Η ρύθμιση των επιπέδων του pH στο σώμα, δηλαδή της συγκέντρωσης ιόντων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής τροφίμων αλλά και διατροφής έχει διαφοροποιήσει την αναλογία προσλαμβανόμενων ιόντων από τη διατροφή του ανθρώπου, μειώνοντας την σε κάλιο και μαγνήσιο και αυξάνοντάς την σε χλώριο. Ως αποτέλεσμα αυτών αλλά και της επερχόμενης γήρανσης, αυξάνεται η μεταβολική οξέωση (δηλαδή η χρόνια συγκέντρωση όξινου φορτίου) στο σώμα.
Πώς ρυθμίζεται το pH στο σώμα;
Ο βασικός ρυθμιστής του pH είναι τα νεφρά: το pH των ούρων διαφοροποιείται ώστε να ισορροπήσει το εσωτερικό περιβάλλον. Η αλκαλική δίαιτα είναι μία δίαιτα πλούσια σε ιόντα με αρνητικό όξινο νεφρικό φορτίο (δηλαδή αλκαλικό) και περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, πατάτες, καφέ και κρασί σε αντίθεση με τα δημητριακά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι των οποίων το νεφρικό φορτίο είναι όξινο.
Πώς η αλκαλική δίαιτα επιδρά στην υγεία;
Τελευταία, γίνεται λόγος για το εάν θα μπορούσε μία αλκαλική δίαιτα να είναι προστατευτική για τη υγεία.
Σύμφωνα με την παρακάτω ανασκόπηση λοιπόν:
- Η χρόνια οξέωση πιθανώς να εμπλέκεται στην παθογένεια της οστεοπόρωσης, δηλαδή να είναι δυσμενής για την υγεία των οστών. Ωστόσο, λόγω των πολλών παραγόντων που εμπλέκονται, δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση για την επίδρασή της. Επίσης, δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και νάτριο (όξινο νεφρικό φορτίο) είναι επιβαρυντική για την οστική υγεία.
- Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών,συστατικών της αλκαλικής δίαιτας, βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ καλίου και νατρίου με πολλά οφέλη για διάφορα χρόνια νοσήματα όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η αρτηριακή πίεση κλπ.
- Η χρόνια οξέωση συντελεί στην απώλεια μυϊκής μάζας σε υπερμεταβολικές καταστάσεις π.χ. κέτωση, τραύμα, σήψη και η διόρθωσή της με χορήγηση αλκαλικών ιόντων μπορεί να βοηθήσει τη διατήρηση μυϊκού ιστού.
- Η σοβαρή μεταβολική οξέωση σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης και η διόρθωσή της επαναφέρει τα επίπεδα αυξητικής και μαζί τους βελτιώνει πολλούς μεταβολικούς παράγοντες όπως καρδιαγγειακούς, τη σύσταση του σώματος ακόμα και την απώλεια ασβεστίου μέσω των ούρων.
- Και, τέλος, το αλκαλικό περιβάλλον βελτιώνει τη θεραπευτική αποδοτικότητα κάποιων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
Περιορισμοί της μελέτης
Η συγκεκριμένη ανασκόπηση δεν αναφέρει αναλυτικά τη μεθοδολογία της ούτε και ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται για τα ευρήματα, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τα περιορισμένα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.
Τι να κρατήσετε;
Βλέπουμε πάντως πως η αλκαλική δίαιτα είναι μία δίαιτα υψηλή σε φρούτα και λαχανικά και μπορεί να έχει κάποιο ρόλο σε χρόνιες ασθένειες: έτσι και αλλιώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μέρος μίας υγιεινής διατροφής. Τέλος, να σημειώσουμε πως ένα όξινο νεφρικό φορτίο συνδέεται με τη δημιουργία νεφρόλιθων και γενικώς η εξισορρόπησή του μπορεί να συντελέσει στη συνολική υγεία.