Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), η αλλιώς σπαστική εντεροκολίτιδα, είναι μία γαστρεντερική διαταραχή η οποία επηρεάζει το 5% έως 15% του γενικού πληθυσμού. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από δυσφορία και κοιλιακό άλγος. Αρκετές έρευνες υποστηρίζουν πως κάποια βότανα και αφεψήματα έχουν ευεργετική δράση ως προς την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Πάμε να δούμε ποια βότανα και ποιες συνταγές για αφεψήματα είναι κατάλληλα για το ΣΕΕ.
Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και πώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής;
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία συχνή πάθηση η οποία επηρεάζει τα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το στομάχι και το έντερο. Συμπτώματα του ΣΕΕ αποτελούν οι κράμπες στην κοιλιά και το φούσκωμα, τα αέρια, ο κοιλιακός πόνος, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. (Διάβασε επίσης “Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το Ευερέθιστο Έντερο”)
Τα συμπτώματα του ΣΕΕ μπορεί να δυσκολέψουν την καθημερινότητα του ατόμου. Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη θεραπεία για το ΣΕΕ, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μέσω αλλαγών στοn τρόπο ζωής τους. Η σωστή διατροφή και η διαχείριση του στρες είναι μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα πρέπει να επιχειρήσεις εάν έχεις ΣΕΕ. Άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα πιθανόν να χρειαστεί να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για κάποιο χρονικό διάστημα.
Τα αίτια εμφάνισης ΣΕΕ είναι ακόμη άγνωστα. Συνήθως, όμως εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 50 ετών και πιο συχνά σε γυναίκες. Παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ΣΕΕ είναι οι παρακάτω:
- Άτομο στην οικογένεια με ΣΕΕ.
- Λοίμωξη στο πεπτικό σύστημα.
- Ψυχολογικό τραύμα.
- Άγχος.
Βότανα που Βοηθούν στη Διαχείριση του ΣΕΕ
Εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας
Αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας δρα εξίσου καλά ή και ακόμα καλύτερα από ορισμένες θεραπείες οι οποίες χορηγούνται στα άτομα με ΣΕΕ για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους. Ένα από τα πολλά οφέλη τα οποία παρατηρήθηκαν σε μελέτες, είναι ότι η κατανάλωσή τους βοηθά στη μετατροπή των κενώσεων από ‘’δυσκοιλιότητα/ διάρροια’’ σε ‘’φυσιολογική’’. Επιπλέον, είναι ένα βότανο το οποίο οι ασθενείς ανέχονται καλά καθώς δεν έχει εμφανιστεί κάποια παρενέργεια.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ανατολής για την ανακούφιση του κοιλιακού πόνου, του φουσκώματος και για την πέψη. Η περιεκτικότητα του σε κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, είναι αυτή η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.
Ψύλλιο
Πολλά συμπληρώματα διατροφής τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας περιέχουν ψύλλιο, καθώς αυτό αποτελεί φυτική ίνα. Όσον αφορά το ΣΕΕ, το ψύλλιο χρησιμοποιήθηκε σε μελέτη η οποία διερευνούσε τα πιθανά του οφέλη. Βρέθηκε πως η πρόσληψή του συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, όπως τη βελτίωση της δυσκοιλιότητας.
Έλαιο μέντας
Το έλαιο μέντας χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως και του ΣΕΕ, καθώς προσφέρει οφέλη χάρη στις αντισπασμωδικές του ιδιότητες.
Carmint
Αποτελεί φυτικό φάρμακο το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο στις χώρες της Ανατολής. Περιλαμβάνει ουσίες όπως ο δυόσμος, το μελισσόχορτο και ο κόλιανδρος. Βελτιώνει τα συμπτώματα του ΣΕΕ, όπως τον κοιλιακό πόνο και το φούσκωμα καθώς περιέχει αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Γλυκάνισος
Ο γλυκάνισος χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα. Όσον αφορά το ΣΕΕ, φαίνεται πως έχει μυοχαλαρωτική δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Αποτελεί μία πολύ χρήσιμη θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με ΣΕΕ, διότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος.
Συνταγές για Καταπραϋντικά Αφεψήματα που Μειώνουν τη Δυσφορία
Τσάι με τζίντζερ
Στην αρχή, ξεπλένουμε το τζίντζερ και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε το τζίντζερ σε μία κατσαρόλα με φρέσκο νερό και το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, μειώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Απομακρύνουμε τα κομμάτια του τζίντζερ και προσθέτουμε (προαιρετικά) σιρόπι σφενδάμου.
Ρόφημα με κουρκουμά
Σε ένα κατσαρολάκι με νερό ρίχνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά, λίγα κομμάτια τζίντζερ, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, φέτες πορτοκαλιού και λίγο αλάτι. Σιγοβράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά και στη συνέχεια μπορούμε να προσθέσουμε φέτες λεμονιού ή λίγο μέλι, για πιο γλυκιά γεύση.
Τσάι μέντα
Το τσάι μέντα είναι διαθέσιμο σε φακελάκια αλλά και χύμα. Μπορεί να καταναλωθεί είτε κρύο, προσθέτοντας το σε κρύο νερό είτε ζεστό, ρίχνοντας τα αποξηραμένα φύλλα του μέσα σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό.
Ρόφημα με μελισσόχορτο και βασιλικό
Προσθέτουμε ένα κουτάλι της σούπας μελισσόχορτο και ένα κουτάλι της σούπας βασιλικό μέσα σε μία τσαγέρα με ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Εάν θέλουμε το ρόφημα να είναι κρύο τότε προσθέτουμε παγάκια.
Πώς να Χρησιμοποιήσετε τα Αφεψήματα για Μακροχρόνια Ανακούφιση
Η κατανάλωση των παραπάνω αφεψημάτων θα σας βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Την παρούσα στιγμή, δεν υπάρχουν οδηγίες για τη συχνότητα κατανάλωσής τους. Ωστόσο, για μακροχρόνια αντιμετώπιση των συμπτωμάτων συστήνεται η παράλληλη υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου είδους διατροφής, η γνωστή για πολλούς, δίαιτα FODMAP. Στη δίαιτα FODMAP πρέπει να αποφεύγονται τροφές με υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας, τους οποίους δεν απορροφά ο οργανισμός με αποτέλεσμα να προκαλούν συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος.
Ειδικές Προφυλάξεις στη Χρήση Βοτάνων
Τα παραπάνω βότανα και ροφήματα, αποδεδειγμένα, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Ωστόσο σημαντικό είναι να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας καθώς είναι πιθανό να συνυπάρχει κάποιο άλλο θέμα υγείας, το οποίο μπορεί να επηρεάζεται από την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων και ροφημάτων. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν πως η κατανάλωση κουρκουμίνης μπορεί να έχει αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψιν εάν πρόκειται για άτομο σε σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, άτομα με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους, διότι η κατανάλωση κουρκουμά έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι και να επηρεάσει αρνητικά τη παλινδρόμηση οξέος. Επιπλέον, φαίνεται πως ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος.
Με λίγα λόγια…
Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία πάθηση η οποία, για τη βέλτιστη διαχείρισή της, απαιτεί κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα βότανα και τα αφεψήματα όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το έλαιο μέντας κ.ά., μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Προσεκτική, όμως, πρέπει να είναι η χρήση τους, αφού σε κάποιες άλλες παθήσεις η κατανάλωσή τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Μακροχρόνια θεραπεία μέχρι στιγμής, αποτελεί η διατροφή με βάση τη δίαιτα FODMAP, η κατανάλωση των παραπάνω βοτάνων και η μείωση του άγχους/στρες.