Μια σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στη διάθεση και να επιφέρει αντίσταση σε περεταίρω απώλεια ή ακόμα και επανάκτηση του απολεσθέντος βάρους. Επιπλέον οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες συνδέονται με αλλαγές στην εντερική χλωρίδα, οι οποίες με την σειρά τους έχουν επίδραση στην ψυχολογία των ατόμων, σύμφωνα με την θεωρία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Μάλιστα, πρόσφατα δεδομένα αναδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών ενδέχεται να έχει οφέλη ως προς τον έλεγχο της όρεξης και συμπεριφορών που τελικά συμβάλλουν στην διατήρηση της απώλειας βάρους.
Σκοπός μελέτης
Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να αξιολογήσει την επίδραση της λήψης προβιοτικών συμπληρωμάτων στις διατροφικές συμπεριφορές και στη διάθεση παχύσαρκων ατόμων που ακολουθούν ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής.
Σχεδιασμός μελέτης
Πρόκειται για μια διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη, κλινική δοκιμή, στην οποία έλαβαν μέρος 45 παχύσαρκοι άντρες και 60 παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 18 έως 55 ετών. Η δοκιμή χωρίστηκε στην Φάση 1 της απώλειας βάρους και στην Φάση 2 της συντήρησης του βάρους, διάρκειας 12 εβδομάδων η καθεμία. Και στις 2 φάσεις οι εθελοντές ακολουθούσαν εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση την ημερήσια ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (REE) και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και ελάμβαναν καθημερινά είτε 2 κάψουλες προβιοτικού συμπλήρωματος (LPR) (Λακτοβάκιλλους, ολιγοφρουκτόζη, ινουλίνη και μαγνήσιο) είτε 2 κάψουλες εικονικού σκευάσματος.
Οι περισσότερες μετρήσεις και αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν την έναρξη της μελέτης, στο τέλος της Φάσης 1 και στο τέλος της Φάσης 2. Πέρα από αυτά, εκτιμήθηκαν τα αισθήματα της όρεξης και του κορεσμού κατά το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, η προσκόλληση στο διατροφικό πρόγραμμα και η φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, έγινε αξιολόγηση της διατροφικής συμπεριφοράς ως προς τον γνωστικό περιορισμό, την επιδεκτικότητα στην υπερφαγία και την πείνα καθώς και την επιθυμία για συγκεκριμένα φαγητά. Τέλος εκτιμήθηκε η διάθεση και η ψυχολογία των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων σχετικών με την κατάθλιψη, την εκτίμηση του σώματος, την υπερφαγία, το stress και το άγχος.
Αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στο τέλος της Φάσης 1 οι γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα LPR εμφάνισαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με τις γυναίκες που έλαβαν το placebo, ενώ φάνηκε να έχουν επίσης καλύτερη εκτίμηση του σώματός τους. Στο τέλος της Φάσης 2, η ομάδα που έλαβε το προβιοτικό είχε λιγότερο έντονο το αίσθημα της πείνας και την επιθυμία για συγκεκριμένα φαγητά, ενώ η επιθυμία για φαγητό μετά από νηστεία ήταν μεγαλύτερη. Ακόμα, οι τιμές στην κλίμακα της κατάθλιψης ήταν χαμηλότερες τόσο στο τέλος της Φάσης 1 όσο και μετά την Φάση 2. Όσον αφορά τους άντρες, αυτοί που λάμβαναν το συμπλήρωμα LPR είχαν πιο έντονο το αίσθημα του κορεσμού στην Φάση 1 και δεν εμφάνισαν τόσο έντονα την πρόθεση να περιορίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση με σκοπό την απώλεια βάρους στο τέλος της Φάσης 2 σε σχέση με την ομάδα του placebo. Στο σύνολο των συμμετεχόντων, οι τιμές στην κλίμακα της κατάθλιψης φάνηκε να είναι πιο χαμηλές μετά την Φάση 1 και μετά την Φάση 2 όπως και οι τιμές που αξιολογούσαν τον γνωστικό περιορισμό μετά την Φάση 2 στο σύνολο των ατόμων που λάμβαναν το συμπλήρωμα LPR σε σχέση με την ομάδα του placebo.
Συμπεράσματα
Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, η λήψη του συμπληρώματος προβιοτικών φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους και στην όρεξη για φαγητό καθώς και στην διάθεση και την ψυχολογία σε παχύσαρκα άτομα που ακολουθούν ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το συμπλήρωμα δεν συνοδεύεται από σημαντικές παρενέργειες, τότε φαίνεται ότι η λήψη του προσφέρει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο της διατροφής και σε συναισθήματα και συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτήν. Συνεπώς, επιβεβαιώνεται ξανά η υπόθεση ότι ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης και των συμπεριφορών που σχετίζονται με την διατροφή και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας κατά την διαχείριση ατόμων με παχυσαρκία.