Επιστημονικά Νέα

Χειμερινές Διακοπές και Διατροφική συμπεριφορά: Παίρνουμε βάρος στις διακοπές;

07 Ιανουαρίου 2025
198 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
xeimerines diakopes trapezomata

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς ο επιπολασμός της αυξάνεται ραγδαία παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατανόηση των αιτιών της παχυσαρκίας και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης.

Διακοπές και αλλαγή διατροφικής ρουτίνας

Ακόμη και όταν ο ασθενής συμμορφώνεται με μια προτεινόμενη στρατηγική, υπάρχει η τάση να εγκαταλείπει τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτές οι περίοδοι συνδέονται με χαλάρωση, τέρψη και διάλειμμα από τη ρουτίνα, που οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, μειωμένη σωματική δραστηριότητα και άλλες συμπεριφορές που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.

Χειμερινές διακοπές

Η περίοδος που περιλαμβάνει την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου ενέχει σημαντικό κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε εορτασμούς όπως τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και διάφορες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου καταναλώνονται τροφές με πολλές θερμίδες όπως επιδόρπια, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά και αλκοόλ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σωματική δραστηριότητα τείνει να μειώνεται.

Σκοπός

Στόχος αυτής της ανασκόπησης ήταν να αξιολογήσει την επίδραση στο βάρος της διατροφικής συμπεριφοράς κατά τις χειμερινές διακοπές.

Μέθοδος

Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στο PubMed χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά "διακοπές/διακοπές", "αύξηση βάρους", "εορταστική περίοδος" και "παχυσαρκία". Η αναζήτηση περιορίστηκε σε μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα αγγλικά τα τελευταία 10 χρόνια, με ενήλικες συμμετέχοντες.

Αποτελέσματα

Αλλαγή διατροφικών συνηθειών

Οι διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν παραδοσιακά φαγητά, όπως χοιρινό και γλυκά σε πολλές χώρες, αυξάνοντας τις θερμίδες που καταναλώνονται. Παρότι ορισμένοι χάνουν βάρος μετά τις διακοπές, για άλλους η αύξηση παραμένει, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην παχυσαρκία.

Η κατανάλωση τροφής παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις, επηρεαζόμενη από πολιτιστικούς, ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Ο Charles Spence υπογραμμίζει ότι, πέρα από τη διατροφή, οι πολιτιστικές και τελετουργικές πρακτικές καθώς και το μάρκετινγκ παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εποχιακή αλλαγή των διατροφικών προτιμήσεων.

Ιδιαίτερα κατά τις γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, ενισχύεται η κατανάλωση τροφής, και το κλίμα επηρεάζει τη διάθεση, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση κατά τους χειμερινούς μήνες. Η κοινωνική διευκόλυνση του φαγητού, δηλαδή η αύξηση της τροφής όταν τρώμε με άλλους, είναι επίσης σημαντική, καθώς προκαλεί υπερκατανάλωση, ειδικά κατά τις γιορτές.

Αύξηση βάρους

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, η υπερκατανάλωση τροφής και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, συχνά διατηρώντας μέρος του βάρους που κερδίζουν. Μελέτες σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία κατέγραψαν αυξήσεις 0,4%–0,6% στο βάρος κατά την εορταστική περίοδο.

Ο μέσος Αμερικανός κερδίζει λίγο λιγότερο από 1 κιλό κατά την περίοδο των διακοπών. Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, η έρευνα δείχνει ότι αυτό το βάρος συχνά δεν χάνεται. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% του συνολικού βάρους που αποκτάται κατά τη διάρκεια του έτους.

Όταν η αύξηση βάρους στις διακοπές δεν αντιστρέφεται, μπορεί να συμβάλει σε έναν κύκλο σταδιακής αύξησης κιλών κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Συμπέρασμα

Η διαχείριση της παχυσαρκίας απαιτεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά και συνεχή υποστήριξη. Αποτελεσματικές στρατηγικές περιλαμβάνουν τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, την τακτική σωματική δραστηριότητα, τον έλεγχο των μερίδων, τη συχνή παρακολούθηση βάρους και τη μείωση του χρόνου οθόνης ακόμα και κατά τη διάρκεια των εορτών.

Η ψυχολογική υποστήριξη, οι ρεαλιστικοί στόχοι και η συνεργασία με επαγγελματίες υγείας είναι κρίσιμα στοιχεία για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων. Μια ολοκληρωμένη και πολυεπιστημονική προσέγγιση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Abdulan IM, Popescu G, Maștaleru A, Oancea A, Costache AD, Cojocaru DC, Cumpăt CM, Ciuntu BM, Rusu B, Leon MM. Winter Holidays and Their Impact on Eating Behavior-A Systematic Review. Nutrients. 2023 Sep 28;15(19):4201. doi: 10.3390/nu15194201. PMID: 37836485; PMCID: PMC10574044.

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος