Διαβήτης

Κανέλα και Διαβήτης τύπου 2

της Νικολέτας Ντόρζη
19 Φεβρουαρίου 2014
49662 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kanela

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γεια σας! Κοντά σας στο μικρόφωνο, η Κλινική Διαιτολόγος Νικολέττα Ντορζή, για να σας μιλήσει για την κανέλα και τις ευεργετικές της ιδιότητες στη διαχείριση του Διαβήτη τύπου II (ΣΔ ΙΙ).

Στο σημερινό podcast, θα ασχοληθούμε με τις έρευνες που έχουν αποδείξει ότι η κανέλα μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον διαβήτη τύπου II. Πόση κανέλα χρειάζεται όμως ένας διαβητικός για να βελτιωθεί η γλυκόζη στο αίμα του; Αυτό θα το μάθουμε παρακάτω.

Δεκάδες έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του ΣΔ ΙΙ, μειώνοντας τη γλυκόζη, αλλά και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Η συμβολή της κανέλας στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου II

Εκτός από το ότι η κανέλα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του ΣΔ ΙΙ, έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλει επίσης, στη βελτίωση του σωματικού βάρους και του Δείκτη Μάζας Σώματος στους πάσχοντες από ΣΔ ΙΙ. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι σε άτομα που έχουν προδιάθεση για Διαβήτη, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτή η ευεργετική δράση της κανέλας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις πολυφαινόλες που περιέχει, οι οποίες αυξάνουν την ινσουλινοευαισθησία και άρα και τη μεταφορά της γλυκόζης στους ιστούς.

Για την αντιμετώπιση του ΣΔ ΙΙ, τα επίπεδα της γλυκόζης πρέπει να διατηρούνται εντός των φυσιολογικών ορίων, με βασικό στόχο η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη να παραμένει κάτω από το 7%.

Μια από τις πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι η έρευνα του Imperial College of London, στην οποία για 12 εβδομάδες χορηγούντο 2 γραμμάρια κανέλας σε σκόνη/ημέρα, σε άτομα με ΣΔ II. Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική μείωση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης από 8.22% σε 7.86%, και σημαντική βελτίωση στην αρτηριακή τους πίεση.

Σημαντική έρευνα που επιβεβαιώνει τη δράση της κανέλας στη ρύθμιση του ΣΔ ΙΙ είναι και αυτή του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, που διήρκησε 40 ημέρες και πραγματοποιήθηκε στο Πακιστάν με 60 εθελοντές, πάσχοντες του ΣΔ ΙΙ. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 6 ομάδες: στις 3 χορηγήθηκε κανέλα και στις άλλες 3 εικονικό φάρμακο. Στις 3 ομάδες που κατανάλωναν κανέλα διέφεραν τα γραμμάρια δοσολογίας. Στην πρώτη ομάδα, χορηγείτο 1 γραμμάριο κανέλας ημερησίως, στη δεύτερη ομάδα 3 γραμμάρια, ενώ στην τρίτη ομάδα 6 γραμμάρια ημερησίως για 20 ημέρες. Οι άλλες 3 ομάδες κατανάλωναν το εικονικό φάρμακο 3 φορές την ημέρα μετά τα γεύματα.

Διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα στις ομάδες που λάμβαναν κανέλα, κατά 18% - 29%, ενώ σε ορισμένους εθελοντές παρατηρήθηκε η επίτευξη ευγλυκαιμίας

Στην ομάδα που κατανάλωνε το εικονικό φάρμακο, δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή.

Συσχέτιση της ποσότητας της κανέλας με τα επίπεδα γλυκόζης

Επίσης, έχει φανεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της κανέλας, τόσο σημαντικότερη είναι η μείωση στα επίπεδα γλυκόζης. Η πρόσληψη κανέλας έχει αποδειχθεί ωφέλιμη όταν λαμβάνεται σε ποσότητες 1 έως και 6 γραμμαρίων, που μεταφράζεται ως 1½ κ.γλ. στο μέγιστο. Θα πρέπει όμως να υπάρχει ένα όριο στην κατανάλωσή της. Έχει αποδειχθεί ότι οι μεγάλες ποσότητες κανέλας μπορεί να επηρεάσουν την ηπατική λειτουργία, γι΄αυτο καλό θα ήταν να καταναλώνεται με μέτρο.

Πώς να εντάξουμε την κανέλα στην καθημερινότητά μας;

Εν κατακλείδι, για να εντάξουμε την κανέλα στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουταλάκι σε σκόνη σαν γαρνίρισμα στα φαγητά μας ή ακόμα στο γιαούρτι, στο παγωτό, στο ρυζόγαλο, στη φρουτοσαλάτα και στα δημητριακά, στο τσάι ή τον καφέ.

Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να καταναλώσετε την προτεινόμενη δοσολογία μέσα στην ημέρα ή δεν σας αρέσει η γεύση της, μια λύση είναι η λήψη της σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Νικολέττα Ντορζή
Νικολέττα Ντορζή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD