Η υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται συχνά σαν ένα θέμα ταμπού, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Αν και τα στατιστικά δεν παίζουν κανένα ρόλο όταν η κατάσταση αυτή αφορά εσένα και το άλλο σου μισό.
Pερίπου το 10-15% των ζευγαριών φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες στη σύλληψη
Αυτό για τους ειδικούς σημαίνει, ότι ένα ζευγάρι προσπαθεί συστηματικά να συλλάβει, χωρίς επιτυχία, για περισσότερο από ένα χρόνο.
To συναισθηματικό φορτίο που βαραίνει ένα τέτοιο βίωμα είναι μεγάλο και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε αλλεπάλληλες αναζητήσεις των λόγων που δυσχεραίνουν τον ερχομό αυτής της γλυκιάς στιγμής.
Υπογονιμότητα και φύλο
Αν και σε τέτοιες περιστάσεις, δεν χωράει το «ποιος φταίει», νιώθω ότι χρειάζεται να διευκρινίσω, ότι η υπογονιμότητα σχετίζεται και με τα δύο φύλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 30% των περιπτώσεων σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα (μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων, χαμηλή κινητικότητα, δυσμορφίες στο σχήμα, αλλοιωμένο DNA κ.ά.) και ένα αντίστοιχο ποσοστό με τη γυναικεία υπογονιμότητα (που σχετίζεται κυρίως με διαταραχές στην ωορρηξία ή με ανατομικά ζητήματα του αναπαραγωγικού συστήματος). Το υπόλοιπο 30% συνήθως έχει να κάνει με συνδυασμό παραγόντων και ένα μεγάλο ποσοστό αυτού παραμένει απροσδιόριστο.
Παράγοντες που τροποποιούνται
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια παρεμβάσεων για την αύξηση των πιθανοτήτων σύλληψης. Ο τρόπος ζωής και η διατροφή σας είναι δύο από τους βασικούς τροποποιήσιμους παράγοντες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας, αν αυτό το ζήτημα σας αφορά.
Εχθροί του οργανισμού σας (και) σε αυτή την περίπτωση είναι οι ελεύθερες ρίζες (παραπροϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων) που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό σας, αν αυξηθούν πολύ. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε περιβαλλοντικούς, είτε σε οργανικούς παράγοντες και έχει συχνά σαν αποτέλεσμα την διατάραξη της ορμονικής ισορροπίας, που επιβαρύνει την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Θέλετε να δούμε αναλυτικά τι γνωρίζετε ήδη και τι καινούργιο μπορεί να μάθετε για την υπογονιμότητα και τη διατροφή;