Επιστημονικά Νέα

Οι Επιδράσεις Συμπληρώματος Σκόνης Ανήθου σε Άτομα με Διαβήτη Τύπου 2

16 Οκτωβρίου 2024
816 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
 anithos sto diabhth

Photo Source: www.canva.com

Επιπολασμός ΣΔ2

Ο διαβήτης είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που έπληξε 285 εκατομμύρια ενήλικες το 2010. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 439 εκατομμύρια —ή στο 7,7% όλων των ενηλίκων— έως το 2030.

Κύρια χαρακτηριστικά ΣΔ2

Τα κύρια χαρακτηριστικά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) είναι:

  • Παχυσαρκία
  • Μειωμένη δράση της ινσουλίνης
  • Δυσλειτουργία έκκρισης ινσουλίνης
  • Αυξημένη ενδογενής παραγωγή γλυκόζης

Άνηθος

Το Anethum graveolens L (κοινώς αναφέρεται ως άνηθος) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς όσο και ως καρύκευμα.

Αναπτύσσεται στην περιοχή της Μεσογείου, στην Ευρώπη, στην κεντρική και νότια Ασία και στη νοτιοανατολική περιοχή του Ιράν.

Σε διαβητικά μοντέλα, η χορήγηση διαφορετικών εκχυλισμάτων του σπόρου A. graveolens είχε αντιοξειδωτική, υπολιπιδαιμική και υπογλυκαιμική δράση.

Δεδομένα προηγούμενων μελετών

Τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το A. graveolens μείωσε την ολική χοληστερόλη (TC) και τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL-C), αλλά δεν άλλαξε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ή τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL-C) σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι το A. graveolens θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ορισμένους φλεγμονώδεις βιοδείκτες και αμφιλεγόμενες επιδράσεις στη γλυκόζη και την ινσουλίνη.

Δεδομένων των ασαφών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τα γλυκαιμικά, λιπιδικά και φλεγμονώδη προφίλ, δεν είναι σαφές εάν το A. graveolens βοηθά στην αύξηση των αντιοξειδωτικών ή στη βελτίωση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων.

Σκοπός

H παρούσα μελέτη σχεδιάστηκε για να εξετάσει τις επιδράσεις της σκόνης A. graveolens στα επίπεδα ορού των γλυκαιμικών παραμέτρων, του λιπιδικού προφίλ, ορισμένων αντιοξειδωτικών, φλεγμονωδών δεικτών και στα γαστρεντερικά συμπτώματα σε ασθενείς με ΣΔ2.

Μέθοδος

Σε αυτή τη μελέτη, 42 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 κατανεμήθηκαν τυχαία σε ομάδες παρέμβασης και ελέγχου και έλαβαν είτε 3 g/ημέρα σκόνη άνηθου ή εικονικό φάρμακο (3 κάψουλες/ημέρα, 1 g η καθεμία).

Το σάκχαρο νηστείας, η ινσουλίνη, ο δείκτης ινσουλινοαντίστασης HOMA-IR, το λιπιδικό προφίλ, η υψηλής ευαισθησίας CRP, η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα, η μηλονοδιαλδεΰδη και τα γαστρεντερικά συμπτώματα μετρήθηκαν σε όλα τα άτομα κατά την έναρξη και μετά την παρέμβαση.

Αποτελέσματα

Το συμπλήρωμα σε σκόνη άνηθου μείωσε σημαντικά τα μέσα επίπεδα ινσουλίνης στον ορό, τον δείκτη HOMA-IR, τη LDL χοληστερόλη, την ολική χοληστερόλη και τη μηλονοδιαλδεΰδη στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με τις μετρήσεις πριν την έναρξη της μελέτης (P <0,05).

Επίσης, οι μέσες αλλαγές στην ινσουλίνη, την LDL χοληστερόλη, στην ολική χοληστερόλη και στη μηλονοδιαλδεΰδη ήταν σημαντικά χαμηλότερες στην ομάδα παρέμβασης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (P <0,05).

Επιπλέον, τα μέσα επίπεδα HDL χοληστερόλης στον ορό και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκαν σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με τη baseline μέτρηση (P < 0,05).  

Οι μέσες αλλαγές στη HDL ήταν σημαντικά υψηλότερες στην ομάδα παρέμβασης από ό,τι στην ομάδα ελέγχου (P <0,05).

Η διαταραχή της κινητικότητας του παχέος εντέρου ήταν το μόνο γαστρεντερικό σύμπτωμα του οποίου η συχνότητα μειώθηκε σημαντικά με τη λήψη συμπληρωμάτων (P = 0,01).  

Συμπεράσματα

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα ευεργετικά αποτελέσματα του A. graveolens στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στο λιπιδαιμικό προφίλ, στα επίπεδα αντιοξειδωτικών και ορισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια 8 εβδομάδων λήψης συμπληρωμάτων.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των μοριακών επιπέδων και για την αποσαφήνιση του ρόλου του A. graveolens στη θεραπεία των επιπλοκών του διαβήτη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Haidari, F. et al. (2020) ‘The effects of Anethum graveolens (dill) powder supplementation on clinical and metabolic status in patients with type 2 diabetes’, Trials, 21:483.

Ανδριανή Χατζημάρκου
Ανδριανή Χατζημάρκου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.