Συστάσεις Διατροφής

Η χρυσή 11άδα της διατροφικής συμπεριφοράς για…το καλοκαίρι!

του Δημήτρη Πέτσιου
01 Ιουνίου 2011
13134 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
gynaika me xaroumenh diathesh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αχ, καλοκαίρι… καιρός διακοπών, καιρός για ξεκούραση…Εποχή για χαλάρωση και απόλαυση των χαρών της ζωής. Μια περίοδος εκ φύσεως ασύμβατη με άγχος, τρεχάματα και πάσα πίεση. Έτσι, οι περισσότεροι μας ξεδίνουμε στη θάλασσα, στην ηλιοθεραπεία, στις βόλτες και…αναπόφευκτα στο φαγητό και στο ποτό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προκειμένου να ευχαριστηθούν πλήρως την ελευθερία τους, το παρακάνουν με τη διατροφή τους και ακυρώνουν πιθανότατα όλη τη σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών. Πόσοι άραγε μέχρι να βγουν στην παραλία αποτελούν πρότυπο μοντέλο διατροφής και μετά το παρακάνουν με το ποτό και το φαγητό;  Βλέπετε, οι συχνές επισκέψεις σε ένα παραλιακό ταβερνάκι ή μπαράκι, στο εξοχικό της παρέας, στο πατρικό μας στην εξοχή και ούτω κάθ’ εξής είναι δεδομένες… Αλήθεια, αξίζει τον κόπο να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις διακοπές μας χωρίς παράπλευρες διατροφικές υπερβολές; Ή μήπως τελικά τα παραπάνω δεν συμβαδίζουν; Ακολουθήστε τις παρακάτω 10 συμβουλές και συνδυάστε έτσι το… τερπνόν μετά του ωφελίμου!

1. Να είστε ρεαλιστές!
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε ρεαλιστές σχετικά με τους στόχους σας. Δεν υπάρχει λόγος το τι θα φάτε και τι θα πιείτε να σας γίνει εμμονή. Παράλληλα, θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε ευχάριστες δραστηριότητες στην ανάπαυλα σας, εκτός από το φαγητό και το ποτό. Μια βόλτα κατά μήκος της αμμουδιάς το σούρουπο, μια ρομαντική βαρκάδα υπό το φως του φεγγαριού ίσως είναι πιο ωραία από ένα δεύτερο ή τρίτο ποτό σε ένα κλειστό μέρος.

2. Πείτε «όχι» στις πυροσβεστικές δίαιτες!
Οι διατροφικές υπερβολές του χςιμώνα δεν αντικαθίστανται με υπερβολές στο άλλο άκρο, στερήσεις, αυστηρούς περιορισμούς και καταπίεση, διότι με την πρώτη ευκαιρία πάλι θα ολισθήσετε κάνοντας κακό όχι μόνο στο σώμα σας αλλά κυρίως στη ψυχολογία σας. Έχετε μπροστά σας όλο τον καιρό να συμμορφωθείτε με μια πιο συνετή τακτική και να καταφέρετε «αναίμακτα» το επιθυμητό.

3. Προνοήστε!
Επεξεργαστείτε από πριν τι θα παραγγείλετε εφόσον γνωρίζετε που θα κάτσετε. Αντίστοιχα, φέρτε στο μυαλό σας πιο γεύμα της ημέρας θα παίρνατε κανονικά στο σπίτι σας, το κύριο ή το ελαφρύ; Αναλογιστείτε κιόλας παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν και πως τις είχατε χειριστεί. Τέλος, όπου κι αν πάτε, καλό θα είναι να μην πεθαίνετε της πείνας μιας και σίγουρα θα ξεφύγετε με τις ποσότητες, ότι κι αν δοκιμάσετε.

4. Τροποποιείστε!
Αν δεν υπάρχει καλαμάρι ή ψάρι φρέσκο και ψητό, σκεφτείτε μήπως θέλετε να ζητήσετε μικρότερη μερίδα από το κύριο πιάτο (π.χ. καλαμαράκια τηγανητά ή γαριδομακαρονάδα με μακαρόνια ολικής), με πρόσθετα λαχανικά ή σαλάτα κι όχι πατάτες τηγανητές, μιας και αυτές σίγουρα θα υπάρχουν αλλού στο τραπέζι και θα μπορείτε να δοκιμάσετε από εκεί.

5. Πρώτα τη σαλάτα!
Ξεκινήστε το γεύμα με τη σαλάτα, ελαφριά και δροσερή και προχωρήστε στο κύριο πιάτο ή στους θαλασσινούς μεζέδες τρόγωντας αργά κι όχι λαίμαργα.

