Επιστημονικά Νέα

Νέα δεδομένα για την ευεργετική δράση της Μεσογειακής Διατροφής στην εγκεφαλική δραστηριότητα της τρίτης ηλικίας

06 Ιανουαρίου 2022
5562 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Νέα δεδομένα για την ευεργετική δράση της Μεσογειακής Διατροφής στην εγκεφαλική δραστηριότητα της τρίτης ηλικίας

Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί από επιδημιολογικές μελέτες ως μία από τις πιο υγιεινές δίαιτες σε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σε ηλικιωμένα άτομα έχει βρεθεί από προηγούμενες μελέτες ότι η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Σε συνέχεια αυτών των ενδείξεων, σε πρόσφατη μελέτη εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της υψηλότερης προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή με τον όγκο του εγκεφάλου όπως αξιολογήθηκε μέσω μαγνητικής τομογραφίας ή/ και με το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη; 

Σε αυτήν τη συγχρονική μελέτη, πραγματοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία (MRI) υψηλής ανάλυσης σε 674 ηλικιωμένους με μέση ηλικία τα 80,1 έτη χωρίς άνοια που συμμετείχαν σε μια μελέτη που εφαρμόστηκε σε κοινότητες από διάφορες εθνικότητες. Οι διατροφικές πληροφορίες συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ). Ο συνολικός όγκος εγκεφάλου, ο συνολικός όγκος της φαιάς ουσίας, συνολικός όγκος της λευκής ουσίας, το μέσο πάχος του εγκεφαλικού φλοιού και ο περιφερειακός όγκος προήλθαν από σαρώσεις MRI χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα FreeSurfer. Το σκορ προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή (με βαθμολογία από το 0 έως το 9) καθώς και μεμονωμένες ομάδες τροφίμων συσχετίστηκαν με τον όγκο και το πάχος του εγκεφάλου με τη χρήση μοντέλων παλινδρόμησης προσαρμοσμένων για την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, την εκπαίδευση, το δείκτη μάζας σώματος, την ύπαρξη διαβήτη καθώς και τη γνωστική λειτουργία.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Συγκριτικά με τα άτομα με χαμηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή (σκορ μεταξύ 0–4), η ομάδα με την υψηλότερη προσκόλληση (σκορ μεταξύ 5–9) συσχετίστηκε με 13.11 (p= 0,007), 5,00 (p= 0,05) και 6,41 (p= 0,05) mL μεγαλύτερo συνολικό όγκο εγκεφάλου, συνολικό όγκο φαιάς ουσίας και συνολικό όγκο λευκής ουσίας, αντίστοιχα. H υψηλότερη κατανάλωση ψαριών (b=7.06, p= 0.006) και η χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος (b=8.42, p=0.002) συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο συνολικό όγκο φαιάς ουσίας. Η χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος συσχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερο συνολικό όγκο εγκεφάλου (b=12,20, p=0,02). Η υψηλότερη κατανάλωση ψαριών συσχετίστηκε με 0,019 mm (p= 0,03) μεγαλύτερο μέσο πάχος εγκεφαλικού φλοιού. Ο όγκος του φλοιού προσαγωγίου, του βρεγματικού λοβού, του κροταφικού λοβού και ο ιππόκαμπος και ο εγκεφαλικός φλοιός της ανώτερης μετωπικής περιοχής συσχετίστηκαν με τους εξεταζόμενους διαιτητικούς παράγοντες.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο; 

Συμπερασματικά, η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή από άτομα τρίτης ηλικίας συσχετίστηκε με μικρότερη ατροφία του εγκεφάλου, ένα αποτέλεσμα που αντιστοιχεί σε 5 χρόνια γήρανσης. Η υψηλότερη κατανάλωση ψαριού και η χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος φαίνεται να αποτελούν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της διατροφής που παίζουν ρόλο στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στη δομή του εγκεφάλου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gu Y, Brickman AM, Stern Y, Habeck CG, Razlighi QR, Luchsinger JA, Manly JJ, Schupf N, Mayeux R, Scarmeas N. Mediterranean diet and brain structure in a multiethnic elderly cohort. Neurology. 2015 Nov 17;85(20):1744-51. doi: 10.1212/WNL.0000000000002121.

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.