Λεξικό Διατροφής

Χολή

της Δέσποινας Γκακνή
13 Σεπτεμβρίου 2017
25647 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xoli sto anthropino swma

Photo source: www.bigstockphoto.com

H χολή είναι ένα κιτρινο-πράσινο υγρό το οποίο αποτελείται από διάφορες οργανικές και ανόργανες ουσίες. Ο βασικό ρόλος της χολής είναι η συμμετοχή της στην πέψη και απορρόφηση του λίπους της τροφής. Συντίθεται από τα κύτταρα του ήπατος και στη συνέχεια διοχετεύεται μέσω του χοληδόχου πόρου στο δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Σε ορισμένα θηλαστικά, όπως και στον άνθρωπο, η χολή συγκεντρώνεται πριν διοχετευτεί στο λεπτό έντερο, σε μία μικρή «αποθήκη» που ονομάζεται χοληδόχος κύστη. Έπειτα από την κατανάλωση τροφής, η χοληδόχος κύστη συσπάται και μέσω του κυστικού πόρου και έπειτα του χοληδόχου πόρου διοχετεύεται στο δωδεκαδάχτυλο.

Σύσταση της χολής

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως η χολή αποτελείται από διάφορες οργανικές και ανόργανες ουσίες, η αναλογία των οποίων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται κυρίως από τις διατροφικές του συνήθειες.

Τα βασικά συστατικά της χολής είναι

  • Νερό: το νερό αποτελεί περίπου το 96-97% της χολής
  • Χολικά οξέα: τα χολικά οξέα που βρίσκονται στη χολή χωρίζονται στα κύρια και στα δευτερογενή. Τα μεν κύρια προκύπτουν από το μεταβολισμό της χοληστερόλης στο ήπαρ τα δε δευτερογενή δημιουργούνται στο λεπτό έντερο από τα κύρια χολικά οξέα και τη δράση βακτηριακών ενζύμων.
  • Χοληστερόλη: η έκκριση της χοληστερόλης στη χολή είναι ένας βασικός τρόπος αποβολής της χοληστερόλης από τον οργανισμό.
  • Χολερυθρίνη: η χολερυθρίνη είναι μία χρωστική ουσία, η οποία προέρχεται από τη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό χρώμα της χολής και κατ’ επέκταση και των κοπράνων.
  • Hλεκτρολύτες: στη χολή βρίσκονται κυρίως οι ηλεκτρολύτες νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και χλώριο.

Αφαίρεση της χολής

Εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων μπορεί να κριθεί απαραίτητο σε ορισμένους ανθρώπους να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη. Κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει τη λειτουργία της πέψης καθώς συνεχίζει να εκκρίνεται στον δωδεκαδάχτυλο μέσω του χοληδόχου πόρου. Συνεπώς, μπορούν τα άτομα αυτά να ζουν φυσιολογικά ακόμα και χωρίς χοληδόχο κύστη.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.