Blog

Φαγητό: Ο χειρότερος εχθρός ή ο καλύτερος φίλος

της Όλγας Δέδε
18 Μαρτίου 2016
12132 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras pou skeftete - provlimatizete

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σκέψεις και συναισθήματα έρχονται κι αυτά να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στη διατροφική μας συμπεριφορά, επηρεάζοντας τον τρόπο, τις ποσότητες, αλλά και το είδος της διατροφής μας

Πηγή: www.keadd.gr

Ακόμα κι αν είστε διαιτολόγοι/γυμναστές/ψυχολόγοι θα έχετε νιώσει κάποια στιγμή να παρασύρεστε απο την ψυχολογία σας και να επηρεάζεται για λίγο η διατροφική σας συμπεριφορά. Όσο καλά και να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα συναίσθημα που θέλουμε να καλύψουμε, θα τσιμπολογήσουμε λίγη σοκολάτα για να νιώσουμε καλύτερα. Πόσο μάλλον κάποιος που δεν έχει την εμπειρία να αναγνωρίσει αυτή την κίνηση.

Μπορεί το φαγητό να πάρει τη θέση ενος συναισθήματος ή να το αποβάλει;

Όλα τα συναισθήματα είναι ικανά να επηρεάσουν την κατανάλωση φαγητού, λίγο περισσότερο όμως τα αρνητικά. Με τον τρόπο αυτό δεν εννούμε πάντα ότι κάποιος τρώει περισσότερο, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αποχή απο το φαγητό. Το πρόβλημα είναι ότι σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το βάρος τους αυτή η κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει έναν ολόκληρο κύκλο αντιδράσεων που συμπεριλαμβάνει αίσθημα άγχους και ενοχής με αποτέλεσμα τα αρχικά και τα τελικά συναισθήματα να είναι τα ίδια μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο.


Διαβάστε επίσηςΠώς να βοηθήσετε τον πελάτη σας με διατροφικές διαταραχές [Δωρεάν EBOOK]


Ποια συναισθήματα όμως επηρεάζουν πιο πολύ την κατανάλωση φαγητού;

  • Άγχος

    Στην προσπάθεια να κατευναστεί αυτό το συναίσθημα το άτομο οδηγείται σε ένα ατελείωτο τσιμπολόγημα ή πολλές φορές στην υπερβολική κατανάλωση τροφής που μπορεί να προκαλέσει και κίνδυνο στην υγεία του.
  • Κατάθλιψη και αρνητική σκέψη

    Οι άνθρωποι που βιώνουν τέτοιες εμειρίες έχουν συχνά ανάγκη τη γλυκιά γεύση. Ακόμα και μετά το φαγητό αναζητούν κάτι γλυκό να τους φτιάξει το κέφι.
  • Θυμός

    Η εξάντηληση που νιώθει κάποιος μετά απο ένα καυγά μπορεί να τον οδηγήσει στο να καταναλώσει φαγητό για να τονωθεί ή να προετοιμάσει τον εαυτό του για μια δύσκολη κατάσταση.
  • Ενοχή και ντροπή

    Πολλές φορές οδηγούν στην κατάθλιψη και την αρνητική σκέψη και το άτομο πιστεύει πως δεν αξίζει να έχει μια σωστή διατροφή. 

Για να μη χρειαστεί να επιβαρύνουμε το σώμα μας πρώτα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το λόγο που θέλουμε να φάμε. Αν υπάρχει ψυχολογικός λόγος πρέπει να φροντίσουμε να το λύσουμε αλλιώς και όχι μέσω της τροφής, μόνο έτσι θα αντιμετώπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Πρέπει να καταλάβουμε πως το φαγητό είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας! Μπορούμε να επιλέγουμε νόστιμα φαγητά στις κατάλληλες ποσότητες, δεν είναι ανάγκη να νιώθουμε πεινασμένοι αλλά ούτε και φουσκωμένοι. Τέλος, θέλει προσπάθεια να μετατρέψουμε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές και να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για τα θετικά του στοιχεία!

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος