Οικογένεια

Ιδανικό το κολύμπι στην τρίτη ηλικία

Χρυσάνθης Σταματίου
11 Ιανουαρίου 2016
34818 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ιδανικό το κολύμπι στην τρίτη ηλικία

Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη είναι η ενημέρωση όσο αναφορά την άσκηση, εξάλλου έχει φάνει ότι μέσω της άθλησης η ζωή γίνεται ευκολότερη και χαρίζει υγεία και μακροζωία. Άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι απαραίτητο να ασκούνται καθημερινά για να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Το κολύμπι είναι η ευκαιρία για όλους και ειδικότερα για τα άτομα τρίτης ηλικίας να αποκτήσουν μια καλή φυσική κατάσταση με ασφάλεια.

Το κολύμπι δεν είναι μόνο ένα θερινό σπορ, αλλά για τα άτομα τρίτης ηλικίας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη εποχή για τη βελτίωση του μυοσκελετικού, του κυκλοφορικού και του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

Η θάλασσα όπως και η πισίνα έχει μεγάλη γκάμα ασκήσεων που ταιριάζει απόλυτα με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η άνωση άρα εξάλειψη της πιθανότητας των πτώσεων.

Η πιθανότητα πτώσης σε άτομα τρίτης ηλικίας είναι πάρα πολύ μεγάλη, και συγχρόνως τρομερά επικίνδυνη για τη ζωή του ηλικιωμένου. Έτσι λοιπόν όταν ο ηλικιωμένος αθλείται οι πιθανότητες πτώσης αυξάνονται, ενώ με το κολύμπι οι πιθανότητες πτώσης δεν υπάρχουν.

Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες σε σχέση με τη κολύμβηση και τη τρίτη ηλικία -χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη άθληση είναι το πιο δημοφιλές σπορ μετά το περπάτημα.

Τα ευρύτερα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας ηλικιωμένος είναι πόνους στις αρθρώσεις, και στο μυϊκό σύστημα, αυξημένη αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να μειωθούν μέσω της κολύμβησης. Μεμονωμένα όλα τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας μπορούν να αναλυθούν και να φανεί τελικά πόσο καλό κάνει το κολύμπι.

Αρχικά, ο πόνος στις αρθρώσεις και στο μυϊκό σύστημα, μέσω της άνωσης το σκελετικό σύστημα δεν επιβαρύνεται και οι κραδασμοί στις αρθρώσεις δεν υπάρχουν, άρα μηχανικά δεν υπάρχει πόνος και δεν υπάρχει κίνδυνος για κάταγμα η κάκωση αρθρώσεων. Το μυϊκό σύστημα ενδυναμώνεται χωρίς να έχουμε καταπόνηση, διότι πάντα όταν γυμνάζουμε ένα σημείο ή όλο το σώμα με τη βαρύτητα υπάρχει έστω και μια μικρή καταπόνηση, η ενδυνάμωση στο νερό γίνεται επομένως ορθότερα.

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι μετά από μια ηλικία παρουσιάζουν αυξημένη πίεση- σε έρευνες έχει βρεθεί ότι η κολύμβηση μειώνει την αυξημένη πίεση αισθητά, αλλά μόνο όταν αυτή γίνεται συστηματικά.

Επίσης, είναι βασικό να αναφέρουμε ότι η κατάθλιψη μαστίζει την τρίτη ηλικία. Οι λόγοι είναι αρκετοί, βασικό στοιχείο όμως είναι ότι το κολύμπι αυξάνει τις ενδορφίνες που είναι υπεύθυνες για τα ευχάριστα συναισθήματά μας άρα αυτό συνεπάγεται μείωση του ποσοστού της κατάθλιψης.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενημέρωση στους ηλικιωμένους για την άσκηση και συγκεκριμένα το κολύμπι, αλλά και τη δυνατότητα να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Merom D, Stanaway FF, Handelsman DJ, Waite LM, Seibel MJ, Blyth FM, Naganathan V, Cumming RG. Swimming and other sporting activities and the rate of falls in older men: longitudinal findings from the Concord Health and Ageing in Men Project. Am J Epidemiol. 2014 Oct 15;180(8):830-7. doi: 10.1093/aje/kwu199. Epub 2014 Sep 5.

Akkari A1, Machin D1, Tanaka H1. Greater progression of athletic performance in older Masters athletes Age Ageing. 2015 Jul;44(4):683-6. doi: 10.1093/ageing/afv023. Epub 2015 Mar 8.

Liu W1, Wang H2, Wang Y3, Li H4, Ji L5. Metabolic factors-triggered inflammatory response drives antidepressant effects of exercise in CUMS rats. Psychiatry Res. 2015 Jun 27. pii: S0165-1781(15)00421-7. doi: 10.1016/j.psychres.2015.05.102. [Epub ahead of print]

Χρυσάνθη Σταματίου
Χρυσάνθη Σταματίου Φυσικοθεραπεύτρια