Λεξικό Διατροφής

Πάστα Ελιάς

23 Ιουλίου 2024
2754 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
pasta elias

Photo Source: www.canva.com

Η πάστα ελιάς αποτελεί ένα τρόφιμο ιδιαίτερα αγαπητό κατά την διάρκεια της νηστείας αλλά και όχι μόνο. Αποτελεί ένα συστατικό κλειδί σε πολλές συνταγές τόσο σε σνακ όσο και σε κυρίως γεύματα.

Αν είσαι λάτρης αυτού του τροφίμου τότε το άρθρο αυτό σίγουρα σε ενδιαφέρει. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για την πάστα ελιάς αλλά και πως μπορείς να την εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή

Τι είναι η Πάστα Ελιάς;

Η πάστα ελιάς πρόκειται για ένα τρόφιμο που δημιουργείται από αλεσμένες ελιές και ελαιόλαδο

Για μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής, μπορείτε να χρησιμοποιηθούν διάφορα βότανα, πιπεριές ή και πράσινες ελιές.

Ποια η Διατροφική της αξία;

Ανά μερίδα 2κουτ. σούπας (30γρ)

Θερμίδες (kcal)

70

Υδατάνθρακες (γρ)

2

Φυτικές Ίνες (γρ)

1

Πρωτεΐνη (γρ)

1

Λίπος (γρ)

7

Νάτριο (mg)

600

Ποια τα οφέλη της;

Το βασικό συστατικό της πάστας Ελιάς είναι φυσικά οι ελιές. Οι ελιές αποτελούν και την βάση της μεσογειακής διατροφής. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως πρόκειται για ένα τρόφιμο με πολλά οφέλη για την υγεία σου.

Ας τα δούμε όμως και αναλυτικά:

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Οι ελιές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, με οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από την καταπολέμηση της φλεγμονής έως τη μείωση της ανάπτυξης μικροοργανισμών.

Καλή υγεία της καρδιάς

Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και η αρτηριακή πίεση είναι και δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στις ελιές, σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Καλή υγεία των οστών

Μερικές από τις φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στις ελιές και το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας οστού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλωστε το γεγονός ότι τα ποσοστά οστεοπόρωσης είναι χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φαίνεται λοιπόν πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών.

Ποια τα μειονεκτήματα;

Η πάστα ελιάς αποτελεί ένα τρόφιμο με πολλά οφέλη για την υγεία σου ωστόσο αποτελεί και ένα τρόφιμο πλούσιο σε θερμίδες. Συνεπώς δώσε προσοχή στην μερίδα που καταναλώνεις ιδιαίτερα αν βρίσκεσαι σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Επιπλέον δώσε επιπλέον συμμετοχή αν εμφανίζεις αλλεργία στις ελιές ή σε κάποιο από τα συστατικά που περιέχονται στην πάστα ελιάς που θα επιλέξεις να καταναλώσεις.

Ιδέες για να την εντάξετε στη Διατροφή σας

Μπορεί να αποτελέσει συστατικό σε πολλά σνακ και αποτελεί ιδανικό τρόφιμο κατά την διάρκεια της νηστείας ή αν ακολουθείς μια χορτοφαγική διατροφή.

Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό στις σαλάτες σου αλλά και σε κυρίως γεύματα σου όπως είναι τα ζυμαρικά, το κρέας ή και το ψάρι σου.

Σου αφήνω και κάποιες ιδέες που αξίζει να δοκιμάσεις

  • Ψωμί, ρυζογκοφρέτες ή κράκερ με πάστα ελιάς και ντοματίνια
  • Κριτσίνια και στικς λαχανικών με πάστα ελιάς
  • Τοστ με πάστα ελιάς και αβοκάντο
  • Τορτίγια με πάστα ελιάς και αυγό

Τι να προσέξετε;

Η πάστα ελιάς λοιπόν αποτελεί ένα θρεπτικό τρόφιμο και είναι μια αλμυρή και νόστιμη προσθήκη σε πολλά γεύματα και σνακ. Συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Ωστόσο καθώς πρόκειται και για ένα τρόφιμο υψηλό σε θερμίδες κατανάλωσε το με μέτρο πάντα στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gambino CM, et al. Effect of Extra Virgin Olive Oil and Table Olives on the ImmuneInflammatory Responses: Potential Clinical Applications. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):14-22. doi: 10.2174/1871530317666171114113822. PMID: 29141570.                          

Rocha J,et al.Table olives and health: a review. J Nutr Sci. 2020 Dec 2;9:e57. doi: 10.1017/jns.2020.50. PMID: 33354328; PMCID: PMC7737178.

García-Martínez et al. The effect of olive oil on osteoporosis prevention. Int J Food Sci Nutr. 2014 Nov;65(7):834-40. doi: 10.3109/09637486.2014.931361. Epub 2014 Jun 30. PMID: 24975408.

 

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.