Επιστημονικά Νέα

Η επίδραση της πρόσληψης καζεΐνης πριν τον ύπνο στην λειτουργική ικανότητα σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές

της Ζωής Κονιδάρη
03 Μαΐου 2021
5436 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
podosfairo ipnos

Photo source: www.bigstockphoto.com

Εισαγωγή

Η συμμετοχή σε ποδοσφαιρικούς αγώνες έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μυϊκών τραυματισμών που οδηγούν σε πτώση της σωματικής λειτουργίας, κάτι που προβληματίζει για την επίδοση σε αγώνες που χρειάζεται να διεξαχθούν στο άμεσο διάστημα.

Η πρόσληψη 20-40γρ πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας όσο πιο άμεσα από το πέρας του αγώνα, φαίνεται ότι συμβάλλει στον ανασχηματισμό των απαραίτητων για την μυϊκή λειτουργία πρωτεϊνών αποτρέποντας την πτώση της σωματικής λειτουργίας, εφόσον βέβαια εξασφαλίζεται περαιτέρω κατανάλωση πρωτεΐνης κατά την διάρκεια της ημέρας

Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί πρακτικά δεδομένου ότι οι περισσότεροι αγώνες πραγματοποιούνται απόγευμα προς βράδυ κι έτσι δεν υπάρχουν ευκαιρίες για επιπλέον κατανάλωση πρωτεΐνης και διέγερση της πρωτεϊνοσύνθεσης. Επιπλέον, η μία μόνο δόση δεν αρκεί για να αυξήσει την πρωτεϊνοσύνθεση κατά την διάρκεια της νύχτας, κάτι που φαίνεται όμως να επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τουλάχιστον 40γρ καζεΐνης πριν τον ύπνο. Η επίδραση της καζεΐνης στην οξεία λειτουργική αποκατάσταση των παιχτών δεν έχει διερευνηθεί και έτσι σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης καζεΐνης πριν από τον ύπνο στην αποκατάσταση, ύστερα από έναν βραδινό αγώνα σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Σχεδιασμός μελέτης

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, μονά τυφλή, διασταυρούμενη κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 10 άνδρες επαγγελματίες «εφεδρικοί» ποδοσφαιριστές μιας από τις σημαντικές ομάδες της Αγγλίας, μέσης ηλικίας 19 ετών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν 40γρ καζεΐνης ή εικονικού σκευάσματος 30 λεπτά πριν από τον ύπνο ύστερα από 2 διαφορετικούς αγώνες. Παρόλο που τα δύο σκευάσματα διέφεραν στην γεύση, οι εθελοντές δεν γνώριζαν αν κατανάλωσαν το εικονικό ή όχι σκεύασμα.

Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν 86 ώρες μετά τον τελευταίο τους αγώνα και 12, 36 και 60 ώρες μετά τον κάθε αγώνα. Μετρήθηκαν το ύψος στο άλμα αντίθετης κίνησης, ο δείκτης αντιδραστικής δύναμης, ο μυϊκός πόνος με την χρήση οπτικής αναλογικής κλίμακας και η ψυχική διάθεση με το ερωτηματολόγιο Bam+ (ερωτηματολόγιο σύντομης αξιολόγησης της διάθεσης).

Κατά την διάρκεια της μελέτης είχαν δοθεί οδηγίες στους εθελοντές ώστε να μην χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους αποκατάστασης, να μην καταναλώσουν κάποιο συμπλήρωμα μετά τον αγώνα και να συνεχίσουν κανονικά την τυπική τους διατροφή, τηρώντας ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων την ημέρα του αγώνα και τις επόμενες 2 μέρες. Επιπλέον, για την εκτίμηση της εξωτερικής επιβάρυνσης των παιχτών σε κάθε αγώνα έγινε χρήση του GPS και απορρίφθηκαν όσοι παίχτες είχαν αγωνιστεί για λιγότερο από 60λεπτά, δημιουργώντας έτσι το τελικό δείγμα των 8 ατόμων.

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, παρατηρούμε ότι όσοι έλαβαν εικονικό σκεύασμα είχαν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στην επίδοση στο ύψος του άλματος αντίθετης κίνησης στις 12 και 36 ώρες σε σχέση με αυτούς που έλαβαν καζεΐνη. Μάλιστα, όσοι έλαβαν καζεΐνη επέστρεψαν στις αρχικές επιδόσεις στις 36 ώρες, ενώ όσοι είχαν λάβει εικονικό σκεύασμα επέστρεψαν περίπου σε αυτά στις 60 ώρες.

Συνεχίζοντας με τον δείκτη αντιδραστικής δύναμης, τα άτομα που έλαβαν καζεΐνη δεν παρατήρησαν μείωση στις 12 και στις 36 ώρες και επέστρεψαν στα αρχικά επίπεδα στις 60 ώρες σε αντίθεση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό σκεύασμα, που παρατήρησαν μείωση μεγάλου βαθμού στις 12 και 36 ώρες, με τη συνολική διαφορά μεταξύ των δύο συνθηκών να είναι στατιστικά σημαντική.

Όσον αφορά τον μυϊκό πόνο και την ψυχική διάθεση δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο συνθηκών.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, παρατηρήθηκε όντως μειωμένη μυϊκή λειτουργία για 2-3 μέρες μετά τον αγώνα, όμως η κατανάλωση 40γρ καζεΐνης 30 λεπτά πριν από τον ύπνο μετά από ένα βραδινό αγώνα ποδοσφαίρου ωφελεί τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, καθώς ενισχύει την αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας στις 36 ώρες μετά τον αγώνα, ενώ δεν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στον μυϊκό πόνο και την ψυχική διάθεση. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες με καλύτερο σχεδιασμό προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω συμπεράσματα και να απαντηθούν τα ερωτήματα που προέκυψαν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Abbott, W., Brett, A., Cockburn, E., & Clifford, T. (2019). Presleep Casein Protein Ingestion: Acceleration of Functional Recovery in Professional Soccer Players. Int J Sports Physiol Perform, 14(3), 385-391. doi:10.1123/ijspp.2018-0385

 

Ζωή Κονιδάρη
Ζωή Κονιδάρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.