Κατά την αρχαιότητα η φάβα αντιμετωπιζόταν υποτιμητικά, όμως φαίνεται ότι μιλάμε για ένα τρόφιμο πολύ θρεπτικό, μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος.
Η φάβα αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων, μπορεί να αποτελέσει και κύριο πιάτο, καθώς στις περισσότερες συνταγές παρασκευής φάβας περιλαμβάνεται η προσθήκη ελαιολάδου. Έτσι καθίσταται ένα γεύμα ισορροπημένο στα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά που δίνουν θερμίδες (υδατάνθρακες– λίπη-πρωτεΐνες). Μάλιστα αυτός είναι ο λόγος που περιλαμβάνεται στο μενού των χορτοφάγων ή της Νηστείας σύμφωνα με τον διαιτολόγο. Σε συνδυασμό με ρύζι ή/και ξηρούς καρπούς αυξάνεται η πληρότητα σε απαραίτητα αμινοξέα, με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για πιάτο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Γεμάτος υγεία, χρήμα, αλλά και κόπο λοιπόν ο ..λάκκος της φάβας.. Για να μάθετε για την διατροφική αξία της φάβας αλλά και πώς μπορείτε να τη συνοδέψετε στα πιάτα σας, μεταβείτε στο ακόλουθο Link.