Επιστημονικά Νέα

Διαλειμματική Νηστεία και Γυναικείες Ορμόνες: Πως σχετίζονται;

28 Ιουλίου 2023
19221 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
dialeimmatiki nisteia kai gynaikeies ormones pos sxetizontai

Photo source: www.canva.com

Η διαλείμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους. Βέβαια, αρκετοί  επαγγελεματίες υγείας ανησυχούν για την πρακτική αυτή και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις αναπαραγωγικές ορμόνες των γυναικών.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο δημοσίευσε μια μελέτη που φέρνει νέα στοιχεία στο τραπέζι.

Πως σχεδιάστηκε η μελέτη;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο UIC, παρακολούθησαν μια ομάδα παχύσαρκων γυναικών πριν και μετά την εμμηνόπαυση για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων με τη μέθοδο της διαλειμματικής νηστείας «δίαιτα πολεμιστή».

Η δίαιτα του πολεμιστή ορίζει ένα χρονικά περιορισμένο παράθυρο σίτισης τεσσάρων έως έξι ωρών την ημέρα, κατά το οποίο όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν να τρώνε χωρίς να μετρούν θερμίδες πριν συνεχίσουν τη νηστεία με νερό μέχρι την επόμενη μέρα.

Μέτρησαν τις διαφορές στα επίπεδα ορμονών, που προέκυψαν από την ανάλυση δεδομένων δειγμάτων αίματος, σε ομάδες ατόμων που ακολουθούσαν το συγκεκριμένο μοντέλο δίαιτας έναντι μιας ομάδας ελέγχου που δεν ακολουθούσε περιορισμούς δίαιτας.

*Οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, (που είναι συνήθως γύρω στα 40 τους) αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Τα αποτελέσματα της Μελέτης

Η Varady και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης γλοβουλίνης που δεσμεύει το φύλο, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει τις αναπαραγωγικές ορμόνες σε όλο το σώμα, παρέμειναν αμετάβλητα σε όσες έκαναν δίαιτα μετά από οκτώ εβδομάδες. Το ίδιο ισχύει τόσο για την τεστοστερόνη όσο και για την ανδροστενεδιόνη, μια στεροειδή ορμόνη που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει τόσο τεστοστερόνη όσο και οιστρογόνα.

Ωστόσο, η δεϋδροεπιανδροστερόνη ή DHEA, μια ορμόνη που οι κλινικές γονιμότητας συνταγογραφούν για τη βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών και της ποιότητας των ωαρίων, ήταν σημαντικά χαμηλότερη τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στο τέλος της δοκιμής, με πτώση περίπου 14%.

Ενώ η πτώση των επιπέδων DHEA ήταν το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης, τόσο σε γυναίκες πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα DHEA παρέμειναν εντός του φυσιολογικού εύρους μέχρι το τέλος της περιόδου των οκτώ εβδομάδων.

«Αυτό υποδηλώνει ότι στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η μικρή πτώση των επιπέδων DHEA πρέπει να σταθμιστεί σε σχέση με τα αποδεδειγμένα οφέλη γονιμότητας της χαμηλότερης μάζας σώματος», είπε ο Varady. «Η πτώση των επιπέδων DHEA στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να είναι ανησυχητική επειδή η εμμηνόπαυση προκαλεί ήδη δραματική πτώση των οιστρογόνων και η DHEA είναι ένα κύριο συστατικό των οιστρογόνων. Ωστόσο, μια έρευνα των συμμετεχόντων δεν ανέφερε αρνητικές παρενέργειες που να σχετίζονται με χαμηλό οιστρογόνο μετά -εμμηνόπαυση, όπως σεξουαλική δυσλειτουργία ή δερματικές αλλαγές».

Ως πρόσθετο όφελος, καθώς η υψηλή DHEA έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ο Varady είπε ότι μια μέτρια πτώση των επιπέδων μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση αυτού του κινδύνου τόσο για τις γυναίκες πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση.

Επιπλέον, η μελέτη μέτρησε τα επίπεδα οιστραδιόλης, οιστρόνης και προγεστερόνης - όλες οι ορμόνες ζωτικής σημασίας για την εγκυμοσύνη - αλλά μόνο σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (λόγω των μεταβαλλόμενων επιπέδων αυτών των ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών). Μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε αυτές τις ορμόνες στο τέλος των οκτώ εβδομάδων.

Οι γυναίκες και στις δύο ομάδες που έκαναν δίαιτα τεσσάρων και έξι ωρών παρουσίασαν απώλεια βάρους 3% έως 4% του αρχικού τους βάρους καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία δεν είχε σχεδόν καμία απώλεια βάρους. Όσες έκαναν δίαιτα είδαν επίσης πτώση στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στους βιοδείκτες του οξειδωτικού στρες.

Ποιά τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία Διαιτολόγο;

Τόσο στις στις προεμμηνοπαυσιακές όσο και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα ανδρογόνα και η SHBG παρέμειναν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια της διατροφικής παρέμβασης ενώ η DHEA μειώθηκε. Αυτό, υποδηλώνει πως η Διαλειμματική νηστεία, δεν έχει ιδιαίτερες συνέπειες στις ορμόνες των γυναικών. Παρ'όλα αυτά, το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί περισσότερη διερεύνηση ώστε να έχουμε βέβαιες απαντήσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Faiza Kalam, Rand T. Akasheh, Sofia Cienfuegos, Aparna Ankireddy, Kelsey Gabel, Mark Ezpeleta, Shuhao Lin, Chandra M. Tamatam, Sekhar P. Reddy, Bonnie Spring, Seema A. Khan, Krista A. Varady. Effect of time‐restricted eating on sex hormone levels in premenopausal and postmenopausal femalesObesity, 2022; DOI: 10.1002/oby.23562

Γιώργος Καραμανιώλας
Γιώργος Καραμανιώλας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (c) Msc

Ο Γιώργος Καραμανιώλας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ειδικός Άσκησης στη Διαχείριση Βάρους και Επιστημονικός Συνεργάτης του medNutrition. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης. Πάθος του η Διατροφή, η Άσκηση και η Υγεία γενικότερα.