Οικογένεια

Είσαι έγκυος; Δεν υπάρχει λόγος να μην απολαμβάνεις τον καφέ!

06 Οκτωβρίου 2017
15786 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
katanalwsh kafe sthn eggymosynh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Έχετε μπει σε μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής σας, όπου η διατροφική σας συμπεριφορά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου! Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι πολλές, αλλά αρκετοί είναι και οι περιορισμοί που χρειάζεται να λάβετε υπόψιν σας... Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα είναι σχετικά με την κατανάλωση καφέ, ειδικά εάν έχετε συνηθίσει να ξεκινάτε την ημέρα σας με το αγαπημένο σας ρόφημα ή σας δίνει την απαραίτητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν μπορείτε χωρίς αυτόν! Τα νέα είναι καλά, καθώς δε χρειάζεται να στερηθείτε την αγαπημένη σας συνήθεια.

Πόσο καφέ μπορείτε να πιείτε;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε με ασφάλεια να καταναλώσετε μέχρι 200mg καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 2 κούπες ζεστού στιγμιαίου καφέ ή 3 φλιτζάνια περίπου μονού ελληνικού καφέ. Αυτή η ποσότητα είναι η μισή από αυτή που συστήνεται για τον υπόλοιπο πληθυσμό, δηλαδή τα 400mg, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται περισσότερος χρόνος (περίπου ο διπλάσιος) για να αποβληθεί η καφεΐνη από το σώμα. Επιπλέον, η καφεΐνη ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να αυξήσει λίγο τους παλμούς της καρδιάς, κάτι που θέλουμε να περιορίσουμε κατά τη διάρκεια της κύησης.

Βέβαια, όταν αναφερόμαστε στην καφεΐνη δεν εννοούμε μόνο την καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, καθώς μπορούμε να τη βρούμε και σε άλλα ροφήματα, όπως το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά και άλλα. Έτσι, χρειάζεται να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων και ροφημάτων που θέλετε να καταναλώσετε και το άθροισμα των mg καφεΐνης που περιέχουν να μη ξεπερνά τα 200mg.

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη των πιο γνωστών ροφημάτων

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη των πιο ευρέως καταναλισκόμενων ροφημάτων, ώστε να μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε πόση προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα για να μην ξεπεράσετε τα 200mg!

Ρόφημα Καφεΐνη (mg)
Καφές φίλτρου (200ml) 145
Freddo Cappuccino/ Freddo Espresso (200ml) 120
Ελληνικός διπλός (140ml) 115
Στιγμιαίος ζεστός (200ml) 110
Φραπέ (200ml) 106
Ενεργειακό ποτό (250ml) 90
Milkshake (300ml) 80
Ελληνικός μονός (85ml) 70
Cappuccino (150ml)/ Espresso (30ml) 60
Μαύρο τσάι (150ml) 40
Αναψυκτικά τύπου cola (250ml) 40
Πράσινο τσάι (150ml) 32
Ρόφημα σοκολάτας με νερό (200ml) 4

Πηγή: USDA Nutrient Database

Ντεκαφεϊνέ: Η ιδανική εναλλακτική για τους λάτρεις του καφέ!

Εκτός από τις ανωτέρω επιλογές ροφημάτων, υπάρχει και η επιλογή του καφέ χωρίς καφεΐνη ώστε να απολαύσετε αυτό το εξτρά καφεδάκι που θέλετε, είτε πρόκειται για στιγμιαίο είτε για ελληνικό καφέ! Ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχει λιγότερο από το 3% της αρχικής ποσότητας καφεΐνης, καθώς η υπόλοιπη ποσότητα αφαιρείται από τους πράσινους κόκκους καφέ πριν το καβούρδισμα. Δηλαδή, 1 φλιτζάνι μπορεί να σας παρέχει από 0-3mg καφεΐνης. Η αποκαφεϊνοποίηση γίνεται με διάφορες μεθόδους, αλλά η πιο φυσική είναι με τη χρήση νερού και είναι σημαντικό να αναζητάτε στην ετικέτα του καφέ αυτή την πληροφορία!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. EFSA Journal 2015;13(5):4102

Kuczkowski KM. Caffeine in pregnancy. Arch Gynecol Obstet. 2009 Nov;280(5):695-8

International Food Information Council Foundation. Fact Sheet: Caffeine and Women's Health. Available at: http://www.foodinsight.org/Content/3843/Revised%20Fact%20Sheet%20Caffeine%20and%20Womens%20Health_8-19-10.pdf

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.