Blog

Ποια συστατικά δίνουν ενέργεια στο πρωινό;

26 Σεπτεμβρίου 2017
12387 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mpwl me dhmhtriaka prwinou kai gala

Είναι κοινώς γνωστό ότι η κατανάλωση πρωινού έχει τεράστια θρεπτική αξία για τον οργανισμό και αφορά μια άριστη υγιεινή συνήθεια για άτομα όλων των ηλικιών. Περιλαμβάνει ένα σύνολο συστατικών που προσδίδουν ενέργεια, τόνωση, κορεσμό καθώς και σημαντική κάλυψη των ημερήσιων θρεπτικών αναγκών του οργανισμού, που χρειάζεται για να ξεκινήσει σωστά η ημέρα.

Πρωινό για ενέργεια

Εστιάζοντας, στο θέμα της ενέργειας, αναφέρουμε ότι όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή οι υδατάνθρακες (θα αναλυθούν παρακάτω), τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες, προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό εφόσον είναι θερμιδογόνα. Επιλέγουμε επομένως, ένα πρωινό για τον πελάτη μας που να τα συμπεριλαμβάνει όλα και σε σωστές αναλογίες, όπως είναι ένα μπολ δημητριακών ολικής άλεσης, ιδανικά ένα προϊόν που να εμπεριέχει σιτάρι και βρώμη ταυτόχρονα, με γάλα χαμηλό σε λιπαρά. Φυσικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία βοηθούν με τη δράση τους στον μεταβολισμό καθώς και στην παραγωγή και αξιοποίηση της ενέργειας.

Υδατάνθρακες για άμεση ενέργεια

Πιο αναλυτικά, οι υδατάνθρακες, θα πρέπει να καλύπτουν παρόμοια σύσταση στο πρωινό (50-55%) όπως συμβαίνει και στη σύσταση της συνολικής ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας καθώς αποτελούν το πιο γρήγορο και εύχρηστο «ενεργειακό νόμισμα» του οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι υδατάνθρακες που προέρχονται κυρίως από προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά εφοδιάζουν με ενέργεια και αναπληρώνουν τις αποθήκες γλυκογόνου στον οργανισμό μετά από τη φάση του ύπνου, που θεωρείται φάση ασιτίας. Μάλιστα οι σύνθετοι υδατάνθρακες (περιέχονται σε δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί, φρυγανιές και κ.α) προσφέρουν αργή και παρατεταμένη ενέργεια στον οργανισμό, ο οποίος τη χρησιμοποιεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βιταμίνες Β για ενέργεια στο φουλ

Στο θέμα της ενέργειας δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε και τη δράση ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα σε όλα τα κύτταρα του σώματος ενώ βοηθούν σημαντικά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Πρόκειται για τις βιταμίνες: νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), ριβοφλαβίνη (Β2) και πυριδοξίνη (Β6), οι οποίες με τη δράση τους διευκολύνουν τον οργανισμό στην απελευθέρωση της προσφερόμενης ενέργειας.

Διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων με τον πελάτη σας

Η ποικιλία τροφίμων που προσφέρουν τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά στοιχεία αλλά και τα προϊόντα ολικής άλεσης φαίνεται ότι επηρεάζουν θετικά την απελευθέρωση της ενέργειας. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να εκπαιδεύετε τον πελάτη σας, έτσι ώστε μέσα από τις διατροφικές ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων να κάνουν τις κατάλληλες, για εκείνους, υγιεινές επιλογές. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα οποία είναι χρόνια τώρα συνυφασμένα με το πρωινό. Πώς θα βοηθήσετε τον πελάτη σας να επιλέξει; Για να σας βοηθήσουμε, στον παρακάτω πίνακα παραθέτουμε τα θρεπτικά συστατικά για τις πιο γνωστές μάρκες δημητριακών, με διάφορες γεύσεις που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα.

 

cereal comparison

Επομένως, σε ποια κατηγορία ανήκει ο πελάτης σας;

Του αρέσουν τα απλά δημητριακά ή αγαπάει τόσο τη γλυκιά γεύση που δε θέλει να την αποχωριστεί από το πρωινό του; Σε κάθε περίπτωση, κατευθύνετέ τον έτσι ώστε να επιλέξει, ανάλογα με την κατηγορία που επιθυμεί, πχ απλά δημητριακά ή δημητριακά με σοκολάτα, αυτά με το υψηλότερο ποσοστό ολικής άλεσης και τη χαμηλότερη δυνατή ποσότητα σακχάρων, «κακών» λιπαρών και αλατιού. Ταυτόχρονα, θα λάβει και μία πληθώρα μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών Β, σιδήρου, ασβεστίου κ.α., ώστε να ξεκινήσει τη μέρα του με ενέργεια!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vinoy S, Meynier A, Goux A, Jourdan-Salloum N, Normand S, Rabasa-Lhoret R, Brack O, Nazare JA, Péronnet F, Laville M .The Effect of a Breakfast Rich in Slowly Digestible Starch on Glucose Metabolism: A Statistical Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2017 Mar 23;9(4).

2. Maki KC, Phillips-Eakley AK, Smith KN The Effects of Breakfast Consumption and Composition on Metabolic Wellness with a Focus on Carbohydrate Metabolism. Adv Nutr. 2016 May 16;7(3):613S-21S.

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.