Διατροφή

Μπυροκοιλιά: Έχει Βάση ο Συγκεκριμένος Όρος;

της Δωροθέας Γεωργάκη
27 Ιουνίου 2023
12342 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
byrokoilia

Photo source: www.canva.com

Τι προκαλεί την Μπυροκοιλιά;

Τελικά η μπύρα είναι αυτή που ευθύνεται για την «Μπυροκοιλιά» ή μήπως όχι; Παρά την ονομασία της δεν είναι απαραίτητα η μπύρα που ευθύνεται για την «Μπυροκοιλιά» ή το κοιλιακό λίπος. Η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη είναι αυτή που σταδιακά προκαλεί την αύξηση της περιφέρειας μέσης. Οι περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται να καταναλώνει ο καθένας είτε αυτές προέρχονται από αλκοόλ, γλυκά, μεγάλες μερίδες φαγητού, είναι πιθανό να αυξήσουν το λίπος στην περιοχή της κοιλίας. Η ηλικία, το φύλο, η γενετική και η εθνικότητα είναι ευρείς αιτιολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διακύμανση της συσσώρευσης του κοιλιακού λίπους. Οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την αυξημένη αποθήκευση κοιλιακού λίπους όταν αντιμετωπίζουμε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και αύξηση του σωματικού βάρους είναι

  • Οι ορμόνες του φύλου καθώς οι άντρες τείνουν να αποθηκεύουν λίπος στην κοιλιά ενώ οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
  • Η τοπική παραγωγή κορτιζόλης στους κοιλιακό λιπώδη ιστό, τα ενδοκανναβινοειδή, την αυξητική ορμόνη και τη φρουκτόζη της διατροφής.

Μπορεί το Aλκοόλ από μόνο του να Eυθύνεται;

Συνολικά, η πλειονότητα των διατομεακών μελετών από το 2005 και μετά έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση ελαφρού έως μέτριου αλκοόλ σε συνδυασμό με ένα υγιές τρόπο ζωής και μια καλή διατροφή δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ και η κατάχρηση, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να φέρουν μια τέτοια συσχέτιση με το υπερβολικό σωματικό βάρος. Η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί επίσης να προάγει το υπερβολικό βάρος και το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και σε εφήβους ή ηλικιωμένους ενήλικες. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσει το μεταβολισμό των λιπιδίων, καθώς αυξάνει τη λιπόλυση του λιπώδους ιστού και οδηγεί σε έκτοπη εναπόθεση λίπους στο ήπαρ και στην ανάπτυξη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

Η ισορροπία των λιπιδίων ως απόκριση στη μακροχρόνια πρόσληψη αλκοόλ ευνοεί την απώλεια λιπώδους ιστού και την εκροή λιπαρών οξέων, καθώς η λιπόλυση ρυθμίζεται και η λιπογένεση είτε είναι ελαφρώς μειωμένη είτε αμετάβλητη. Η μελέτη των λιπολυτικών και λιπογενετικών μονοπατιών έχει εντοπίσει αρκετές ρυθμιστικές πρωτεΐνες που τροποποιούνται από το αλκοόλ και συμβάλλουν σε αυτές τις επιδράσεις. Η ανοχή στη γλυκόζη του λιπώδους ιστού επηρεάζεται επίσης από το χρόνιο αλκοόλ λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας του μεταφορέα γλυκόζης στη μεμβράνη.

Ως ενδοκρινικό όργανο, ο λευκός λιπώδης ιστός απελευθερώνει αρκετές λιποκίνες που διαμορφώνονται αρνητικά μετά από τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της αδιπονεκτίνης, της λεπτίνης και της ρεζιστίνης. Όταν αυτές οι επιδράσεις συνδυάζονται με την ενισχυμένη απελευθέρωση φλεγμονωδών μεσολαβητών που επάγονται από το χρόνιο αλκοόλ, αναπτύσσεται μια προφλεγμονώδης κατάσταση εντός του λευκού λιπώδους ιστού, που συμβάλει στην παρατηρούμενη λιποδυστροφία.

Τέλος, ενώ η χρόνια πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει τη θερμογένεση του καφέ λιπώδους ιστού (ή φαίο λίπος), προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικά μηχανιστικά στοιχεία. Συνολικά, τόσο οι αποθήκες λευκού λιπώδους ιστού όσο και οι αποθήκες του καφέ λιπώδους ιστού επηρεάζονται από τη χρόνια πρόσληψη αλκοόλ και η προσκόπτουσα λιποδυστροφία συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους στα περιφερικά όργανα, ενισχύοντας έτσι την παθολογική κατάσταση που συνοδεύει τη χρόνια διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Γιατί είναι Eπικίνδυνο το λίπος στην Κοιλιά;