6. Μοιραστείτε!
Μια καλή τεχνική είναι να μοιράσετε αμέσως μέρος του πιάτου σας για να δοκιμάσουν όλοι. Έτσι θα περιορίσετε διακριτικά το μέγεθος της μερίδας σας και ταυτόχρονα θα ευχαριστήσετε και όλους τους άλλους. Να θυμάστε: Η ποικιλία και η απόλαυση δεν είναι ανάλογες της ποσότητας!

7. Δοκιμάστε, μη φάτε όμως παραπάνω!
Δοκιμάσετε και ικανοποιηθείτε με πληθώρα γεύσεων χωρίς να έχετε βραδινούς εφιάλτες από τη δυσπεψία. Αρκεί να ακολουθήσετε μικρά βήματα όπως να αποφύγετε τα πολλά λάδια και σάλτσες τόσο στα ορεκτικά όσο και στο κύριο πιάτο (θα σας, φουσκώσουν, θα σας ζεστάνουν και θα σας φέρουν δυσφορία), να ζητήσετε φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο ή ίσως να μοιραστείτε το επιδόρπιο με κάποιον άλλο κτλ.

8. Προσοχή στην παρέα!
Η φιλική συζήτηση και ατμόσφαιρα στο τραπέζι πολλές φορές μετατρέπονται σε διαγωνισμό διατροφικής ασυδοσίας και υπερβολής. Σαν να πασχίζουμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι είμαστε πιο καλοφαγάδες από άλλους. Πρέπει να μην έρθετε σε δύσκολη θέση με τις επιλογές των υπολοίπων, διότι η σχέση του καθενός με τη διατροφή του είναι ιδιαίτερη και πλήρως σεβαστή και για αυτό δεν υπάρχει λόγος αντιδικιών. Εάν δε, προβείτε σε βαρύγδουπες δηλώσεις τύπου: «Εγώ δεν θα φάω, προσέχω, κάνω δίαιτα» κτλ. τότε μάλλον θα συμβεί το αντίθετο, αφού καλώς ή κακώς η παρέα θα θέλει να σας παρασύρει και θα σας πιέζει για να φάτε. Γιατί; Είτε διότι σας συμπαθούν και πιστεύουν ότι θα λυσσάξετε από την πείνα και πιέζεστε αφόρητα για να κρατηθείτε, είτε διότι πραγματικά δεν έχετε ανάγκη από καμία δίαιτα, είτε γιατί οι «φίλες» της παρέας σας φθονούν για την καλλίγραμμη σιλουέτα σας

9. Παρατηρήστε!
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να δίνετε στόχο και έδαφος για ανάλογα σχόλια. Αντ’ αυτού, το χειρίζεστε διακριτικά παρατηρώντας τους άλλους πόσο γρήγορα, ασυναίσθητα και αλόγιστα τρώνε. Έτσι θα έχετε όλο το χρόνο να απολαύσετε ψύχραιμα το τραπέζι αλλά και θα κάνετε ωφέλιμες διαπιστώσεις. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα οικείο σας πρόσωπο, πολύ εκφραστικό και περιγραφικό όπου στο τραπέζι μιλώντας δεν αφήνει ποτέ το πιρούνι κάτω αλλά αντίθετα το ανεμίζει κουνώντας το πέρα δώθε…

10. Προσοχή στα «έξτρα»!
Εδώ συναντούμε κυρίως τα επιδόρπια και το αλκοόλ. Για να μην εκτεθείτε ή προσβάλλετε κάποιον ετοιμάστε επιχειρήματα όπως π.χ. το ποτό θα σας ζεστάνει παραπάνω -ιδίως μετά το πρώτο-. Χρησιμοποιείστε το ως δικαιολογία για τον «πότη» της παρέας που νοιάζεται μόνο για το πώς θα σας γεμίζει συνεχώς το ποτήρι και να θυμάστε πως το οινόπνευμα έχει διουρητική δράση και μπορεί να αφυδατώσει.

11. Ψυχραιμία!
Να θυμάστε τέλος ότι ο αυτοσκοπός των καλοκαιρινών εξόδων είναι η  παρέα και η συντροφιά και όχι η αλόγιστη πόση και βρώση. Δείτε τους μεζέδες ως το αλατοπίπερο της βραδιάς σας και ένα ποτήρι λευκό κρασί ως το απαραίτητο αξεσουάρ στο χέρι. Χειριστείτε τα παραπάνω ως ανεξάρτητη επιλογή και όχι ως καταναγκασμό και υιοθετήστε τη λογική αυτή για το υπόλοιπο καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας. Άλλωστε δεν χρειαζόμαστε πάρα πολλά…Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα υπόλοιπα….τα γνωρίζετε!

Δημήτρης Πέτσιος
Δημήτρης Πέτσιος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος