Διατροφή

Ο μύθος του ψωμιού καταρρίπτεται

09 Δεκεμβρίου 2020
12771 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
psomi mythoi diatrofi

Παρά τις προσπάθειες που κάνουμε εμείς οι διαιτολόγοι, δυστυχώς υπάρχουν ακόμη άτομα που πιστεύουν ότι το ψωμί παχαίνει…

Προδίδω επομένως την απάντηση απευθείας σε αυτό τον μύθο! Όχι, δεν παχαίνει το ψωμί, όπως και κανένα τρόφιμο μεμονωμένα. Πάμε να δούμε όμως γιατί ισχύει αυτό, ανάμεσα σε ποια είδη έχετε να επιλέξετε και πώς να προτιμάτε την κατανάλωσή του.

Η κατάρριψη του μύθου

Δεν είναι το ψωμί ή κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο από μόνο του που οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα και τελικά βλέπουμε το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει είναι ότι για αρκετές μέρες συνεχόμενα καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που «καίμε». Έτσι δημιουργείται αυτό που εμείς ονομάζουμε θετικό ισοζύγιο ενέργειας και το αποτέλεσμα είναι μερικά επιπλέον κιλά.

Πού κολλάει το ψωμί τώρα σε όλα αυτά;

Ενδεχομένως είναι οι συνήθειες με τις οποίες συνδέουμε το ψωμί, η ιδέα δηλαδή, και όχι η πραγματικότητα που «παχαίνει». Και εξηγώ τι εννοώ: όταν το καταναλώνουμε με όλα μας τα γεύματα, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν κι άλλα αμυλούχα τρόφιμα, όταν η δική μας μία φέτα μπορεί να τρεις φορές μεγαλύτερη της ενδεδειγμένης ή όταν το βουτάμε σε μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου στη σαλάτα. Αυτές είναι συνήθειες που εάν συμβαίνουν κατ’ εξακολούθηση ίσως και να αυξήσουν το θερμιδικό περιεχόμενο της ημέρας μας και δυστυχώς αρκετοί τις συνδέουν με το ψωμί.

Η αλήθεια είναι πως...

Μία φέτα ψωμί με αρχαίους σπόρους γύρω στα 38g προσδίδει κατά προσέγγιση 100 θερμίδες, ενώ εάν κάνετε έξυπνες επιλογές θα προσφέρει κορεσμό και καλύτερο έλεγχο του τσιμπολογήματος μέσα στη μέρα

arxaioi sporoi dikokko sitari

 

Πλούσιο σε διατροφική αξία

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι μπορείτε άφοβα να απενοχοποιήσετε το ψωμί και να το εντάξετε στα γεύματά σας, μιας που έχει να προσφέρει τόσες εναλλακτικές και μαζί με αυτές θρεπτικά συστατικά για καλύτερη υγεία και ευεξία.

Οι επιλογές πολλές, καθώς ανάλογα με τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη διαμορφώνεται το τελικό ψωμί κι η θρεπτική του αξία. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είδη θα συναντήσετε:

  • Ψωμί σε φέτες με αρχαίους σπόρους: Έχουν έρθει για να μείνουν και να απογειώσουν τη θρεπτική αξία στο ψωμί μας. Διαλέξτε ανάμεσα σε ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι και ψωμί σε φέτες με quinoa (κινόα) συν σπόρους chia (τσία) και λάβετε επιπλέον μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και ψευδάργυρο, φολικό και ω3 λιπαρά αντίστοιχα. Συνδυάστε τα σε έναν ισορροποημένο τρόπο ζωής και διατροφής κι ενισχύστε έτσι τον οργανισμό σας μέσα από την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας, σωστό μεταβολισμό των τροφίμων και γερά οστά.
  • Ψωμί Ολικής άλεσης: Διαβάστε τα συστατικά του ψωμιού που επιλέγετε για να βρείτε το αλεύρι ολικής άλεσης και επωφεληθείτε από τις φυτικές του ίνες, καθώς και επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα που παραμένουν στον αρχικό σπόρο, ο οποίος διατηρείται ολόκληρος.
  • Το παραδοσιακό λευκό ψωμί: Διάσημο για την άμεση ενέργεια που προσφέρουν οι υδατάνθρακες που περιέχει.

Το ψωμί με δίκοκκο σιτάρι μάλιστα φαίνεται να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ή το ολικής άλεσης, γεγονός που το καθιστά μία καλή επιλογή και για άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

«Πώς να το καταναλώσω;»

Αρχικά, προτιμήστε ένα ψωμί σε φέτες οι οποίες θα λειτουργήσουν ως οδηγός για τη μερίδα που θα καταναλώσετε! Συν του ότι το συσκευασμένο ψωμί συνοδεύεται πάντα κι από τη διατροφική τους ετικέτα, δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να γνωρίζετε λεπτομερώς τα θρεπτικά του συστατικά. Πώς μπορείτε να το καταναλώσετε λοιπόν; Με όλους τους πιθανούς τρόπους…

  • Αλλείψτε ταχίνι, φυτική μαργαρίνη ή φυστικοβούτυρο σε μία παχιά φέτα ψωμί με δίκοκκο σιτάρι στο σνακ σας.
  • Φτιάξτε σάντουιτς σε ψωμί με κινόα και σπόρους τσία προσθέτοντας τυρί cottage, τομάτα και αβοκάντο.
  • Επιλέξτε γλυκό τοστ σε ψωμί ολικής άλεσης με δίκοκκο σιτάρι, βάζοντας αμυγδαλοβούτυρο κι ένα κομμένο φρούτο, για παράδειγμα μπανάνα.
  • Συνοδέψτε με μία ή δύο φέτες ψωμί με αρχαίους σπόρους μαζί με το ψητό σας στο κυρίως γεύμα, ως αντικατάσταση κάποιου άλλου αμυλούχου τροφίμου (π.χ. αντί για ρύζι, ζυμαρικά, πατάτα).
  • Πρόσθεσε φρυγανισμένο και σε κομμάτια ψωμί σε φέτες με αρχαίους σπόρους στην τονοσαλάτα σου ή δίπλα στην ομελέτα σου, για ένα ελαφρύ βραδινό.

Με ποια επιλογή θα ξεκινήσετε;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dhanavath, S. and Prasada Rao, U.J.S., 2017. Nutritional and nutraceutical properties of Triticum dicoccum wheat and its health benefits: An overview. Journal of food science82(10), pp.2243-2250.

Ciftci, O.N., Przybylski, R. and Rudzińska, M., 2012. Lipid components of flax, perilla, and chia seeds. European Journal of Lipid Science and Technology114(7), pp.794-800

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.