Συστάσεις Διατροφής

Η θέση του μπισκότου σε μία ισορροπημένη διατροφή

22 Μαΐου 2021
10398 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
snack fo your health

Πόσες φορές σου έχει τύχει να θέλεις να φας ένα μπισκότο, όμως ταυτόχρονα να αναρωτιέσαι αν επιτρέπεται σε μία ισορροπημένη διατροφή; Η αλήθεια είναι ότι ήρθε ο καιρός να το δεις από μία νέα οπτική γωνία!.

Συχνά, ακούω ότι μαζί με τον απογευματινό καφέ υπάρχει η επιθυμία για ένα γλύκισμα, όπως το μπισκότο. Δεν είναι τυχαίο βέβαια που οι Βρετανοί αγαπούν τα μπισκότα και την αγαπημένη γεύση παράλληλα με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι. Όπως θα δούμε και στη συνέχεια, η αγάπη αυτή για τις γλυκές λιχουδιές δε χρειάζεται να σου δημιουργεί καμία ανησυχία, αρκεί να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές.

Ποια η διατροφική αξία του μπισκότου;

Ενδεχομένως, διαβάζοντας τον τίτλο αυτό να σου φάνηκε παράξενο για το πώς γίνεται τα μπισκότα να έχουν διατροφική αξία.

Το ήξερες ότι τα μπισκότα αποτελούνται κατά μέσο όρο από 70% δημητριακά;

Κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται ποικιλία δημητριακών, όπως είναι το σιτάρι, η βρώμη και το κριθάρι, τα οποία αποτελούν βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών.

Θυμήσου ότι τα δημητριακά αποτελούν βασική πηγή των σύνθετων υδατανθράκων που αποτελούν το κύριο «καύσιμο» της ενέργειάς μας καθημερινά, τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για τους μύες μας. Επιπλέον, τα δημητριακά περιέχουν και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, τα οποία συμβάλλουν καθημερινά στη συνολική ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός.

Παράλληλα, τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας μαζί με άλλα τρόφιμα, τα οποία μας προσφέρουν καθημερινά θρεπτικά συστατικά.

diatrofiki etiketa mpiskota

Κοιτάζοντας τις διατροφικές ετικέτες...

Κι αν σε αυτό το σημείο αναρωτιέσαι «ποια είναι τα πιο υγιεινά μπισκότα;» τότε συνέχισε απλά να διαβάζεις.

Αυτή τη στιγμή στο εμπόριο, μπορείς να βρεις ποικιλία από μπισκότα, τα οποία αν τα ενσωματώσεις ισορροπημένα στην καθημερινότητά σου, τότε θα δεις ότι μπορείς να έχεις και απόλαυση και υγεία. Για να μπορέσεις, λοιπόν να τα ανακαλύψεις χρειάζεται απλά να κοιτάξεις τις διατροφικές τους ετικέτες. Έτσι, λοιπόν την επόμενη φορά που θα ψωνίσεις, αναζήτησε μπισκότα, τα οποία:

  • Περιέχουν δημητριακά με υψηλό ποσοστό ολικής άλεσης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να έχεις στη διατροφή σου μπισκότα, τα οποία θα σου προσφέρουν ποικιλία βιταμινών, όπως αυτές του συμπλέγματος Β, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Περιέχουν φυτικές ίνες. Είμαι σίγουρη ότι γνωρίζει καλά τις φυτικές ίνες και πως αυτές βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μας. Είναι επίσης, γνωστό ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στο να χορταίνεις καλύτερα, δηλαδή να αυξήσουν το αίσθημα του κορεσμού. Αναζήτησε λοιπόν, αυτά που στο διατροφικό τους πίνακα αναφέρουν την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.
  • Έχουν λιγότερη ποσότητα τρανς λιπαρών. Τα τρανς λιπαρά είναι γνωστό ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας και ιδιαίτερα στα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς οδηγούν σε αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης και μείωση της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Αναζήτησε λοιπόν, το διατροφικό πίνακα στα μπισκότα και πιο συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος της συσκευασίας, όπου θα πρέπει να δεις να αναγράφεται ότι η περιεκτικότητα του προϊόντος σε τρανς λιπαρά είναι μηδέν.

Το ήξερες ότι υπάρχουν μπισκότα τύπου πτι-μπερ τα οποία ικανοποιούν και τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά;

Πώς να το εντάξεις υγιεινά στη διατροφή σου;

Όλοι λίγο πολύ, πέρα από τους Βρετανούς έχουμε εντάξει ένα μπισκότο στη διατροφή μας είτε ως σνακ είτε όμως και ως γλύκισμα για να λάβουμε τη γλυκιά γεύση που επιθυμούμε. Η μεγάλη ποικιλία μπισκότων μάλιστα, που υπάρχει στην αγορά μπορεί να καλύψει κάθε διατροφική ανάγκη και κάθε γευστική προτίμηση. Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις μπισκότα χωρίς ζάχαρη, ολικής άλεσης, με γάλα και ασβέστιο.

Έτσι, λοιπόν παρακάτω μπορείς να δεις κάποιους τρόπους και ιδέες που μπορείς να εντάξεις τα μπισκότα στη διατροφή σου…αλλιώς!

  • Με ρόφημα φουντουκιού, ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό ρόφημα, λίγα φρέσκα φρούτα της επιλογής σου, μαζί με θρυμματισμένα μπισκότα τύπου πτι-μπερ με πορτοκάλι και μαύρη σοκολάτα, ως μία δροσερή εναλλακτική έκδοση σπιτικού smoothie
  • Μπισκότα τύπου πτι-μπερ χωρίς ζάχαρη μαζί με λίγο ταχίνι και κομματάκια μπανάνας σαν «σάντουιτς»
  • Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μαζί με θρυμματισμένα μπισκότα τύπου πτι-μπερ με βρώμη και λεμόνι (στο κάτω μέρος) και λίγη μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι, σαν γλυκό cheesecake
  • Κεφίρ χαμηλό σε λιπαρά μαζί με μπισκότα τύπου πτι-μπερ με βρώμη και μέλι
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice, Massimo F. Piepoli, Arno W. Hoes, Stefan Agewall, Christian Albus, Carlos Brotons, Alberico L. Catapano, Marie-Therese Cooney, Ugo Corrà, Bernard Cosyns, Christi Deaton, Ian Graham, Michael Stephen Hall, F. D. Richard Hobbs, Maja-Lisa Løchen, Herbert Löllgen, Pedro Marques-Vidal, Joep Perk, Eva Prescott, Josep Redon, Dimitrios J. Richter, Naveed Sattar, Yvo Smulders, Monica Tiberi, H. Bart van der Worp, Ineke van Dis, W. M. Monique Verschuren, European Heart Journal. May 2016

Υπουργείο Υγείας, Τομέας Υγείας, "Τι είναι και πώς καθορίστηκε η Πυραμίδα Μεσογειακής Δίαιτας", Διαθέσιμο online: https://www.moh.gov.cy/MOH/moh.nsf/mednutrition/mednutrition?OpenDocument

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).