήμερα μεταξύ 50-60% σε ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες

Οι παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο να μειώσουν το βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια αυτή αποτελούν προτεραιότητα για τη μείωση της επιβάρυνσης που σχετίζεται με την παχυσαρκία, τη συννοσηρότητας που τη συνοδεύει, καθώς και το σημαντικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Διάφορες εξ’ αποστάσεως δυνατότητες παράτασης της επικοινωνίας με τους συμμετέχοντες, όπως το τηλέφωνο, το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έχουν δοκιμαστεί. Παρόλα αυτά, η χρήση του τηλεφώνου ή ακόμη και οι διαδραστικές παρεμβάσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απαιτούν τη χρήση πόρων και χρόνου των ατόμων που συμμετέχουν ή υλοποιούν την παρέμβαση. Με τη σχεδόν καθολική κατοχή κινητών τηλεφώνων, τα γραπτά μηνύματα προσφέρουν μία δυνητικά οικονομική και με ευρεία προσέγγιση εναλλακτική.

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Σε πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και μετα-ανάλυση εξετάστηκαν:

  • η αποτελεσματικότητα της παράτασης της επαφής σε παρεμβάσεις για ενήλικες στην υποστήριξη της διαχείρισης βάρους μέσω γραπτών μηνυμάτων &
  • τα κοινά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων που βρέθηκαν να είναι αποτελεσματικές.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Διεξήχθη συστηματική αναζήτηση βάσεων δεδομένων (PubMed, CINAHL, Embase, Web of Science και Scopus) έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2016. Πραγματοποιήθηκαν μετα-αναλύσεις με σκοπό να ποσοτικοποιηθούν οι μέσες μεταβολές βάρους (kg) κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων παρεμβάσεων επαφής.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Από τα αποτελέσματα της μελέτης βρέθηκαν επτά μελέτες επιλέξιμες για συμπερίληψη. Το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα της παράτασης της επαφής σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (n = 3 μελέτες) ήταν -0,82 kg (διάστημα εμπιστοσύνης 95% = 1,43, -0,21), ενώ η απώλεια βάρους σε άτομα εντός της ίδιας ομάδας (n = 6 μελέτες) ήταν -2,16 kg.

Οι παρεμβάσεις που θεωρήθηκαν «αποτελεσματικές» (n = 4) ήταν πιο πιθανό να είναι διάρκειας > 12 εβδομάδων, σε σύγκριση με τις παρεμβάσεις που θεωρήθηκαν «αναποτελεσματικές» (n = 3)

Ποια είναι τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Συμπερασματικά, τα στοιχεία από το μικρό αριθμό των μελετών που εξετάστηκαν υποδηλώνουν ότι η παράταση της επαφής, παρεχόμενη μέσω γραπτών μηνυμάτων είναι αποτελεσματική. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να διασαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης που την κάνουν αποτελεσματική καθώς και η μακροπρόθεσμη επίπτωση στο βάρος, στη διατροφή και στη σωματική δραστηριότητα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Job J. R., Fjeldsoe B. S., Eakin E. G. and Reeves M. M., Effectiveness of extended contact interventions for weight management delivered via text messaging: a systematic review and meta-analysis, Obes Rev. 2017 Dec 15.

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.