Επιστημονικά Νέα

Κατευθυντήριες οδηγίες για τον θηλασμό και την παιδική ηλικία

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
01 Μαΐου 2019
9042 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
katefthyntiries-odigies-gia-ton-thilasmo-kai-tin-paidiki-ilikia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με γνώμονα την μακροπρόθεσμη καλή υγεία των παιδιών και την πρόληψη της παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, οι ερευνητές στο  «EarlyNutrition research project» συγκέντρωσαν τη διαθέσιμη βιβλιογραφία προκειμένου να καταλήξουν στις βασικές καλές πρακτικές γύρω από το θηλασμό και την διατροφή στην πρώιμη παιδική ηλικία. Μπορείτε να διαβάσετε και το πρώτο μέρος του άρθρου, αναφορικά με συστάσεις για τη διατροφή της μητέρας από τη σύλληψη και καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διατροφή της μητέρας στο θηλασμό

Ισορροπημένη διατροφή με επαρκή θρεπτικά συστατικά

Οι γυναίκες που θηλάζουν είναι σημαντικό να καταναλώνουν μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλει στη μείωση του βάρους μετά την εγκυμοσύνη. Επίσης δεν χρειάζεται να αλλάζουν τη διατροφή τους ή να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με σκοπό να μειώσουν τον κίνδυνο του μωρού για ανάπτυξη παχυσαρκίας. 

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή της μητέρας;

H ισορροπημένη διατροφή της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού επηρεάζει τόσο τα θρεπτικά στοιχεία και το βάρος της μητέρας όσο και τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνει το μωρό μέσω του θηλασμού. Οι περισσότερες μελέτες σε αυτή τη φάση μιλάνε για συμπληρωματική χορήγηση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (LC-PUFA), ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα ιδιαίτερες ενδείξεις για το ρόλο τους στην ανάπτυξη του μωρού και τη μετέπειτα σύσταση του σώματος του.

Διατροφή κατά τη βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία

Αύξηση βάρους και καμπύλες ανάπτυξης

Η διατροφή στα βρέφη και στα μικρά παιδιά έχει σαν στόχο να πετυχαίνει αύξηση βάρους αντίστοιχη με αυτή που υποδεικνύουν οι καμπύλες ανάπτυξης. Η απότομη αύξηση του βάρους κατά τη βρεφική ηλικία ή κατά το δεύτερο χρόνο ζωής -παραπάνω από το μέσο όρο αύξησης που καθορίζεται από τις καμπύλες ανάπτυξης- έχει συστηματικά συσχετιστεί με αυξημένη παχυσαρκία σε διάφορες μετα-αναλύσεις.

Η ταχύτητα της αύξησης βάρους επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από τις πρακτικές γύρω από τη διατροφή στη βρεφική ηλικία: συνολική ενεργειακή κατανάλωση, χαμηλή ποιότητα διατροφής και ενεργειακή πυκνότητα είναι μερικοί δείκτες που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος σε επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Προώθηση του θηλασμού

Ο θηλασμός θα πρέπει να προωθείται, να προστατεύεται και να υποστηρίζεται. Ανάμεσα στα υπόλοιπα οφέλη του φαίνεται πως βοηθάει στη μείωση του κινδύνου για μετέπειτα παχυσαρκία. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικός θηλασμός θα πρέπει να συστήνεται να υπάρχει έστω εν μέρει. Σε σύγκριση με το θηλασμό τα βρεφικά γάλατα έχει παρατηρηθεί να πετυχαίνουν αυξημένη πρόσληψη βάρους στον πρώτο χρόνο ζωής.

Πρωτεΐνη γάλακτος

Τα βρέφη που γεννιούνται στην ώρα τους και δεν θηλάζουν θα πρέπει να λαμβάνουν γάλα με με περιεχόμενο σε πρωτεΐνη αντίστοιχο με αυτό του μητρικού γάλακτος. Έχει βρεθεί πως η παραπάνω πρωτεΐνη από αυτή του μητρικού γάλακτος δεν είναι βοηθητική και συστήνεται η μειωμένη πρωτεϊνική πρόσληψη από το γάλα (στα επίπεδα του μητρικού γάλακτος) καθώς σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα αυξημένου βάρους, παχυσαρκίας στα πρώτα παιδικά χρόνια και μειωμένη εναπόθεση λίπους. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα παχυσαρκίας από γάλα που είναι βασισμένο σε πρωτεΐνη σόγιας ή που περιέχει πρεβιοτικά και προβιοτικά.

Ζωικά γάλατα

Συστήνεται η αποφυγή του γάλακτος από ζώα (αγελάδινό, κατσικίσιο κλπ) για τον πρώτο χρόνο ζωής και από το δεύτερο χρόνο συστήνεται η κατανάλωση μέχρι δύο ποτηριών την ημέρα. Τα ζωικά τα γάλατα περιέχουν τρεις με τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη ανά μονάδα ενέργειας σε σχέση με το ανθρώπινο γάλα και επομένως ελλοχεύει ο κίνδυνος αυξημένης ενέργειας και βάρους.

Εισαγωγή στερεών τροφών

Τα στερεά τρόφιμα δεν πρέπει να εισάγονται στη διατροφή του παιδιού πριν τις 17 εβδομάδες και όχι αργότερα από τις 26 εβδομάδες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 6 μήνες αποκλειστικό θηλασμό και εισαγωγή στερεών τροφών από εκεί και πέρα, προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα θνησιμότητας από γαστρεντερικές ή αναπνευστικές μολύνσεις σε χώρες με χαμηλό-κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Ζάχαρη

Συστήνεται η αποφυγή τροφίμων και ποτών που περιέχουν ζάχαρη κατά τη βρεφική και κατά την πρώτη παιδική ηλικία.

Η διατροφή βάζει τη βάση για την υγεία του παιδιού ακόμα και πριν τη γέννησή του και αυτές οι συστάσεις μας δίνουν μία ολοκληρωμένη και updated εικόνα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Koletzko B, Godfrey K, M, Poston L, Szajewska H, van Goudoever J, B, de Waard M, Brands B, Grivell R, M, Deussen A, R, Dodd J, M, Patro-Golab B, Zalewski B, M: Nutrition During Pregnancy, Lactation and Early Childhood and its Implications for Maternal and Long-Term Child Health: The Early Nutrition Project Recommendations. Ann Nutr Metab 2019;74:93-106

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.