Άλλες Παθήσεις

Καλύτερη κατανόηση γύρω από τη διατροφή και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης - Μυαλγική Εγκεφαλοπάθεια (CFS/ME)

του Αναστάσιου Παπανικήτα & της Χριστίνας Φοντόρ
10 Ιανουαρίου 2007
15948 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
giatros krataei to xeri se astheni

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι είναι CFS και ME?

Είναι κατά τον Π.Ο.Υ. μια νευρολογική νόσος που συναντάται σε παιδιά ως πέντε ετών, αλλά κυρίως σε εφήβους και ενήλικες. Η διάγνωση γίνεται με βάση τα συμπτώματα και μόνο, καθώς δεν υπάρχει ακόμα εξέταση διάγνωσης της.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Υπερκόπωση που εμφανίσθηκε τους τελευταίους έξι ή και περισσότερους μήνες που δεν φεύγει ούτε μετά τον ύπνοΜυϊκός πόνος και/ ή αδυναμίαΠονοκέφαλος, χαμηλή συγκέντρωση, η μνήμη δεν λειτουργεί καλάΝαυτία και εντερικές ενοχλήσειςΕυαισθησία σε τρόφιμα, φάρμακα, απορρυπαντικά, αλκοόλ κ.α.Κατάθλιψη, ανησυχία

Τα συμπτώματα και η σοβαρότητα τους ποικίλλει. Άτομα που έχουν προσβληθεί ελαφρά εξακολουθούν να μπορούν να πηγαίνουν για δουλειά ή να παρακολουθούν τα μαθήματα τους στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

Όσοι όμως έχουν προσβληθεί βαρύτερα, αναγκάζονται να παραμείνουν στο κρεββάτι, δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, να φάνε ή να πλυθούν και δεν ανέχονται θορύβους και το φως.

Υπάρχουν κάποια διαιτολόγια που να βοηθούν στην ανάρρωση;

Το σώμα χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία. Τρωτε τακτικά και σνακ. Τα προτεινόμενα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

Ψωμί ή άλλα δημητριακά, καθώς και ρύζι, μακαρόνια και πατάτες με κάθε γεύμαΦρούτα και λαχανικά, πέντε ή και περισσότερες μερίδες την ημέραΚρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, ξηρούς καρπούς, φασόλια, σόγια, τουλάχιστον σε δύο γεύματα την ημέραΓάλα και γαλακτοκομικά, τυρί, γιαούρτι

Υπάρχουν πολλές δίαιτες που αξιώνουν τη βοήθεια των συμπτωμάτων. Παρόλα ταύτα υπάρχουν πολύ λίγες επιστημονικές αποδείξεις για να στηρίξουν τις αξιώσεις αυτές. Τέτοιες δίαιτες μπορεί να είναι αρκετά αυστηρές και πιθανόν να απαιτήσουν μεγαλύτερη προσπάθεια τόσο από τον ασθενή όσο και από τα άτομα που τον φροντίζουν.

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να κρατήσει μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή ώστε να αποφευχθεί η απώλεια ή η πρόσληψη βάρους. Επίσης, ο ασθενής και το περιβάλλον του πρέπει να αναλογιστούν τα οφέλη των προσπαθειών τους, που υπερέχουν του κόπου που θα καταβάλλουν.

Αλλαγές στο βάρος και αντιμετώπιση τους

Είναι σύνηθες να παρατηρούνται αλλαγές στο σωματικό βάρος αν υπάρχει το πρόβλημα αυτό.

Αύξηση βάρους ως αποτέλεσμα της μειωμένης δραστηριότητας ενώ το διαιτολόγιο παραμένει το ίδιο. Τυπικά, η άσκηση μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο, συνεπώς περιορίζεται η ικανότητα για άσκηση. Σαν αντίβαρο στη λιγότερη φυσική δραστηριότητα, επιλέγουμε την κατανάλωση υγιεινών τροφών και καλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών (πέντε και πάνω μερίδες ημερησίως). Τρόφιμα που προσδίδουν ενέργεια (υψηλά λιπαρά, ζάχαρη), όπως μπισκότα, σοκολάτες, κέικ, πατατάκια και αναψυκτικά με ζάχαρη πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό.Απώλεια βάρους έχουμε όταν το διαιτολόγιο είναι φτωχό και ο ασθενής έχει ναυτίες ή όταν εξ αιτίας της αδυναμίας δεν μπορεί να ψωνίσει και να ετοιμάσει κάτι για φαγητό. Για να βοηθηθεί, πρέπει να τρωει κανονικά. Μικρά, γρήγορα και εύκολα στην ετοιμασία γεύματα και θρεπτικά σνακ, όπως φασόλια ή αυγά σε τοστ ή ένα πιάτο σούπα.

Δυσανεξία και αλλεργία στις τροφές

Η ασθένεια αυτή μπορεί να προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα ή να προκληθεί από αυτό, αλλά δεν είναι γνωστό πως ακριβώς. Ο αριθμός εκείνων που έχουν προσβληθεί από αλλεργία ή ευαισθησία στα τρόφιμα είναι άγνωστος, αλλά, ευτυχώς, εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρός. Μερικοί πάσχοντες αναφέρουν ότι τα συμπτώματα περιορίζονται όταν αποκλείουν από τη διατροφή τους συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το γάλα και/ ή το σιτάρι.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο διατροφολόγο που θα σας δώσει περισσότερες συμβουλές σχετικά με τις αλλεργίες ή την υπερευαισθησία σε κάποιες τροφές.

Ως προς τα συμπληρώματα διατροφής;

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό, επειγόντως. Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, βασικά λιπαρά οξέα (όπως τα Ω-3) και συν-ένζυμα που διατείνονται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κόπωσης. Μερικά είναι πολύ ακριβά και περιέχουν μεγάλες δόσεις ενεργών συστατικών.

Μεγάλη δόση ορισμένων βιταμινών, όπως για παράδειγμα βιταμίνης Α και Β6, μπορεί να αποβεί επιζήμια. Αν θέλετε συμπλήρωμα, περιοριστείτε σε κάποιο πολυβιταμινούχο και με μέταλλα που να μην περιέχει περισσότερο από το 100% συνιστωμένης ημερήσιας πρόσληψης.

Αναστάσιος Παπανικήτας
Αναστάσιος Παπανικήτας Ειδικός Παθολόγος
Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.