Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας αποποιείται συνειδητά την πρόσδεσή της σε μια τόσο σκληρή και νοσηρή εξάρτηση.
Πηγή: Εθνικός Συνασπισμός για τον έλεγχο του καπνίσματος
Με την πλευρά της υγείας φαίνεται να είναι οι τελευταίες έρευνες στην Ελλάδα που αφορούν το κάπνισμα. Το ποσοστό καπνιστών έχει μειωθεί στο 27,3% του πληθυσμού με μεγαλύτερη μείωση στις ηλικίες μεταξύ 16-24 καθώς φαίνεται ότι το ποσοστό είναι κατά 33% χαμηλοτερο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα από την τελευταία μέτρηση. Είναι ένα ιδιαίτερα αισόδοξο μήνυμα αυτό που αφορά τις νεαρές ηλικίες και τις βλαβερές συνήθειες. Σε Ευρωπαικό επίπεδο κατέχουμε το χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Το κάπνισμα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και μέσα από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο έγινε η προσπάθεια για μείωση του παθητικού καπνίσματος με την απαγόρευση του σε χώρους εστίασης. Το παθητικό κάπνισμα είναι τρίτο στη σειρά με τις αιτίες θνησιμότητας μιας και ευθύνεται για περισσότερο από το 10% των θανάτων από κάπνισμα.
Τα δυσάρεστα νέα της έρευνας είναι ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε παθητικό κάπνισμα με ποσοστό 78-79%. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα σε κάποιο μπάρ ή ταβέρνα, γεγονός το οποίο τους προκάλεσε θυμό. Άξιο αναφοράς είναι ότι ένας στους δύο καπνιστές δηλώνουν δυσαρεστημένοι και ενολημένοι με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Το ποσοστό της τάξεως του 78% θεωρεί ότι η μη εφαρμογή του νόμου είναι πολιτίστική ντροπή για τη χώρα.
Τέλος, ένα σημαντικό θέμα που καλείται να λυθεί είναι το παράνομο εμπόριο καπνού καθώς δίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες για κάπνισμα στα νέα άτομα λόγω της χαμηλής του τιμής. Η εθνική οικονομία έχει ζημιωθεί έως και 700 εκατομμύρια το χρόνο απο το εμπόριο παράνομου καπνού.
Στο Δελτίο Τύπου ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τον έλεγχο του καπνίσματος, καλεί τους υπεύθυνους να παρέμβουν αποτελεσματικά προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη εκποίηση της Δημόσιας Υγείας του τόπου για συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.