Συστάσεις Διατροφής

Όχι, το βούτυρο δεν επέστρεψε!

06 Δεκεμβρίου 2017
14223 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
epestrepse to vouthro

Photo source: www.bigstockphoto.com

Όταν οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ βουτύρου ή ενός φυτικής προέλευσης προϊόντος κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι, σίγουρα τα φυτικό προϊόν είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία τους

 Πηγή: hsph.harvard.edu

Γιατί κάποιοι υποστηρίζουν ότι το βούτυρο είναι «υγιεινό»;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η κατανάλωση βουτύρου δε συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορεί να είναι ελαφρώς προστατευτική έναντι του διαβήτη τύπου 2. Το γεγονός αυτό έγινε αφορμή για δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πώς «το βούτυρο επέστρεψε» και δεν είναι τόσο ανθυγιεινό τελικά!

Ισχύει πράγματι κάτι τέτοιο;

Η απάντηση είναι σαφώς «Όχι!» κι αυτό γιατί τα δημοσιεύματα που το υποστηρίζουν έκαναν μια σοβαρή παράλειψη όσον αφορά τη μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα μελέτη δεν έγινε σύγκριση του βουτύρου με κάποιο άλλο λίπος ή έλαιο (π.χ. ελαιόλαδο) αλλά έγινε μια πιο γενική σύγκρισή του με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κόκκινο κρέας, ανθρακούχα αναψυκτικά και άλλες πηγές ζάχαρης.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα της μελέτης;

Αυτό που πραγματικά προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι το βούτυρο πιθανό να μην έχει την ίδια αρνητική επίδραση στον οργανισμό, όσο τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα ή η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης. Ωστόσο, όπως επιμένουν όλα αυτά τα χρόνια οι διεθνείς συστάσεις αλλά και πρόσφατες -πιο καλά σχεδιασμένες- μελέτες, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (σε ποσοστό περίπου 50%) από πολυακόρστα και μονοσκόρεστα λιπαρά, τα οποία θα βρείτε σε εκλεκτά φυτικά έλαια και στη μαλακή φυτική μαργαρίνη, τότε μειώνεται πράγματι η κίνδυνος των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσα από μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τι να κρατήσετε;

Ο χαρακτηρισμός του βουτύρου ως «υγιεινό» είναι τουλάχιστον προκλητικός, αφού το βούτυρο είναι ως επί το πλείστον κορεσμένο λίπος, το οποίο αποδεδειγμένα αυξάνει την ολική και την LDL «κακή» χοληστερόλη, στοιχεία που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αντίθετα, η αντικατάσταση του βουτύρου από μαλακή φυτική μαργαρίνη θα επιφέρει σημαντική μείωση στα κορεσμένα λιπαρά

Εξάλλου στην Ελλάδα, τα τελευταία 20 χρόνια, οι μαργαρίνες είναι απαλλαγμένες από trans λιπαρά, ενώ ως  πλούσια φυσική πηγή απαραίτητων πολυακόρεστων ω3 και ω6 λιπαρών θα αποτελέσει σύμμαχο στην υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής αλλά και ενός βελτιωμένου λιπιδαιμικού προφίλ.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.