Το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με ποικιλία προβλήματα υγείας. Στη σπλαχνική παχυσαρκία γίνεται εναπόθεσης σωματικού λίπους στο άνω μέρος του σώματος και εντός της κοιλιακής κοιλότητας. Αυτός ο λιπώδης ιστός βρίσκεται κοντά σε πολλά όργανα, όπως το ήπαρ, το στομάχι, το έντερο και μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Το σπλαχνικό λίπος είναι μερικές φορές γνωστό ως «ενεργό λίπος» επειδή μπορεί να αυξήσει ενεργά τον κίνδυνο δυσμενών προβλημάτων υγείας. Ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός είναι ένας σύνθετος και μεταβολικά ενεργός ιστός, ο οποίος μπορεί να παράγει διαφορετικές λιποκίνες και ορμόνες που συμβάλουν στη δημιουργία του μεταβολικού συνδρόμου. Σχετίζεται με αυξημένη παραγωγή λιποκυτταροκινών, προφλεγμονώδη δραστηριότητα και μεταβαλλόμενα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα καθώς και με μειωμένη HDL χοληστερόλη. Παρόλο που η αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για την υγεία, το αυξημένο κοιλιακό λίπος, ιδίως το σπλαχνικό έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο συνοδών νοσημάτων όπως:

  • Kαρδιαγγειακές παθήσεις : στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση.
  • Διαβήτης, αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Απνοια στον ύπνο.
  • Δυσλιπιδαιμία.
  • Φλεγμονή.
  • Ορισμένους τύπους καρκίνου όπως στον οισοφάγο, στο πάγκρεας, στο παχύ έντερο.

Το φαινόμενο αυτό επαληθεύεται συνήθως σε οποιοδήποτε επίπεδο παχυσαρκίας.Το σπλαχνικό λίπος εντός του κοιλιακού τοιχώματος μετριέται συχνά με την περίμετρο της μέσης.

drinking beer

Τι να κάνετε για να Xάσετε την Μπυροκοιλιά;

Νομίζω δεν θα αποτελέσει έκπληξη αλλά η άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την απώλεια του κοιλιακού λίπους. Το σημείο εκκίνησης για τον έλεγχο του βάρους, και την καταπολέμηση του κοιλιακού λίπους, είναι η τακτική μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα και φυσικά σωστή διατροφή.

Είναι σημαντικό να παραμένετε σωματικά δραστήριοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και να προγραμματίζετε το χρόνο σας για δομημένη άσκηση. Θα φανεί εξαιρετικά ευεργετικό μια προπόνηση δύναμης η άσκηση με βάρη στην καταπολέμηση του κοιλιακού λίπους. Αν βέβαια δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο αρκούν και 30 λεπτά την ημέρα για τον έλεγχο του βάρους και την απώλεια του κοιλιακού λίπους.

Η διατροφή είναι επίσης πολύ σημαντική. Θέλει προσοχή στο μέγεθος της μερίδας και έμφαση στους σύνθετους υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως) και στην άπαχη πρωτεΐνη. Και μείωση των απλών υδατανθράκων όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά με επεξεργασμένους κόκκους και τα ζαχαρούχα ποτά. Η αντικατάσταση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών με πολυακόρεστα λίπη μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Σε πόσο Xρόνο περίπου;

Αυτό δεν είναι προκαθορισμένο εξαρτάται από πόλους παράγοντες. Όπως εάν έχεις καταφέρει να αλλάξει τις παλιές σου διατροφικές συνήθειες με καινούριες, αν έβαλλες στη καθημερινότητα σου την άσκηση αλλά και το φύλο, την ηλικία.

Παρόλο που η αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για την υγεία, το αυξημένο κοιλιακό λίπος, ιδίως το σπλαχνικό έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο συνοδών νοσημάτων όπως διαβήτης τύπου 2, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, άπνοια στον ύπνο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, φλεγμονή και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Το φαινόμενο αυτό επαληθεύεται συνήθως σε οποιοδήποτε επίπεδο παχυσαρκίας

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Aparecida Silveira, Erika, et al. “Visceral Obesity and Its Shared Role in Cancer and Cardiovascular Disease: A Scoping Review of the Pathophysiology and Pharmacological Treatments.” International Journal of Molecular Sciences, vol. 21, no. 23, 27 Nov. 2020, p. 9042, https://doi.org/10.3390/ijms21239042.

Powell-Wiley, Tiffany M., et al. “Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement from the American Heart Association.” Circulation, vol. 143, no. 21, 22 Apr. 2021, www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000973, https://doi.org/10.1161/cir.0000000000000973.

Steiner, Jennifer L., and Charles H. Lang. “Alcohol, Adipose Tissue and Lipid Dysregulation.” Biomolecules, vol. 7, no. 1, 1 Mar. 2017, p. 16, www.mdpi.com/2218-273X/7/1/16/htm, https://doi.org/10.3390/biom7010016.

Tchernof, André, and Jean-Pierre Després. “Pathophysiology of Human Visceral Obesity: An Update.” Physiological Reviews, vol. 93, no. 1, 2013, pp. 359–404, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23303913, https://doi.org/10.1152/physrev.00033.2011. Accessed 22 Oct. 2019.

Traversy, Gregory, and Jean-Philippe Chaput. “Alcohol Consumption and Obesity: An Update.” Current Obesity Reports, vol. 4, no. 1, 8 Jan. 2018, pp. 122–130, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4338356/, https://doi.org/10.1007/s13679-014-0129-4.

Δωροθέα Γεωργάκη
Δωροθέα Γεωργάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Δωροθέα Γεωργάκη είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Πρέβεζα, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς.