Επιστημονικά Νέα

Eπιδράσεις της Κουρκουμίνης στην Οστεοαρθρίτιδα

18 Σεπτεμβρίου 2024
225 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kourkoumini kai osteoarthritida

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση των αρθρώσεων που κυρίως περιλαμβάνει τη λειτουργική εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες αλλοιώσεις της οστικής δομής. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση υψηλής συχνότητας, που συναντάται περισσότερο στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με μια έρευνα, 240 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, εκ των οποίων το 60%-80% είναι ασθενείς άνω των 60 ετών.

Συμπτώματα

Με τον επαναλαμβανόμενο παθολογικό πόνο ως το πιο χαρακτηριστικό κλινικό σύμπτωμα, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει:

  • Δυσκαμψία των αρθρώσεων
  • Οίδημα
  • Δυσλειτουργία
  • Παραμόρφωση
  • Δυσκολία στην κίνηση

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει κακώσεις, όπως αυτές στους συνδέσμους, το αρθρικό υμένιο και την αρθρική κάψα, που μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν απώλεια της λειτουργίας των αρθρώσεων ή παράλυση.

Αντιμετώπιση

Στην κλινική πρακτική, η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά, αλλά τα φάρμακα είναι σε θέση να ανακουφίσουν μόνο τον πόνο και την αρθρική δυσλειτουργία των ασθενών και δεν μπορούν να την θεραπεύσουν πλήρως.

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια νέα θεραπεία το συντομότερο δυνατό για να βελτιωθεί η πρόγνωση και η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική βιοδραστική πολυφαινόλη, με πολλές δράσεις συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Υπογλυκαιμικές
  • Αντιοξειδωτικές
  • Αντιφλεγμονώδεις
  • Αντικαρκινικές

Οι αντιφλεγμονώδης δράση της είναι συγκρίσιμη με αυτήν των στεροειδών και μη στεροειδών φαρμάκων, και ο ρόλος της στην ανακούφιση των φλεγμονωδών νοσημάτων έχει επανειλημμένα επαληθευτεί.

Προς το παρόν, οι προκαταρκτικές μελέτες της κουρκουμίνης για την οστεοαρθρίτιδα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και έχουν επισημάνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά την κλινικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Παθογένεια της Οστεοαρθρίτιδας

Η ειδική παθογένεια της οστεοαρθρίτιδας βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση και διάφοροι παράγοντες, όπως η υπερκινητικότητα, η κληρονομικότητα και οι τραυματισμοί θεωρούνται ως παράγοντες κινδύνου.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας συνδέεται στενά με τον εκφυλισμό της λειτουργίας του αρθρικού χόνδρου και ότι η επιταχυνόμενη απόπτωση των αρθρικών χονδροκυττάρων είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη λειτουργία του χόνδρου.

Η σηματοδοτική οδός Wnt/β-κατενίνης, ένα από τα πιο κλασικά μονοπάτια σηματοδότησης στην κλινική έρευνα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων και εμπλέκεται σε αλλαγές στον κύκλο ανάπτυξης και θανάτου των κυττάρων για ασθένειες όπως ο καρκίνος του ήπατος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Σκοπός

Η μελέτη στοχεύει στη διερεύνηση των θεραπευτικών επιδράσεων της κουρκουμίνης στην οστεοαρθρίτιδα και στη διερεύνηση του προκαταρκτικού μηχανισμού δράσης της, με στόχο να προσφέρει πιο ακριβείς οδηγίες για τη χρήση της θεραπείας της ΟΑ.

Υλικά και Μέθοδοι

Η ερευνητική ομάδα σχεδίασε μια προοπτική μη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Ορθοπαιδικής του Νοσοκομείου Sir Run Run στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Nanjing στο Nanjing της Κίνας.

Οι συμμετέχοντες ήταν 107 ασθενείς με ΟΑ που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο μεταξύ Μαρτίου 2019 και Ιανουαρίου 2020 και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην μια χορηγήθηκε κουρκουμίνη και στην άλλη ιβουπροφαίνη.

Αποτελέσματα

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο ποσοστό κλινικής αποτελεσματικότητας μεταξύ των δύο ομάδων (P > .05), αλλά η ομάδα Cur παρουσίασε μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ασφάλεια, την κινητικότητα των αρθρώσεων και την αναστολή της φλεγμονής (P <.05). Πειράματα in-vitro έδειξαν ότι η κουρκουμίνη ανέστειλε τον ρυθμό απόπτωσης των χονδροκυττάρων και μείωσε τα επίπεδα των φλεγμονωδών παραγόντων, ενώ ο αναστολέας Wnt/β-κατενίνης έκανε το αντίθετο (P < 0,05).

Επομένως, η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά την κατάσταση της οστεοαρθρίτιδας και να αναστείλλει το μονοπάτι Wnt/β-κατενίνης στα χονδροκύτταρα..

Συμπεράσμα

Αυτή η μελέτη κατέδειξε τον μηχανισμό της δράσης της κουρκουμίνης στην οστεοαρθρίτιδα για πρώτη φορά, ο οποίος έχει σημαντική σημασία αναφοράς για την κλινική πρακτική.

Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα παθολογικά αποτελέσματα της οστεοαρθρίτιδας, με υψηλή ασφάλεια.

Ο μηχανισμός της μπορεί να είναι η ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης Wnt/β-κατενίνης για την αναστολή της φλεγμονώδους αντίδρασης και της απόπτωσης στα χονδροκύτταρα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Yuan T, Cai D, Hu B, Zhu Y, Qin J. Therapeutic Effects of Curcumin on Osteoarthritis and Its Protection of Chondrocytes Through the Wnt/Β-Catenin Signaling Pathway. Altern Ther Health Med. 2022 Jul;28(5):28-37. PMID: 35452417.

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος