Τι είναι η λορκασερίνη;
Η λορκασερίνη αποτελεί αγωνιστή της βασικής κατηγορίας υποδοχέων της σεροτονίνης (5-ΗΤ2C) που βρίσκεται στους νευρώνες του υποθαλάμου. Αυτού του είδους η δράση φαίνεται να μειώνει την πρόσληψη τροφής, να αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και να οδηγεί σε μείωση του βάρους. Είναι ένα φάρμακο που κυκλοφορεί ήδη στην Αμερική, χορηγείται από του στόματος ανεξάρτητα των γευμάτων, μεταβολίζεται στο ήπαρ και οι μεταβολίτες της αποβάλλονται μέσω των νεφρών.
Λορκασερίνη και απώλεια βάρους: Τι δείχουν οι μελέτες;
Η τρίτη φάση κλινικής δοκιμής της λορκασερίνης αποτελείται από τις παρακάτω τρεις διπλά τυφλά τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες που εξέτασαν την επίδραση της στην απώλεια βάρους. Η χορήγησή της γινόταν σε δόση των 10 mg 1 φορά την ημέρα ή 2 φορές την ημέρα ενώ όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν συμβουλευτική υποστήριξη για άσκηση και περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης κατά 600 θερμίδες και στις τρεις μελέτες.
1η μελέτη - BLOSSOM
Στην 1η μελέτη (BLOSSOM), 5% απώλεια βάρους σε 52 εβδομάδες επιτεύχθηκε από το 47,2 %, 40,2% και 25% στην ομάδα με τη διπλή δόση λορκασερίνης, τη μονή δόση και το placebo, αντίστοιχα (P< 0,001 για όλες τις ομάδες παρέμβασης). Η μελέτη ολοκληρώθηκε από το 55% των συμμετεχόντων.
2η μελέτη - BLOOM
Ανάλογα, στη 2η μελέτη (BLOOM) οι συμμετέχοντες έπαιρναν είτε διπλή δόση λορκασερίνης είτε placebo για 52 εβδομάδες και ακολούθως είτε συνέχιζαν είτε διέκοπταν την αγωγή τους για άλλες 52 εβδομάδες. Η μελέτη ολοκληρώθηκε από το 50% των συμμετεχόντων, ενώ το 47,5% των ανθρώπων που έπαιρναν λορκασερίνη και το 20,3% αυτών που έπαιρναν placebo πέτυχε απώλεια βάρους κατά 5%. Διατήρηση του βάρους κατάφερε το 67,9% των ατόμων που συνέχισαν την αγωγή σε σχέση με το 50,3% των ατόμων που πήραν placebo στη συνέχεια.
3η μελέτη - BLOOM-DM
Τέλος, στην 3η μελέτη (BLOOM-DM), συμμετείχαν διαβητικοί ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν μονή ή διπλή δόση ή placebo και αντίστοιχα πέτυχαν 5% απώλεια βάρους σε ποσοστό 45%, 38% και 16%, με βελτιώσεις στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στη γλυκόζη νηστείας για τις δύο ομάδες παρέμβασης.
Ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση λορκασερίνης
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν σε όλες τις μελέτες περιελάμβαναν πονοκέφαλο, μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού, ναυτία και κόπωση. Διάφορες μεθοδολογικές δυσκολίες δυσχεραίνουν την εξαγωγή συμπερασμάτων (μικρή στατιστικά δύναμη για ανάδειξη αποτελεσμάτων σε κάποιες υπο-ομάδες κλπ) ενώ η κλινική σημασία της επιτευχθείσας απώλειας βάρους αμφισβητείται.
Πώς συστήνεται η λορκασερίνη;
Η λορκασερίνη συστήνεται σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση σε ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 30 ή πάνω από 27 με συνοδά νοσήματα και κυκλοφορεί στις Η.Π.Α. αλλά όχι στην Ευρώπη.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους;
Οι αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό εγκατάλειψης των μελετών και την αντένδειξη σε ασθενείς με πίεση και νεφρική δυσλειτουργία κάνουν δυσκολότερη τη λήψη της απόφασης για το κατά πόσο η συμβολή στην απώλεια βάρους θα μπορούσε όντως να είναι καθοριστική και να αντισταθμίσει τα αρνητικά της σημεία.