Αν και εσείς προβληματίζεστε μέχρι σήμερα, τι να πείτε σε έναν υπερτασικό ασθενή σας που αποφεύγει τον καφέ, η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση έχει την απάντηση όχι μόνο για την υπέρταση αλλά και περισσότερα χρόνια νοσήματα. Τα δεδομένα επιστημονικών δημοσιεύσεων, λοιπόν, από το 2010 και μετά βρίσκουν από ουδέτερη έως ευεργετική τη μέτρια κατανάλωση καφέ στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και υπερτασικών ασθενών.
Φαίνεται μάλιστα πως, η πρακτική αποφυγής του καφέ σε αυτά τα νοσήματα είναι επιστημονικά ανυπόστατη.
Μεθοδολογικά, η επιλογή των τελευταίων επιστημονικών δημοσιεύσεων, σε αντίθεση με παλιότερες, στοχεύει στην επιλογή καλύτερα σχεδιασμένων ερευνών (έρευνες παρέμβασης, μεταναλύσεις, μεγάλες προοπτικές) και στην καλύτερη συμφωνία μεταξύ τους για την παρασκευή του καφέ που μελετήθηκε κάθε φορά. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης είναι:
- Όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα, όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια, το θάνατο από οποιαδήποτε αιτία και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι περισσότερες έρευνες είχαν μη στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα απορρίπτοντας το σενάριο να υπάρχει συσχέτιση αυτών με την κατανάλωση καφέ. Υπάρχει όμως, τουλάχιστον μία επιστημονική δημοσίευση για την κάθε κατάσταση υγείας, που δείχνει προστατευτική δράση του καφέ, στατιστικά σημαντική. Η μόνη περίπτωση που ο καφές αύξησε παροδικά την αρτηριακή πίεση αφορούσε άτομα που κατανάλωναν περιστασιακά καφέ, ενώ η αύξηση αυτή εξομαλύνθηκε σύντομα.
- Στην περίπτωση των καρδιακών αρρυθμιών, δεν υπήρχε καμία συσχέτιση με την κατανάλωση καφέ όπως έδειξαν καλοσχεδιασμένες έρευνες παρέμβασης και μεταναλύσεις.
- Στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, είναι περισσότερες οι έρευνες που δείχνουν ευεργετική δράση του καφέ στην πιθανότητα εμφάνισης της νόσου και μάλιστα συζητούνται αρκετά και οι πιθανοί μηχανισμοί δράσης.
Ποιους αφορούν τα αποτελέσματα;
Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε ότι, η μέτρια κατανάλωση καφέ αφορά μια ποσότητα 3-4 κούπες την ημέρα και ενώ, τα αποτελέσματα αυτά αφορούν τόσο ασθενείς όσο και υγιείς, είναι ωστόσο ενήλικες και όχι παιδιά. Επιπλέον, οι ευεργετικές δράσεις είναι περισσότερο εμφανείς σε άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καφέ.
Ποιος καφές;
Ο καφές που οι περισσότερες έρευνες σε αυτή την ανασκόπηση συζητούν, είναι ο φιλτραρισμένος. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ένας πολλαπλά φιλτραρισμένος καφές είναι ο στιγμιαίος καφές – γι’ αυτό και δεν βλέπετε καθόλου ίζημα ούτε στην κρύα ούτε στη ζεστή παρασκευή του. Η ευεργετική δράση του καφέ σε αυτές τις καταστάσεις υγείας δεν οφείλεται μόνο στην καφεΐνη αλλά και στα υπόλοιπα συστατικά του όπως οι λιγνάνες, χλωρογενικό οξύ, κουνιδίνες κ.ά. Άλλωστε, δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει διαφοροποίηση στα αποτελέσματα ακόμη και για τον καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ).
Τελικά, μπορείτε και να αποκαταστήσετε την αλήθεια στον πελάτη σας αλλά και να μην του περιορίσετε ένα αγαπημένο ρόφημα όπως ο καφές, που προβλέπεται να κρατήσει την 2η θέση κατανάλωσης ροφήματος παγκοσμίως μετά το νερό!