Επιστημονικά Νέα

Κατανάλωση Καφέ, Οφέλη για την Υγεία και Παρενέργειες

22 Ιανουαρίου 2025
153 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
coffee epistonika nea

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Ο καφές αποτελεί το πιο διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως και γίνονται προσπαθείς για να καταλάβουμε καλύτερα τα αποτελέσματα που έχει  η κατανάλωση του.

Βιοενεργά συστατικά του Καφέ

  • Καφεΐνη
  • Τριγωνελίνη
  • Φαινολικές ενώσεις όπως χλωρογενικά οξέα
  • Διτερπένια όπως η καφεστόλη
  • Διαλυτές ίνες και άλλους δευτερογενείς μεταβολίτες

Από τι επηρεάζεται η συγκέντρωση ουσιών στον Καφέ;

Η συγκέντρωση των ουσιών στον καφέ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποικιλία των κόκκων, οι μέθοδοι καβουρδίσματος και επεξεργασίας. Δηλαδή, ο Arabica και ο καφές Robusta έχουν σημαντικές διαφορές στη σύνθεσή τους, συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητας σε καφεΐνη, η οποία είναι συνήθως υψηλότερη στον καφέ Robusta.

Όσον αφορά τη διαδικασία ψησίματος, η οποία είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της γεύσης, του αρώματος και του χρώματος του ροφήματος, αυτό επηρεάζει τη χημική σύνθεση και τη βιολογική δραστηριότητα του καφέ, οδηγώντας στη μείωση ορισμένων ενώσεων, όπως το χλωρογενικό οξύ και σχηματισμό άλλων.

Μέθοδος

Σε αυτήν την ανασκόπηση, τα δεδομένα συνοψίστηκαν με μια αφηγηματική προσέγγιση, σύμφωνα με την ερμηνεία των διαθέσιμων στοιχείων με βάση την τρέχουσα βιβλιογραφία που είναι διαθέσιμη στη βάση δεδομένων

Σκοπός

Ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ ως αντίκτυπο της υγείας, τονίζοντας τις παρενέργειές του και τέλος, συμβουλεύσει ορισμένες συστάσεις για τις δόσεις του.

Αποτελέσματα

Αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση

Σε μια in vitro μελέτη που διαπιστώθηκε ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος ή η ικανότητα δέσμευσης των ελεύθερων ριζών αυξήθηκε μετά την πρόσληψη καφέ, πιθανώς επειδή τα συστατικά του καφέ με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, όπως η καφεΐνη και τα χλωρογενικά οξέα, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ή να αποκαταστήσουν τα ενδογενή αντιοξειδωτικά του πλάσματος ή θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας.

Λιπιδικό προφίλ

Αρκετά στοιχεία που προέρχονται από in vitro και in vivo μελέτες παρουσιάζουν το ρόλο του καφέ και των βιοδραστικών μεταβολιτών του στο μεταβολισμό των λιπιδίων, ειδικά στη ρύθμιση της λιπογένεσης και της β-οξείδωσης των λιπαρών οξέων.

Πιο συγκεκριμένα, η καφεΐνη και τα CGAs έχουν δείξει ότι καταστέλλουν τη δραστηριότητα των βασικών ενζύμων για τη σύνθεση λιπιδίων, της ακετυλο-CoA καρβοξυλάσης, της συνθάσης λιπαρών οξέων και της δεσατουράσης στεαροϋλ-CoA, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, διεγείροντας την ενεργοποιημένη από AMP πρωτεϊνική κινάση, η οποία αναστέλλει την ακετυλο- CoA καρβοξυλάση και συνθετάση λιπαρών οξέων, και οι δύο υπεύθυνες για τα δύο πρώτα στάδια του λιπογένεση.

Ημερήσια κατανάλωση

Η κατανάλωση έως και 400 mg/ημέρα (1-4 φλιτζάνια την ημέρα) καφεΐνης θεωρείται ασφαλής

Παρενέργειες

Θεωρείται ότι το 9% του υγιούς γενικού πληθυσμού καταναλώνει 750 mg/ημέρα: αυτό ανέρχεται στο 22% σε ψυχιατρικοί ασθενείς. Επιπλέον, η καφεΐνη, η πιο ψυχοδραστική ένωση του καφέ, μπορεί επίσης να βρεθεί στο τσάι, στα δυναμωτικά ποτά, στα φάρμακα και σε καθαρή μορφή ως σκόνη ή δισκία.

Επίσης, έχουν μελετηθεί και οι τοξικές ενώσεις που μπορεί να υπάρχουν στον καφέ λόγω της διαδικασίας του. Η διαδικασία ψησίματος του καφέ είναι ζωτικής σημασίας που δίνει στον καφέ την ποιότητα, την ταυτότητα και τη γεύση του. Ωστόσο, αυτή η ίδια διαδικασία, ειδικά η αντίδραση Maillard παράγει τοξικές ενώσεις που πρέπει να παρακολουθούνται και οι επιστήμονες και οι βιομηχανία ποτών είναι στην προσπάθεια να τις ελαχιστοποιήσουν μέσω καλύτερων και καινοτόμων τεχνικών.

Συμπεράσματα

Παρ’ όλο δεν υπάρχουν επί του παρόντος συστάσεις για την κατανάλωση χρήση του καφέ στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, υπάρχουν ενδείξεις για τον πιθανό ρόλο στην υγεία του οργανισμού και την μείωση ανάπτυξης εμφάνισης ασθενειών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Barrea, L., Pugliese, G., Frias-Toral, E., Bianca Castellucc, M. E. G., Chapela, S. P., Carignano, M., Laudisio, D., M., Savastano, S., Colao, A. and Muscogiuri, G. (2023), Coffee consumption, health benefits and side effects: a narrative review and update for dietitians a, ‘Critical Reviews in Food Science and Nutrition’, 63(9), pp.1238-1261. https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1963207

Ελίνα Δήμητσα
Ελίνα Δήμητσα Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής

Η Ελίνα Δήμητσα είναι Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ιδιαίτερη αγάπη όμως για την διατροφή και στοχεύει να συνεχίσει τις σπουδές της ώστε να εμβαθύνει τις γνώσεις της στο τομέα της Διαιτολογίας.