Εισαγωγή
Η ακμή είναι μια συχνή, σχετιζόμενη με την εφηβεία, δερματική διαταραχή, με συχνότητα εμφάνισης κατά τη διάρκεια της ζωής σχεδόν 100%, η οποία σχετίζεται από βλάβες που προκύπτουν από τη φλεγμονή των βλαστοειδών μονάδων. Η παθογένεια της βλάβης είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει συνεισφορές από ορμονική ενεργοποίηση των σμηγματογόνων αδένων και την φλεγμονή των θυλακίων που σχετίζεται με το βακτήριο Cutibacterium acnes.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν να εξεταστεί η σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και ακμής και μεταξύ γλυκαιμικού περιεχομένου και ακμής σύμφωνα με την βαθμολογία LOE με βάση την κλίμακα Newcastle-Ottawa.
Μέθοδος
Πραγματοποιήθηκε μια ολοκληρωμένη βιβλιογραφική αναζήτηση, όπου οι όροι αναζήτησης περιλάμβαναν τις λέξεις «Ακμή ΚΑΙ γαλακτοκομικά», «Ακμή ΚΑΙ γάλα», «Ακμή ΚΑΙ ορός γάλακτος», «Ακμή ΚΑΙ γλυκαιμία», «Ακμή ΚΑΙ ζάχαρη» και «Ακμή ΚΑΙ υδατάνθρακες», με αποτέλεσμα να προκύψει ένας συνολικός συνδυασμένος αριθμός 410 άρθρων.
Τελικά μετά από κριτήρια αποκλεισμού συμπεριλήφθηκαν 34 άρθρα για την διεξαγωγή των αποτελεσμάτων. Συνολικά, το 82,4% (28/34) των περιληφθέντων μελετών ήταν μελέτες παρατήρησης, ενώ οι υπόλοιπες ήταν παρεμβατικές ελεγχόμενες μελέτες (6/34).
Αποτελέσματα
Διατροφή και Ακμή
-
Η αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να επιδεινώσει την ακμή μεταξύ των νέων σε έθνη με κυρίαρχη δυτική διατροφή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Αυστραλία. Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απίθανο να επιδεινώνουν την ακμή μεταξύ των νέων από μη δυτικές χώρες.
-
Η πλειοψηφία (77%) των εντοπισμένων μελετών παρατήρησης, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες μαγειρικές παραδόσεις στη χώρα προέλευσης, υποστήριξε τη συσχέτιση μεταξύ του γλυκαιμικού περιεχομένου (υδατάνθρακες, σοκολάτα, σόδα, γλυκά κ.λπ.) της διατροφής και της ακμής.
-
Η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη μπορεί να ωφελήσει την ακμή, να μειώσει τον αριθμό των βλαβών και να ανακουφίσει τη σοβαρότητα της ακμής, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή ή τη χώρα.
-
Με την πάροδο των ετών, οι συσχετίσεις μεταξύ της ακμής και συγκεκριμένων τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά, η σοκολάτα, τα λίπη, τα γλυκά και τα ανθρακούχα ποτά, έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενες, με πολλά αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με το θέμα. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο γεγονός ότι οι επιδημιολογικές και παρεμβατικές μελέτες που αφορούν τη διατροφή είναι δύσκολο να διεξαχθούν.
-
Μια πληθώρα διατροφικών συστατικών, όπως τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα λιπαρά τρόφιμα, τα αυγά και η σοκολάτα, έχουν συνδεθεί με την ακμή.
-
Από έρευνα διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ αποβουτυρωμένου γάλακτος και ακμής, αλλά όχι μεταξύ ολικού γάλακτος, πλήρους γάλακτος, γάλακτος 2% ή γάλακτος με χαμηλά λιπαρά και ακμής.
Συμπεράσματα
Είναι σημαντικό ότι, επειδή οι περισσότερες μελέτες που εντοπίστηκαν επικεντρώθηκαν σε νέους άνδρες και γυναίκες στην εφηβεία και τα είκοσί τους χρόνια, τα συμπεράσματα πρέπει να περιοριστούν σε αυτό το ηλικιακό εύρος. Παρά τους περιορισμούς των μελετών φαίνεται ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή σε επιλεγμένους πληθυσμούς.
Η αυξημένη γλυκαιμική πρόσληψη και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη προάγουν την ακμή και επιδεινώνουν τη σοβαρότητα αυτής, ενώ η αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών έχει αποδειχθεί σταθερά ότι προάγει την ακμή μόνο μεταξύ των δυτικών πληθυσμών. Η επίδραση της διατροφής στην ακμή είναι εξαιρετικά μεταβλητή ακόμη και σε έναν εξιδανικευμένο πληθυσμό μελέτης.
Οι μελέτες παρατήρησης που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής θα πρέπει να χρησιμοποιούν διαχρονικά ημερολόγια διατροφής ή καθημερινές συνεντεύξεις για την κατάλληλη κατηγοριοποίηση της έκθεσης. Οι μελλοντικές RCT πρέπει να έχουν κατάλληλη ισχύ για τον προσδιορισμό μέτριων μεγεθών επίδρασης.