Έχετε σκεφτεί ποτέ το ρόλο που μπορεί να έχουν οι κλιματικές αλλαγές στη διατροφή μας και το σωματικό μας βάρος; Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet επιστήμονες από εθνικούς και διεθνής οργανισμούς μελέτησαν τη σχέση των δύο αυτών παραγόντων. Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών είναι το αντίκτυπό τους στη γεωργία. Ενώ μεγάλο μέρος της έρευνας παγκοσμίως έχει επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στην εκτίμηση των ευρύτερων επιπτώσεων στην υγεία λόγω αλλαγών στη γεωργική παραγωγή.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ένα λεπτομερές πλαίσιο γεωργικών μοντέλων, το Διεθνές Πρότυπο για την Ανάλυση της πολιτικής των γεωργικών προϊόντων και Εμπορίου (IMPACT), σε συνδυασμό με μια συγκριτική αξιολόγηση κινδύνου για θανάτους από στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο και άλλα νοσήματα, λόγω των αλλαγών στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και στο σωματικό βάρος. H αλλαγή του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με την αλλαγή στο βάρος και στη διατροφή υπολογίστηκε με βάση έξι πιθανά σενάρια.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;
Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι έως το 2050 η αλλαγή του κλίματος θα οδηγήσει σε μείωση της κατά κεφαλήν παγκόσμιας διαθεσιμότητας τροφίμων, κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και κατανάλωσης κόκκινου κρέατος κατά 3,2% (± 0,4%), 4,0% (± 0,7%) και 0,7% (± 0,1), αντίστοιχα. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται με 529.000 θανάτους εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, που αντιπροσωπεύουν μία μείωση κατά 28% του αριθμού των θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί λόγω των αλλαγών στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη διατροφή και το βάρος μεταξύ 2010 και 2050. Οι θάνατοι λόγω κλιματικών αλλαγών που σχετίζονται με τη μείωση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αναμένεται να είναι διπλάσιοι από αυτούς που σχετίζονται με την αύξηση στον επιπολασμό των λιποβαρών ατόμων. Επίσης, οι περισσότεροι προβλέπεται να συμβούν στη Νότια και Ανατολική Ασία. Η υιοθέτηση μεθόδων για τη σταθεροποίηση του κλίματος αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των θανάτων λόγω κλιματικών αλλαγών κατά 29- 71% αναλόγως της αυστηρότητάς τους.
Τι να κρατήσετε από αυτή τη μελέτη;
Συνοψίζοντας, οι επιπτώσεις που έχουν στην υγεία οι κλιματικές αλλαγές, μέσω της επίδρασής τους σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη διατροφή και το βάρος, αναμένεται να είναι σημαντικές και να υπερισχύουν άλλων επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές. Η πρόληψη αυτών των αλλαγών θα μπορούσε να αποτρέψει σημαντικό αριθμό θανάτων. Επομένως, η ενίσχυση προγραμμάτων δημόσιας υγείας με στόχο την πρόληψη και τη θεραπεία παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τη διατροφή και το βάρος θα μπορούσε να είναι μια κατάλληλη στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Διάγραμμα 1. Ο αριθμός των θανάτων λόγω κλιματικών αλλαγών (σε χιλιάδες) το 2015 ανά παράγοντα κινδύνου και γεωγραφική περιοχή. Παράγοντες κινδύνου: φρούτα και λαχανικά (FVC), κόκκινο κρέας (MTC), επιπολασμός τους λιποβαρούς (UND), του υπέρβαρου (OVW) και της παχυσαρκίας (OBS). Γεωγραφικές περιοχές: παγκόσμια (Global), χώρες υψηλού εισοδήματος (HIC), χώρες χαμηλού & μεσαίου εισοδήματος Αφρικής (AFR_LMIC), Αμερικής (AMR_LMIC), ανατολικής Μεσογείου (EMR_LMIC), Ευρώπης (EUR_LMIC), νοτιο-ανατολικής Ασίας (SEA_LMIC) & δυτικού Ατλαντικού (WPR_LMIC)