Επιστημονικά Νέα

Περιορισμός των Yδατανθράκων κατά τη διάρκεια της Γαλουχίας: Συστηματική Ανασκόπηση

02 Απριλίου 2025
594 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ydatanthrakes kai galouxia

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι το παιδί να γίνει 6 μηνών και στη συνέχεια να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει πλεονεκτήματα για την υγεία των γυναικών, προάγοντας τη σωματική και συναισθηματική ευεξία κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό.

Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της γαλουχίας, της υγείας της μητέρας, των γενετικών παραγόντων και των διατροφικών επιλογών.

Σκοπός

Στόχος της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα μιας δίαιτας περιορισμένης σε υδατάνθρακες για τις θηλάζουσες μητέρες και τα βρέφη τους.

Μέθοδος

Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση διεξήχθη σύμφωνα με τη σύσταση PRISMA. Ως κριτήρια ένταξης, τα επιλεγμένα άρθρα έπρεπε να επικεντρώνονται στον πληθυσμό των θηλαζουσών γυναικών, που ακολουθούν μια παρέμβαση περιορισμένης διατροφής σε υδατάνθρακες, μελετώντας τα αποτελέσματα του περιορισμού των υδατανθράκων στη διατροφή του βρέφους για τη μητέρα ή/και το βρέφος, σε τύπο μελετών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, μη ελεγχόμενων μελετών παρατήρησης, αναφορών περιπτώσεων και σειρών περιπτώσεων.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο περιορισμός υδατανθράκων στην διατροφή δεν είναι ασφαλής για τις θηλάζουσες γυναίκες, ιδίως όταν δεν καθοδηγείται από επαγγελματίες υγείας. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια της ζωής, οπότε δίαιτες με περιορισμούς ορισμένων μακροθρεπτικών συστατικών, ιδίως υδατανθράκων, μπορούν να βλάψουν την ομοιόσταση του οργανισμού, εάν δεν παρακολουθούνται από έναν επαγγελματία.

Από τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν στην παρούσα ανασκόπηση ήταν προφανές ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων για απώλεια βάρους δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, λόγω της υψηλής ζήτησης υποστρώματος για την παραγωγή γάλακτος.

Ωστόσο, έχει δυνητικό ρόλο στη θεραπεία και τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων στο βρέφος, εάν η θηλάζουσα μητέρα ακολουθεί κετογονική δίαιτα που παρακολουθείται και επιβλέπεται από επαγγελματίες υγείας. Οι σωματικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εικόνα του σώματος των γυναικών.

Ορισμένες δίαιτες μόδας απαιτούν περιορισμό των υδατανθράκων. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία αυτών των γυναικών, όπως διαπιστώθηκε στις αναφορές περιπτώσεων αυτής της ανασκόπησης, στις οποίες οι περισσότερες θηλάζουσες γυναίκες χρειάστηκε να νοσηλευτούν για να αντιστραφεί μια κλινική κατάσταση που προέκυψε από μια δίαιτα περιορισμένων υδατανθράκων.

Κετοξέωση

Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, η μεταβολική ζήτηση είναι υψηλότερη λόγω της παραγωγής και έκκρισης γάλακτος. Η κετοξέωση κατά τη γαλουχία είναι μια σπάνια κατάσταση, διότι συνήθως αντισταθμίζεται με αυξημένη πρόσληψη τροφής, ενώ η κετοξέωση που δεν σχετίζεται με τη γαλουχία μπορεί να προκληθεί μεταξύ άλλων από μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις που εξετάστηκαν, ο πρωταρχικός παράγοντας που οδήγησε σε κετοξέωση ήταν η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων που συνδέεται με τη γαλουχία. Επιπλέον, ο περιορισμός των θερμίδων ήταν πιθανότατα εμφανής επειδή η πλειονότητα των μελετών ανέφερε ότι οι γυναίκες είχαν στόχους απώλειας βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κετογονική δίαιτα που ανέλαβε η θηλάζουσα γυναίκα για θεραπευτικούς σκοπούς και με ιατρική και επαγγελματική παρακολούθηση δεν προκάλεσε κετοξέωση.


Συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, πονοκέφαλος και κόπωση είναι συνηθισμένα σε ασθενείς που ακολουθούν κετογονική δίαιτα, και τέτοια συμπτώματα παρατηρήθηκαν και στις περισσότερες αναφορές περιπτώσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολικές διαταραχές που προκαλεί η κετοξέωση πρέπει να δοθεί προσοχή στην επανασίτιση του ατόμου καθώς εάν γίνει ταχεία αντικατάσταση της διατροφής μετά από παρατεταμένη νηστεία, μπορεί να προκαλέσει ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές.

Συμπεράσματα

Ο περιορισμός των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της γαλουχίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη θηλάζουσα γυναίκα και να συμβάλει στην κατάσταση της γαλακτικής κετοξέωσης, αλλά τα αποτελέσματα για το βρέφος είναι  κυρίως μια αλλαγή στα πρότυπα διατροφής. Έτσι, η εκπαίδευση σχετικά με τα τρόφιμα και τη διατροφή είναι απαραίτητη ξεκινώντας από την προγεννητική φροντίδα για να ενημερωθούν οι έγκυες γυναίκες και οι μέλλουσες μητέρες για τη σημασία μιας υγιεινής και κατάλληλης διατροφής σε αυτές τις φάσεις της ζωής.

Από την άλλη πλευρά, η κετογονική θεραπεία που υποστηρίζεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες και πραγματοποιείται από θηλάζουσες γυναίκες για θεραπευτικούς σκοπούς παρέχει στοιχεία για τη δυνητική θεραπεία και τον έλεγχο της επιληψίας στα βρέφη. Παρ' όλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για το θέμα αυτό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

de Amorim ALB, Rodrigues EF, Sussi EL, Neri LCL. Carbohydrate restriction during lactation: A systematic review. Nutr Res. 2024
May;125:91-100. doi: 10.1016/j.nutres.2024.02.007. Epub 2024 Feb 29. PMID: 38565002.

 
Δανάη Ανδρεάδη
Δανάη Ανδρεάδη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Δανάη Ανδρεάδη είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Κρήτηκαι έχει πραγματοποιήσει την πρακτική της σε Νοσοκομείο Αθηνών και σε Διαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι.