Επιστημονικά Νέα

Άλλο ένα όφελος του καφέ για τους πελάτες μας;

15 Ιανουαρίου 2020
8508 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ofelos-tou-kafe-gia-tous-pelates-mas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μια νέα μελέτη έρχεται να μας δείξει τη θετική επίδραση του καφέ κατά της περιοδοντίτιδας, προάγοντας με τον τρόπο αυτό τη στοματική υγεία.

Η περιοδοντίτιδα φαίνεται να προσβάλλει το 10-15% των ενηλίκων και αποτελεί μια φλεγμονώδη ασθένεια που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των ούλων. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2019, μελετήθηκε η σχέση του αναερόβιου βακτηρίου Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis), που ορίζεται ως το κύριο παθογόνο για την περιοδοντίτιδα, και η προστατευτική δράση του καφέ έναντι του βακτηρίου αυτού.

Καφές και χλωρογενικό οξύ

Ο καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ, που είναι η κύρια φαινολική του ένωση, η οποία έχει πολλές φορές αναφερθεί για τις ευεργετικές της δράσεις και τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η περιεκτικότητα του καφέ σε χλωρογενικό οξύ κυμαίνεται από 0,2 ως 10 mg/mL και αυτό εξαρτάται από το είδος καφέ, την καλλιέργεια, τις συνθήκες συγκομιδής του, το καβούρδισμα, καθώς και από τον τρόπο σερβιρίσματος.

Ποιος ο σκοπός της μελέτης;

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί εάν ο καφές και το βασικό του φαινολικό οξύ, το χλωρογενικό οξύ, έχουν αντιμικροβιακή δράση έναντι του P. gingivalis και της πρωτεολυτικής του δράσης.

Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν διαλύματα χλωρογενικού οξέος και εκχυλίσματα στιγμιαίου καφέ σε διαφορετικές συγκεντρώσεις καφέ και με διαφορετικό βαθμό καβουρδίσματος, τα οποία πέρασαν από διάφορες δοκιμές για την αξιολόγηση της δράσης του.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Ανάμεσα στα αποτελέσματα φάνηκε ότι:

1. Το χλωρογενικό οξύ, μετά τις 3 ώρες, αρχίζει να εμφανίζει την αντιβακτηριακή του δράση. Μέσα από τη «Δοκιμή χρόνου θανάτωσης» φάνηκε ο τρόπος ανάπτυξης και θανάτωσης του P. Gingivalis, σε σχέση με τις διαφορετικές συγκεντρώσεις χλωρογενικού οξέος κατά το πέρασμα του χρόνου:

epistimoniko neo kafe 01

2. Το χλωρογενικό οξύ αναστέλλει τη δραστικότητα της πρωτεάσης του Porphyromonas gingivalis, κάτι που φάνηκε μέσα από τη χρήση του ΒΑΝΑ test. Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται το πώς μεταβάλλεται το ποσοστό της πρωτεολυτικής δράσης σε σχέση με τη συγκέντρωση του χλωρογενικού οξέος.

epistimoniko neo kafe 02

3. Από τη δοκιμή διάχυσης δίσκου των εκχυλισμάτων καφέ, φάνηκε ότι ήταν μεγαλύτερη η δράση έναντι του P. Gingivalis, καθώς αυξανόταν η συγκέντρωσή τους σε καφέ (με μέγιστα θετικά αποτελέσματα στα 0.33g καφέ ανά ml), ενώ μεγαλύτερη ήταν η αποτελεσματικότητα του πιο ελαφρά καβουρδισμένου καφέ.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα αποτελέσματα;

Τα παραπάνω αποτελέσματα δίνουν έναν ακόμη λόγο για να αγαπήσουμε κι εμείς και οι πελάτες μας τον καφέ και πιο συγκεκριμένα τον στιγμιαίο καφέ, όπου χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη. Φαίνεται λοιπόν, ότι η καθημερινή συνήθεια των Ελλήνων μπορεί να αποτελέσει μέσο για καλύτερη υγιεινή του στόματος, κάτι που το κατατάσσει δίκαια νούμερο ένα στην καρδιά πολλών πελατών.

Αρκετά σημαντικό είναι να τονιστούν ωστόσο και τα εξής:

  • Ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του καφέ σκέτου, καθώς όταν προστεθεί ζάχαρη ή κρέμα/γάλα/σαντιγί αυξάνεται η περιεκτικότητα σε σάκχαρα που ενδέχεται να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα
  • Η συγκέντρωση του εκχυλίσματος καφέ που βρέθηκε η πιο θετική συσχέτιση είναι αρκετά μεγαλύτερη απ’ ότι θα καταναλώναμε σε μία μόνο κούπα. Ωστόσο, έχοντας τη συνήθεια κατανάλωσης καφέ περισσότερο από μία φορά μέσα στη μέρα ενδέχεται να αυξάνουμε και τις πιθανότητες της θετικής της δράσης.
  • Οι ερευνητές αποδίδουν την αντιμικροβιακή δράση κατά του P. Gingivalis στο χλωρογενικό οξύ που περιέχει ο καφές. Όπως γνωρίζουμε, ακόμη και κατά την αποκαφεϊνοποίηση του καφέ, αυτός διατηρεί τα αντιοξειδωτικά του συστατικά. Μήπως, λοιπόν, θα βλέπαμε θετική δράση και πίνοντας έναν ντεκαφεϊνέ; Food for thought για μελλοντικές έρευνες!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Tsou, Hu, Yang, Yan and Lin (2019). Potential Oral Health Care Agent from Coffee Against Virulence Factor of Periodontitis. Nutrients, 11(9), p.2235.

Σταμουλία Κοκκοβού
Σταμουλία Κοκκοβού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Σταμουλία Κοκκοβού είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition ως SEO Specialist, συμβάλλοντας στην πληρότητα των διατροφικών άρθρων και την ανάδειξή τους στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.