Αναμφίβολα, ο χρόνος που δαπανά κάποιο άτομο για την προετοιμασία φαγητού έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της δίαιτάς του. Όπως θα περιμέναμε, όσο περισσότερος είναι ο χρόνος, τόσο περισσότερα είναι και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποκτά η διατροφή (μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών-φρούτων, κατανάλωση μικρότερων μερίδων και μικρότερη κατανάλωση λίπους-αλατιού-ζάχαρης). Αντίθετα, άτομα που ασχολούνται λιγότερο από 1 ώρα ημερησίως, τείνουν να ξοδεύουν παραπάνω χρήματα σε έτοιμο φαγητό.
Συνεπώς, τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το σπιτικό φαγητό μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- Βοήθεια στον έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς επιλέγεται από τον καταναλωτή το μέγεθος των μερίδων.
- Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα.
- Εξοικονόμηση χρημάτων.
- Κοινωνικοποίηση τόσο στην προετοιμασία, όσο και στην κατανάλωση των γευμάτων.
- Μείωση άγχους για το «τι θα φάμε σήμερα;».
Είναι όμως απαραίτητο να ασχολούμαστε κάθε μέρα με την προετοιμασία των γευμάτων μας; Πώς μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο, αλλά και τον κόπο για την προετοιμασία τους; Έξυπνες προτάσεις για τους πελάτες σας:
- Ενθαρρύνετέ τους να προγραμματίζουν σε εβδομαδιαία βάση το είδος των γευμάτων-τροφίμων που θα καταναλώσουν. Δηλαδή, να επιλέγουν 1 μέρα εβδομαδιαίως όπου θα αποφασίζουν τι θα καταναλώσουν τις υπόλοιπες. Και μην ξεχνάτε ότι μόνο το μεσημεριανό και βραδινό γεύμα απαιτούν «μεγάλη» προετοιμασία.
- Ενημερώστε τους ότι αρκούν μόνο δύο ημέρες εβδομαδιαίως να αφιερώσουν για την προετοιμασία του επταήμερου μενού – ενώ υποδείξτε τους και τις ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης των τροφίμων που αναφέρονται παρακάτω. Η αποθήκευση στο ψυγείο, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο για να αυξηθεί η κατανάλωση σπιτικού φαγητού.
- «Εξοπλίστε» τους με ελκυστικές συνταγές που δεν απαιτούν μεγάλο χρόνο προετοιμασίας.
- Βοηθήστε τους να κάνουν έξυπνες αγορές στο σουπερμαρκετ. Και μη ξεχνάτε ότι, 1 επίσκεψη εβδομαδιαίως στο σουπερμάρκετ αρκεί.
Πώς όμως 2 μόνο μέρες την εβδομάδα αρκούν για να απολαμβάνουμε «φρεσκομαγειρεμένα» γεύματα; Διαβάστε παρακάτω τους ενδεικτικούς χρόνους συντήρησης των τροφίμων στο ψυγείο. Έτσι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και σε κατάλληλη αποθήκευση, ο πελάτης σας θα καταναλώνει σπιτικό φαγητό:
Τρόφιμο | Συντήρηση στο ψυγείο (4οC) |
Κρέας μαγειρεμένο | |
Κόκκινο κρέας χωρίς σάλτσα ή ζωμό | 3-4 ημέρες |
Κόκκινο κρέας με σάλτσα ή ζωμό | 1-2 ημέρες |
Κοτόπουλο – γαλοπούλα και φαγητά που τα περιέχουν | 3-4 ημέρες |
Ψάρια μαγειρεμένα | |
Όλα τα είδη ψαριών | 3-4 ημέρες |
Αυγά | |
Φρέσκα αυγά | 4-5 εβδομάδες |
Βραστά αυγά (σφιχτά) | 1 εβδομάδα |
Όσπρια – λαδερά | 3-4 ημέρες |
Γαλακτοκομικά προϊόντα (συμβουλευτείτε και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος) | |
Γάλα | 1 εβδομάδα |
Μαλακά τυριά (π.χ. κατίκι) | 1 εβδομάδα |
Σκληρά τυριά | 4-5 εβδομάδες |
Γιαούρτι | 1-2 εβδομάδες |
Συνοψίζοντας, μέσω αυτών των εύκολων και πρακτικών λύσεων θα μπορέσετε τελικά να απαντήσετε στο ερώτημα του πελάτη σας: «Πώς θα καταφέρω να βελτιώσω τις διατροφικές μου συνήθειες, αφού δεν έχω χρόνο για να μαγειρέψω;».