Οικογένεια

Πώς να επιλέξω εστιατόριο για να πάω με το παιδί μου;

17 Σεπτεμβρίου 2017
14556 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
oikogeneia pou trwei sto estiatorio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι να φάει το παιδί μου; Τι να επιλέξω από τον κατάλογο; Σίγουρα όλοι οι γονείς έχουμε προβληματιστεί κάποια στιγμή για το φαγητό που θα επιλέξουμε για το παιδί μας σε ένα εστιατόριο. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να είναι αιτία περιορισμού των εξόδων μας ή των κοινωνικών μας υποχρεώσεων.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Το φαγητό απ’ έξω δεν σαμποτάρει πάντα τις επιλογές μας για υγιεινή διατροφή. Κάθε γονιός μπορεί να χρησιμοποιήσει έξυπνες στρατηγικές, ώστε να διατηρήσει τη σωστή διατροφή του παιδιού του. Διαβάστε προσεχτικά το μενού, σίγουρα υπάρχουν φαγητά τα οποία δεν θα σας βγάλουν από τον στόχο σας. Παρ’όλα αυτά το βασικό είναι ο γονιός να είναι προετοιμασμένος. Αν γνωρίζει δηλαδή ότι το βράδυ θα υπάρχει έξοδος, θα πρέπει το μεσημεριανό γεύμα να είναι λίγο πιο ελαφρύ - αντίθετα, αν το μεσημεριανό γεύμα είναι πιο πλούσιο απ’ ό,τι συνήθως, καλό είναι το δείπνο να είναι πιο ελαφρύ με χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο.


Διαβάστε επίσης: Φαγητό στο εστιατόριο: έξυπνοι τρόποι, να φάτε υγιεινά! [Δωρεάν EBOOK]


Επιλέξτε προσεκτικά το εστιατόριο

Πριν επιλέξετε το εστιατόριο που θα πάτε με το παιδί σας, καλό είναι να επισκεφτείτε μέσω διαδικτύου τα εστιατόρια αυτά και να τσεκάρετε τα μενού και τις επιλογές που έχετε. Ψάξτε για μέρη που έχουν αρκετές επιλογές. Επίσης, κάποια εστιατόρια έχουν δίπλα από το κάθε γεύμα διατροφικές πληροφορίες, που θα σας φανούν χρήσιμες. Μπορείτε να επιλέξτε ένα εστιατόριο που απευθύνεται σε παιδιά και έχουν υγιεινό παιδικό μενού, που να περιλαμβάνει μικρότερα μεγέθη μερίδας και τα γεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να παρέχουν άφθονη τροφή για τους μικρούς καταναλωτές.

Ελέγξτε τις θερμίδες του πιάτου που επιλέξατε

Το να γνωρίζει ο γονιός να μαγειρεύει, κάνει πολύ πιο εύκολη την επιλογή από το μενού οποιοδήποτε εστιατορίου, ειδικά σε περιπτώσεις που θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στο θερμιδικό περιεχόμενο του παιδιού σε λίπος και σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Μια καλή και εύκολη λύση, ώστε να περιορίσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο ενός πιάτου είναι να επιλέξουμε ένα πιάτο με τρόφιμα που είναι ψητά, βραστά ή ατμού και να αποφύγουμε τα τηγανητά και τα τρόφιμα που αναφέρονται ως τραγανά, πλούσια (πιθανόν σε κάποιου είδους σάλτσα) και φυσικά τα ογκρατέν. Όταν έρθει η ώρα να παραγγείλετε, μην διστάσετε με ρωτήσετε τον σεφ για το πιάτο που έχετε επιλέξει να φάει το παιδί σας. Ζητήστε του να αντικαταστήσει κάποιο τηγανητό συνοδευτικό του πιάτου με βραστά λαχανικά, σαλάτα με ελαιόλαδο αντί για κάποια παχυντική σάλτσα ή κάτι πιο υγιεινό όπως φρούτα ή βραστές πατάτες. Πολλά εστιατόρια σερβίρουν τεράστιες μερίδες , μερικές φορές αρκετά για δύο ή τρία άτομα, ρωτήστε πριν παραγγείλετε κάποιο από αυτά τα πιάτα.

Φροντίστε το γεύμα να είναι ισορροπημένο

Φροντίστε να ισορροπήσετε το γεύμα του παιδιού σας με τρόφιμα από όλες τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων: κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Για ορεκτικό επιλέξτε φρέσκες σαλάτες, για παράδειγμα σαλάτες με κοτόπουλο, τυρί ή θαλασσινά μπορούν να εφοδιάσουν με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες το παιδί σας. Αν το παιδί σας ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε λιπαρά, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα dressing με χαμηλά λιπαρά ή να παραλείψετε κάποια από τα extras, όπως κρουτόν ή μπέικον. Επίσης, το τυρί μπορεί μπορεί να είναι κάποιο τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

Προσοχή στα ροφήματα

Για τα γεύματα των παιδιών, επιλέξτε σαν ποτό γάλα ή χυμό αντί για κάποιο αναψυκτικό, αφού αυτά τα ροφήματα θα εφοδιάσουν το παιδί με θρεπτικά συστατικά και το γάλα με ασβέστιο και όχι με κενές θερμίδες. Άλλωστε, το ασβέστιο είναι σημαντικό σε όλες τις ηλικίες, αλλά στα παιδιά είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών. Αν στο τέλος θελήσετε να παραγγείλετε κάποιο επιδόρπιο, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο φρούτο αντί για γλυκό.

Μη βιάζεστε...

Κάποια βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζει ο γονιός είναι ότι πρέπει να τρώμε αργά. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για τον εγκέφαλό μας, να πάρει το μήνυμα από το στομάχι μας ότι έχουμε χορτάσει. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε αργά τείνουν να καταναλώνουν μικρότερες μερίδες σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν γρήγορα το φαγητό τους. Επίσης, δεν χρειάζεται το παιδί να καταναλώσει όλο το φαγητό του. Μην το πιέζετε. Αφήστε το να φάει μέχρι εκεί που μπορεί και πάρτε το περίσσευμα σπίτι. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι οι μερίδες προορίζονται για τους ενήλικες και όχι για τα παιδάκια, εκτός αν επιλέξετε κάποιο παιδικό μενού ή ένα εστιατόριο που απευθύνετε κυρίως στα παιδιά. Αφήστε το να δοκιμάσει μια νέα γεύση ή ένα νέο τρόφιμο.

Συμπέρασμα

Τα εστιατόρια μπορεί να είναι εκφοβιστικά για τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιμείνουν σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά με την σωστή προετοιμασία και την εμπιστοσύνη, μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας μαζί με τα παιδιά σας στο εστιατόριο χωρίς να εγκαταλείψετε την υγιεινή διατροφή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Benton, D. 2004. Role of parents in the determination of the food preferences of children and the development of obesity. Int J Obes Relat Metab Disord, 28, 858-69.

Holsten, J. E. & Compher, C. W. 2012. Children's food store, restaurant, and home food environments and their relationship with body mass index: a pilot study. Ecol Food Nutr, 51, 58-78.

Tandon, P. S., Wright, J., Zhou, C., Rogers, C. B. & Christakis, D. A. 2010. Nutrition menu labeling may lead to lower-calorie restaurant meal choices for children. Pediatrics, 125, 244-8.

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.