Επιστημονικά Νέα

Πώς επιδρά η κετογονική διατροφή στη σύσταση σώματος κατά τη διάρκεια προπόνησης αντίστασης;

της Ευσταθίας Παπαδά
13 Μαρτίου 2019
8643 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ketogoniki-diatrofi-systasi-somatos-kata-ti-diarkeia-proponisis-antistasis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κετογονική διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής για την προώθηση της απώλειας βάρους. Πρόκειται για μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λίπος που χρειάζεται σχεδιασμό προκειμένου να επιτευχθεί η κέτωση. Πιο συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 50γρ καθημερινά ή το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, η πρωτεΐνη θα πρέπει να κυμαίνεται στα 1.2-1.5 γρ/kg ΣΒ και το υπόλοιπο 60-80% της ενέργειας να προέρχεται από λίπος.

Το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο έχει μελετηθεί σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει στη σωματική σύσταση, στη βελτίωση παραμέτρων υγείας και στη διαχείριση διαταραχών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η επιληψία και ο καρκίνος.

Πρόσφατη μελέτη από την Ισπανία διερεύνησε την επίδραση της κετογονικής διατροφής στη σύσταση σώματος ανδρών που κάνουν προπόνηση αντίστασης

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά 24 υγιείς άνδρες διαχωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: την ομάδα της κετογονικής διατροφής που ακολούθησε προπόνηση αντιστάσεων σε συνδυασμό με υπερθερμιδική κετογονική διατροφή για 8 εβδομάδες, την ομάδα μη κετογονικής διατροφής που ακολούθησε προπόνηση αντιστάσεων και συμβατική υπερθερμιδική διατροφή για 8 εβδομάδες και την ομάδα ελέγχου στην οποία ζητήθηκε να μην προβεί σε αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής. Η σύσταση σώματος αξιολογήθηκε στην αρχή και το τέλος της παρέμβασης με απορροφησιομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA) και η συμμόρφωση με την κετογονική διατροφή αξιολογήθηκε με τον προσδιορισμό κετονών στα ούρα σε εβδομαδιαία βάση.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Μετά το τέλος της παρέμβασης παρατηρήθηκε σημαντική μείωση τη λιπώδους μάζας και του σπλαχνικού λίπους μόνο στην ομάδα της κετογονικής διατροφής. Καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στο σωματικό βάρος και τη μυϊκή μάζα της ομάδας της κετογονικής διατροφής, αλλά η ομάδα μη κετογονικής διατροφής εμφάνισε σημαντική αύξηση των παραπάνω παραμέτρων. Δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στην ομάδα ελέγχου.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η κετογονική διατροφή μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική προσέγγιση για τη μείωση του συνολικού σωματικού λίπους και του σπλαχνικού λίπους χωρίς να μειώνεται η άλιπη μάζα σώματος. Ωστόσο, φαίνεται να μην είναι αποτελεσματική στην αύξηση της μυϊκής μάζας κατά το διάστημα προπόνησης αντιστάσεων με θετικό ενεργειακό ισοζύγιο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vargas S, Romance R, Petro JL, Bonilla DA, Galancho I, Espinar S, Kreider RB, Benítez-Porres J. Efficacy of ketogenic diet on body composition during resistance training in trained men: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2018; 15(1):31. doi: 10.1186/s12970-018-0236-9.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D