Επιστημονικά Νέα

Η διατροφική θεραπεία μετά τον τοκετό σε γυναίκες με παχυσαρκία μειώνει το βάρος και αποτρέπει την αύξηση του

28 Οκτωβρίου 2024
387 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
egkumonousa gynaika

Photo Source: www.canva.com

Eισαγωγή

Η παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων τόσο στο μωρό όσο και στη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, επιπλέον του αυξημένου μητρικούκινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και Διαβήτη Τύπου 2 στο μέλλον. Οι γυναίκες με υψηλότερο ΔΜΣ πριν από την εγκυμοσύνη τείνουν να διατηρούν ή να παίρνουν περισσότερο βάρος μετά τον τοκετό και να αυξάνουν την κεντρική εναπόθεση λίπους περισσότερο από τις γυναίκες χαμηλότερου σωματικού βάρους. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες με παχυσαρκία μπορεί να εισέλθουν σε έναν φαύλο κύκλο κατά την αναπαραγωγική περίοδο, μεγαλύτερης αύξησης του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου για κάθε κύηση.

Το αυξανόμενο βάρος μεταξύ των κυήσεων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας και μητρικών επιπλοκών στην επόμενη εγκυμοσύνη. Οι πρώτοι έξι μήνες μετά τον τοκετό φαίνονται κρίσιμοι προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η διατήρηση βάρους μετά τον τοκετό, καθώς η αποτυχία απώλειας του υπερβολικού βάρους της εγκυμοσύνης σε αυτό το χρονικό σημείο είναι δείκτης αυξημένου ΔΜΣ αργότερα στη ζωή.

Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν δίαιτα μόνο ή σε συνδυασμό με άσκηση, έχουν δείξει ότι μειώνουν το βάρος σε γυναίκες μετά τον τοκετό, αλλά οι μελέτες συχνά περιλαμβάνουν καμία ή λίγες γυναίκες με παχυσαρκία και σπάνια με ΔΜΣ > 35 kg/m2.

Σκοπός

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστούν τα αποτελέσματα μιας διατροφικής παρέμβασης στο σωματικό βάρος, στους δείκτες του μεταβολισμού των λιπιδίων και της γλυκόζης, στην περιφέρεια μέσης και ισχίων και στη διατήρηση βάρους μετά τον τοκετό σε γυναίκες  με υψηλότερο ΔΜΣ.

Mέθοδοι

Κριτήρια συμπερίληψης για τη μελέτη ήταν

  • Η μονήρης εγκυμοσύνη.
  • Η ικανότητα ανάγνωσης και γραφής Νορβηγικά.

Αυτή η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή είχε 2 ομάδες:

  • Την ομάδα διατροφικής παρέμβασης (η μέθοδος LEVA, που υποστηρίζει αλλαγές του τρόπου ζωής συμβατές με τον θηλασμό για την επίτευξη ενεργειακού ελλείμματος 500 kcal την ημέρα).
  • Την ομάδα ελέγχου (γενικές διατροφικές συμβουλές χωρίς παρακολούθηση).

Οι συμμετέχουσες προσκλήθηκαν σε βασικές μετρήσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στις 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Μετά την αρχική επίσκεψη, οι γυναίκες που τυχαιοποιήθηκαν στη διατροφική παρέμβαση τήρησαν ένα αρχείο καταγραφής τροφίμων με ζυγισμένες ποσότητες για 4 διαδοχικές ημέρες. Κατά τη διάρκεια της καταγραφής, οι συμμετέχουσες ενθαρρύνθηκαν να συνεχίσουν να τηρούν τη συνήθη διατροφή τους και να συμπεριλάβουν μία μέρα υΣαββατοκύριακο. Μια, δομημένη ατομική συνεδρία, τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς πραγματοποιήθηκε από εγγεγραμμένο διαιτολόγο στην αρχή της περιόδου παρέμβασης των 12 εβδομάδων. Η διατροφική παρέμβαση ήταν σύμφωνα με τη μέθοδο LEVA και στόχευε στη μείωση του βάρους κατά 0,5 κιλό την εβδομάδα (6 κιλά συνολικά) επιτυγχάνοντας ενεργειακό έλλειμμα 500 kcal την ημέρασύμφωνα με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις.

Το πρόγραμμα διατροφής βασίστηκε σε 4 βήματα, όπου εφαρμόζεται ένα βήμα τη φορά, σύμφωνα με την αυτοελεγχόμενη ανάπτυξη βάρους του συμμετέχοντα:

  1. Περιορισμός των γλυκών και των σνακ (συμπεριλαμβανομένων των ποτών με θερμίδες) σε 100 γραμμάρια την εβδομάδα.
  2. Η αντικατάσταση τροφίμων  με άλλα χαμηλότερα σε λιπαρά και ζάχαρη, δηλαδή προϊόντα με την ένδειξη «Keyhole», μια εθελοντική σκανδιναβική ετικέτα για τροφές που περιέχουν λιγότερη ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι και περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες.
  3. Κάλυψη του μισού πιάτου με λαχανικά στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα.
  4. Μείωση μεγέθους της μερίδας.

Οι συμμετέχουσες λάμβαναν κάθε δύο εβδομάδες  τυποποιημένα μηνύματα κειμένου στο κινητό και τους ζητήθηκε να αναφέρουν την τελευταία μέτρηση του σωματικού τους βάρους. Στις γυναίκες που τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα ελέγχου δόθηκε ένα φυλλάδιο σχετικά με τις νορβηγικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές κατά την αρχική επίσκεψη και παρακολούθησαν μια ομιλία 20 λεπτών σχετικά με αυτές..

Αποτελέσματα

Οι γυναίκες είχαν μέσο ΔΜΣ 40,0 kg/m 2 στην έναρξη της μελέτης, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μελέτες, στις οποίες ο μέσος βασικός ΔΜΣ ήταν 30,1 kg/m 2 και 31,7 kg/m 2.

Η παρέμβαση ήταν αποτελεσματική στη μείωση του βάρους, της περιφέρειας της μέσης και στη διατήρηση της απώλειας βάρους μετά από 3 και 12 μήνες. Μετά από 3 μήνες, η διατροφική θεραπεία μείωσε τη λιπώδη μάζα και μετά από 12 μήνες, η άλιπη μάζα σώματος και τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας μειώθηκαν ως αποτέλεσμα της διατροφικής παρέμβασης.

Ωστόσο, η ενεργειακή πρόσληψη δεν μειώθηκε στατιστικά σημαντικά , παρά τη μείωση του βάρους. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη μειωμένη αναφερόμενη πρόσληψη ενέργειας στους μάρτυρες μετά από 12 μήνες και τη μεγάλη διακύμανση των δεδομένων.

Συμπεράσματα

Η διατροφική θεραπεία μπορεί να αποτρέψει τις γυναίκες με παχυσαρκία από το να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το βάρος τους μετά τον τοκετό και μπορεί ακόμη και να μειώσει το βάρος πριν από τις επόμενες εγκυμοσύνες αργότερα στη ζωή.

Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις γυναίκες με παχυσαρκία να αποκτήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να χάσουν βάρος. Αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει σε βελτιωμένες συμπεριφορές υγείας σε ολόκληρη την οικογένεια.

Συντομογραφίες

LEVA: Τρόπος ζωής για αποτελεσματική απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της γαλουχίας

ΔΜΣ: Δείκτη μάζας σώματος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Øhman, E. A., Fossli, M., Ottestad, I., Holven, K. B., Ulven, S. M., Løland, B. F., & Brekke, H. K. (2023). Dietary treatment postpartum in women with obesity reduces weight and prevents weight gain: a randomised controlled trial. BMC pregnancy and childbirth, 23(1), 695. https://doi.org/10.1186/s12884-023-05976-w