Η σιλυμαρίνη είναι εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου, με κύριο ενεργό συστατικό τη σιλυβίνη
Ποια είναι η βιοδιαθεσιμότητα και η απορρόφησή της;
Έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα αν χορηγηθεί από το στόμα, λόγω μειωμένης απορρόφησης στο έντερο και αυξημένο μετέπειτα μεταβολισμό. Επιπλέον δεν διαλύεται στο νερό. Στην πράξη, τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται σχηματίζοντας κατάλληλες απορροφήσιμες ενώσεις. Θεωρείται ασφαλής ουσία, ενώ βασικές παρενέργειές της είναι ο πονοκέφαλος και η φαγούρα.
Ποια είναι τα οφέλη της στον οργανισμό;
Έχει μελετηθεί για την επίδρασή της σε διάφορές παθήσεις, όπως σε ρευματοειδείς νόσους, στον καρκίνο, στην υπερχοληστερολαιμία, σε νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες, καθώς και σε ηπατικές ασθένειες (τη χρόνια αλκοολική και μη λιπώδη νόσο του ήπατος, την κίρρωση και το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα). Οι επιδράσεις της οφείλονται 3 βασικές δράσεις που διαθέτει: αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και προ-αποπτωτικές.
Υγεία του ήπατος
Πιο συγκεκριμένα για την υγεία του ήπατος, έχει χρησιμοποιηθεί για τις διάφορες παθήσεις του.
- Αρχικά, στην ιογενή ηπατίτιδα είναι πιθανό να βοηθά μέσω της αντιοξειδωτικής-αντιφλεγμονώδης δράσης, της μείωσης στα επίπεδα των τρανσαμινασών και της ρύθμισης του ανοσοποιητικού.
- Συνεχίζοντας με την αλκοολική νόσο του ήπατος, μελέτες σε πειραματόζωα αναδεικνύουν προστατευτική δράση, καθώς η σιλυμαρίνη είναι ικανή να αυξήσει την κυτταρική ζωτικότητα και να μειώσει τόσο την υπεροξείδωση λιπιδίων όσο και την κυτταρική νέκρωση.
- Στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος ενδέχεται να βοηθά λόγω ευαισθητοποίησης της ινσουλίνης, μείωσης της συσσώρευσης λιπιδίων ενδοηπατικά, του οξειδωτικού στρες και βελτίωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας.
- Η σιλυμαρίνη χρησιμοποιείται επίσης στην κίρρωση του ήπατος και στο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα που αντιπροσωπεύουν κοινά τελικά στάδια διαφορετικών ηπατοπαθειών μέσω της διαμόρφωσης διαφορετικών μοριακών μοτίβων. Φαίνεται μάλιστα η ενδοφλέβια χορήγηση να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα δεδομένα για τη χρήση της στην αντιϊκή θεραπεία.
Τι να κρατήσετε από τα αποτελέσματα των μελετών;
Ενώ η σιλυμαρίνη φαίνεται να έχει ποικίλες θετικές δράσεις, οι περισσότερες πληροφορίες προκύπτουν από μελέτες σε πειραματόζωα ή in vitro μελέτες και όχι από κλινικές μελέτες. Επομένως, πριν τη χρήση της στην κλινική πράξη, απαιτούνται πολυάριθμες καλά σχεδιασμένες μελέτες.