Η εγκυμοσύνη είναι μία σημαντική περίοδος στη ζωή της γυναίκας, κατά την οποία η ποιοτική διατροφή αποτελεί παράγοντα κλειδί για την υγεία τόσο της ίδιας όσο και του παιδιού. Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και η υπερβολική πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας κι επιπλοκές.
Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική πρόσληψη σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, προεκλαμψίας και υπέρτασης για τη μητέρα, ενώ για το νεογνό αυξάνεται ο κίνδυνος της μακροσωμίας αλλά και της εμφάνισης παχυσαρκίας κατά την παιδική κι ενήλικη ζωή.
Τα ποσοστά της παχυσαρκίας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αυξάνονται συνεχώς και φαίνεται ότι περίπου 60% των παχύσαρκων γυναικών λαμβάνει περισσότερο βάρος από το συνιστώμενο με βάση τις διεθνείς συστάσεις
Καθώς η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τις γυναίκες και οι περισσότερες είναι διατεθειμένες να βελτιώσουν τη διατροφή τους, οι παρεμβάσεις αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς μπορεί να προλάβουν τις επιπλοκές από την υπερβολική πρόσληψη σωματικού βάρους. Για το λόγο αυτό, πρόσφατη επιστημονική μελέτη διερεύνησε την επίδραση της παρέμβασης διατροφικής συμβουλευτικής και της αλλαγής του τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;
Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που διεξήχθη στην κλινική προγεννητικής φροντίδας στο Κάιρο της Αιγύπτου. Συνολικά 200 γυναίκες, ηλικίας 20-30 ετών, στην πρώτη τους εγκυμοσύνη, στρατολογήθηκαν στη μελέτη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Οι γυναίκες διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, την ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου. Κατά την πρώτη φάση της μελέτης (πριν την παρέμβαση) αξιολογήθηκαν οι γνώσεις πάνω στη διατροφή καθώς και ο τρόπος ζωής και διατροφής.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης (δεύτερο τρίμηνο κύησης), αφού αξιολογήθηκαν τα δεδομένα της πρώτης φάσης οργανώθηκαν συνεδρίες που στόχευαν στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς ανάλογα με τις ανάγκες των γυναικών. Η ομάδα παρέμβασης παρακολούθησε 6 συνεδρίες (κάθε δύο εβδομάδες) σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση, εκτός από τις καθιερωμένες 11-15 επισκέψεις στο κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η ομάδα ελέγχου επισκέφθηκε το κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης μόνο τις 11-15 φορές όπως ορίζει το σύστημα υγείας της Αιγύπτου.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;
Η συγκεκριμένη παρέμβαση είχε σαν αποτέλεσμα ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών της ομάδας παρέμβασης να αυξήσουν το σωματικό τους βάρους μέσα στα όρια που ορίζουν οι διεθνείς συστάσεις σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (42,7% και 13,9% αντίστοιχα). Η διατροφική συμβουλευτική βελτίωσε της συχνότητας κατανάλωσης τροφών που απαρτίζουν το υγιεινό μοντέλο διατροφής, καθώς επίσης ενίσχυσε τις γνώσεις και βελτίωσε τις πρακτικές συνήθειες των γυναικών.
Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;
Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν την ανάγκη για τη διατροφική συμβουλευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο σε ατομικό επίπεδο με εξατομικευμένες συνεδρίες όσο και σε επίπεδο εθνικών και τοπικών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.