Fitness

Λιποαναρρόφηση: Και μετά το χειρουργείο τι;

του Στρατή Γαβριήλ
26 Ιανουαρίου 2010
32430 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
lipoanarrofisi kai diadikasies anarrwsis meta to xeirourgio

Η τεχνική αφαίρεσης του τοπικού λίπους με ρύγχος και αρνητική πίεση, ονομάστηκε λιποαναρρόφηση και εφαρμόζεται επιτυχώς τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Η αύξηση του βάρους του σώματος οφείλεται κυρίως στη κατακράτηση υγρών και συσσώρευση λίπους στα λιποκύτταρα που είναι σταθερά σε αριθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Με τη λιποαναρρόφηση επιτυγχάνουμε μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων στη χειρουργική περιοχή. Στη περιοχή αυτή δεν επιτρέπουμε πλέον συσσώρευση λίπους και επομένως το αποτέλεσμα είναι σταθερό και μόνιμο. Οι τομές για την είσοδο του ρύγχους λιποαναρρόφησης είναι μικρές, μέχρι ένα εκατοστό και σε μικρό χρονικό διάστημα εξαφανίζονται.

Σε ποιες περιοχές του σώματος εφαρμόζεται η λιποαναρρόφηση;

Οποιαδήποτε περιοχή του σώματος μπορεί να υποστεί λιποαναρρόφηση, αλλά οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, τα σφυρά, οι γάμπες και η κοιλιά είναι οι πιο συχνές περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται περισσότερο λίπος. Η λιποαναρρόφηση έρχεται να ομορφύνει το σχήμα του σώματος και όχι να μειώσει το βάρος του.

Ποια είναι η ιδνική ηλικία για να κάνει κάποιος την επέμβαση;

Η αφαίρεση του τοπικού λίπους κυρίως στους μηρούς, αφήνει όμως μια κάποια χαλάρωση. Όσο περισσότερο λίπος, μάλιστα, αφαιρείται, τόσο μεγαλύτερη είναι κι η χαλάρωση. Αντιθέτως, όσο πιο ελαστικό είναι το δέρμα του ασθενούς τόσο μικρότερη είναι η χαλάρωση. Όσο πιο νέος είναι λοιπόν ο ασθενής, τόσο ελαστικότερο είναι το δέρμα του και επομένως μικρότερη η χαλάρωση. Έτσι, ο ιδανικότερος ασθενής για λιποαναρρόφηση είναι ένας νέος με τοπικό πάχος, ενώ λιγότερο ιδανικός είναι ο ασθενής μεγάλης ηλικίας με γενικότερο πάχος. Το μεγάλο πρόβλημα της κυτταρίτιδας, που συχνά ενοχλεί μεγάλο αριθμό ασθενών, δε λύνεται με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, μπορεί μάλιστα να επιδεινωθεί σε μερικές περιπτώσεις.

Ποιες διαδικασίες ακολουθεί ο ασθενής μετά το χειρουργείο;

Η επέμβαση είναι απλή και η διάρκειά της από 30 λεπτά έως μια ώρα. Αμέσως μετά την επέμβαση, ο ασθενής φοράει ελαστικό κορσέ τον οποιο τον διατηρεί για ένα μήνα και τον αφαιρεί μόνο για ένα μπάνιο. Ο ασθενής θα εξέλθει από το νοσοκομείο 2 - 3 ώρες αργότερα, αφού παρέλθει η θολή διάθεση της νάρκωσης. Όταν, κατά την λιποαναρρόφηση, αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα λίπους, είναι πιθανόν να υποχρεώσει το χειρουργό να κρατήσει τον ασθενή στο νοσοκομείο μια μέρα προκειμένου να συμπληρωθούν ανάλογα υγρά ενδοφλεβίως. Την 4η μέρα ο ασθενής αφαιρεί μόνος του τον κορσέ και τις γάζες για ένα ντους, στεγνώνεται, φορά ξανά τον κορσέ και επισκέπτεται το γιατρό για την πρώτη εκτίμηση. Την 7η μέρα αφαιρούνται τα ράμματα.

Ποια συμπτώματα εμφανίζονται μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής αμέσως μετά το χειρουργείο, παρουσιάζει έντονες μελανιές στα σημεία της λιποαναρρόφησης, και ένα αίσθημα καύσου. Έντονος πόνος, που θα αναγκάσει τον ασθενή να πάρει παυσίπονα για τις πρώτες μέρες, σπάνια υπάρχει. Οι μελανιές από την 7η μέρα αρχίζουν να εξασθενούν, για να εξαφανιστούν την 20η - 25η μέρα.

Πως να αποφύγεται τη μικρή χαλάρωση ή την κυταρρίτιδα;

Γυμναστική μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη 10η μέρα. Μικρή χαλάρωση ή κυτταρίτιδα, που μπορεί να εμφανιστεί, συχνά βελτιώνεται με συσφίξεις ή μαλάξεις σε κέντρα αισθητικής ή καλύτερα με ειδικά μασάζ σε προγράμματα που επιλέγει ο γιατρός. Πρόγραμμα Ειδικού μασάζ, ίσως θα πρέπει να είναι και ο κανόνας, 20 μέρες μετά την επέμβαση. Το πρόγραμμα διαρκεί 6 εβδομάδες δύο φορές εβδομαδιαίως με ειδικά μηχανήματα και φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά και αποτελεσματικά στην μείωση της κυτταρίτιδας.

Τελευταία εφαρμόζονται νέες μέθοδοι υποβοηθούμενης λιποαναρρόφησης με ραδιοσυχνότητες και με laser, που επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση, ώστε να προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ενέχει κινδύνους η λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση πρέπει να γίνεται με γενική αναισθησία και δεν περιέχει κινδύνους για τους οποίους συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραπληροφορούν. Μελέτες εκατομμυρίων λιποαναρροφήσεων ανά τον κόσμο έχουν παρουσιάσει πολύ μικρή νοσηρότητα και μηδαμινή θνητότητα από την επέμβαση, με την προϋπόθεση ότι αυτές έγιναν από υπεύθυνους πλαστικούς χειρουργούς σε χειρουργικό οργανωμένο χώρο.

Στρατής Γαβριήλ
Στρατής Γαβριήλ Πλαστικός Χειρουργός