Λεξικό Διατροφής

Λιπόλυση

της Δέσποινας Γκακνή
07 Ιουνίου 2016
35109 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Λιπόλυση

Photo source: www.bigstockphoto.com

Έπειτα από κάθε γεύμα η ενέργεια που παρέχεται από την τροφή έχει τη δυνατότητα να αποθηκευτεί προσωρινά στον οργανισμό και συγκεκριμένα στα λιποκύτταρα, με τη μορφή των τριγλυκεριδίων. Όταν ο οργανσιμός σας χρειαστεί να αξιοποιήσει αυτές τις αποθήκες, τότε ενεργοποιείται μία διαδικασία που αποδεσμεύει ξανά το λίπος από τα λιποκύτταρα για την παραγωγή ενέργειας, διαδικασία που ονομάζεται λιπόλυση.

Τι είναι η λιπόλυση;

Είναι η βιοχημική διαδικασία κατά την οποία υδρολύονται (διασπώνται) σταδιακά τα τριγλυκερίδια σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και γλυκερόλη. Στη συνέχεια, τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, αποδίδονται στην κυκλοφορία για να χρησιμοποιηθούν από το μεταβολισμό ως καύσιμα. Η διαδικασία της λιπόλυσης καταλύεται από τρία ένζυμα, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η ορμονοευαίσθητη λιπάση (HSL) καθώς είναι το μόνο ένζυμο που υφίσταται ορμονικό έλεγχο.

Από τι εξαρτάται η λιπόλυση;

Η διαδικασία της λιπόλυσης εξαρτάται από την επίδραση ορμονικών και άλλων παραγόντων όπως,

  • η συγκέντρωση διαφόρων ουσιών όπως οι κατεχολαμίνες, η ινσουλίνη, η αδρεναλίνη κτλ
  • το φύλο
  • η ηλικία
  • η φυσική δραστηριότητα
  • η διατροφή
  • η γενετική ποικιλομορφία
  • η ετερογένεια των αποθηκών λίπους κ.α.
Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.