Επιστημονικά Νέα

Πόσο μας χορταίνει ένα χορτοφαγικό γεύμα;

της Ευσταθίας Παπαδά
11 Νοεμβρίου 2019
6873 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
poso-mas-xortainei-ena-xortofagiko-geyma

Η παχυσαρκία λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις και σχετίζεται με επιπλοκές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, διάφοροι τύποι καρκίνου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των βελτιωμένων διατροφικών συνηθειών αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Η επίδραση της διατροφής στην ανάπτυξη της ινσουλινοαντίστασης, του προ-διαβήτη και του διαβήτη τύπου 2 έχει διερευνηθεί εκτεταμένα και φαίνεται ότι οι γαστρεντερικές ορμόνες εμπλέκονται στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, της ενεργειακής ομοιόστασης, του κορεσμού και της διαχείρισης του βάρους.

Επιπλέον, οι προοπτικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ιδιαίτερα του επεξεργασμένου συσχετίζεται θετικά με τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ όσοι καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας έχουν περίπου 30% πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου. Άλλωστε η χορτοφαγία είναι μία επιλογή που κάνουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως τόσο λόγω των οφελών για την υγεία, όσο και για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος.

Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε το μεταγευματικό μεταβολισμό σε απάντηση δύο γεύματων με ίση περιεκτικότητα σε ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά: ένα μπιφτέκι επεξεργασμένου κρέατος με τυρί και ένα vegan μπιφτέκι από tofu.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία διασταυρούμενη μελέτη σε 60 άνδρες (20 διαβητικούς ασθενείς, 20 παχύσαρκους και 20 υγιείς). Ελέγχθηκε η οξεία επίδραση των δύο γευμάτων σε γαστρεντερικές ορμόνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης και του κορεσμού. Αξιολογήθηκαν οι συγκεντρώσεις πλάσματος του γλυκαγονοειδούς πεπτιδίου-1 (GLP-1), της αμυλίνης και του πεπτιδίου ΥΥ (ΡΥΥ) στα 0, 30, 60, 120 και 180 λεπτά. Η οπτική αναλογική κλίμακα χρησιμοποιήθηκε για να αξιολογήσει την κορεσμό.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η μεταγευματική έκκριση του GLP-1 αυξήθηκε μετά το χορτοφαγικό γεύμα στους διαβητικούς ασθενείς και τους υγιείς εθελοντές. Οι μεταγευματικές συγκεντρώσεις αμυλίνης στο πλάσμα αυξήθηκαν σε όλες τις ομάδες μετά το χορτοφαγικό γεύμα. Η αύξηση των μεταγευματικών συγκεντρώσεων του PYY μετά το χορτοφαγικό γεύμα ήταν σημαντική μόνο στην ομάδα των υγιών εθελοντών. Το αίσθημα του κορεσμού αυξήθηκε σημαντικά σε όλες τις ομάδες μετά το χορτοφαγικό γεύμα. 

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Τα χορτοφαγικά γεύματα μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αύξηση της μεταγευματικής έκκρισης των γαστρεντερικών ορμονών, καθώς επίσης και να προάγουν την κορεσμό, σε σύγκριση με το επεξεργασμένο κρέας. Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης μπορεί να έχουν θετικές προεκτάσεις στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Klementova M, Thieme L, Haluzik M, Pavlovicova R, Hill M, Pelikanova T, Kahleova H. A Plant-Based Meal Increases Gastrointestinal Hormones and Satiety More Than an Energy- and Macronutrient-Matched Processed-Meat Meal in T2D, Obese, and Healthy Men: A Three-Group Randomized Crossover Study. Nutrients. 2019; 11(1). pii: E157. doi: 10.3390/nu11010157.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D