Επιστημονικά Νέα

Άσκηση και Μυϊκή Δύναμη σε Ηλικιωμένους με Σαρκοπενία

του Μανώλη Κουρμπέλη
25 Σεπτεμβρίου 2023
2004 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
myiki dynami somatiki apodosi sarkopenia

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η σαρκοπενία είναι ένα εξαρτώμενο από την ηλικία γηριατρικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από απώλεια της σκελετικής μυϊκής μάζας, της μυϊκής δύναμης και μείωση της σωματικής απόδοσης. Ο επιπολασμός της σαρκοπενίας είναι 9-10% σε άτομα που κατοικούν σε κέντρα αποκατάστασης και φροντίδας, 30-50% σε άτομα σε γηροκομεία και 23-24% σε νοσηλευόμενα άτομα. Η σαρκοπενία σχετίζεται με πολλές δυσμενείς εκβάσεις, όπως πτώσεις και δευτερογενή κατάγματα, πνευμονική ανεπάρκεια , διαταραχές ύπνου, κακή ποιότητα ζωής και πρόωρη θνησιμότητα, τα οποία όλα επιφέρουν σημαντικές ιατρικές και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές παρεμβάσεις στη θεραπεία της σαρκοπενίας. Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις είναι οι πιο κατάλληλές και αποτελεσματικές για τη σαρκοπενία . Ανάμεσα σε αυτές, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι προάγει σημαντικά φυσιολογικά οφέλη για την υγεία και συμβάλλει τόσο στη πρόληψη όσο και στη καθυστέρηση της εμφάνισης του συνδρόμου.

Σκοπός Μελέτης

Ο σκοπός της συγκεκριμένης μετα-ανάλυσης ήταν να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα τριών τρόπων άσκησης (προπόνηση με αντιστάσεις RT, προπόνηση δόνησης WBVT και μικτή προπόνησης MT) στη μυϊκή δύναμη (δύναμη επέκτασης γόνατος KES), στη σωματική απόδοση (Timed Up and Go TUG), στη ταχύτητα βάδισης GS και στην δοκιμή καρέκλας CS σε ηλικιωμένα άτομα με σαρκοπενία

Μέθοδος/Σχεδιασμός

Ελέγχθηκαν όλες οι μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2021 σχετικά με τις επιπτώσεις της άσκησης σε ηλικιωμένους με σαρκοπενία. Οι μελέτες συμπεριλήφθηκαν εάν πληρούσαν τα εξής κριτήρια:

  1. Ηλικία εθελοντών > 60 ετών.
  2. Διάγνωση σαρκοπενίας.
  3. Απουσία άλλων χρόνιων νοσημάτων
  4. Η μελέτη περιλαμβάνει μία ομάδα άσκησης και μία ομάδα ελέγχου και η ομάδα ελέγχου λαμβάνει παρέμβαση χωρίς άσκηση ή μάθημα αγωγής υγείας.
  5. Η ομάδα άσκησης πρέπει να περιέχει τουλάχιστον έναν εκ των τριών τρόπων άσκησης RT, WBVT ή/και MT

Τι έδειξαν τα Αποτελέσματα;

  • Με όλους τους τρόπους άσκησης συνδυαστικά, η ομάδα άσκησης έδειξε σημαντική αύξηση στις βαθμολογίες KES σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
  • Tο RT και το MT οδήγησαν σε σημαντικές αυξήσεις στις βαθμολογίες KES σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
  • Το WBVT δεν οδήγησε σε σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες KES μεταξύ των ομάδων άσκησης και ελέγχου.
  • Με όλους τους τρόπους άσκησης συνδυαστικά, η ομάδα άσκησης έδειξε σημαντική αύξηση στους χρόνους TUG σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
  • Στην ανάλυση υποομάδας, οι RT και MT έδειξαν σημαντική αύξηση στο GS σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
  • Το WBVT δεν οδήγησε σε σημαντική διαφορά στο GS μεταξύ της ομάδας άσκησης και ελέγχου.

Ποιο το Συμπέρασμα για τον Επαγγελματία Υγείας;

Μέχρι στιγμής, η RT είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους άσκησης που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή/και την καθυστέρηση της εξέλιξης της σαρκοπενίας σε διάφορους ηλικιωμένους πληθυσμούς.

Οι ηλικιωμένοι με αναπηρίες που σχετίζονται με την ηλικία (π.χ. άνοια, οστεοαρθρίτιδα και ημιπληγία) και που μπορεί να έχουν δυσκολία στην εκτέλεση τρόπων άσκησης RT και MT μπορεί να επωφεληθούν από το WBVT σε όρθιες ή καθιστές στάσεις για να διατηρήσουν και να βελτιώσουν πτυχές της σωματικής λειτουργίας. Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs) που διερευνούν τις επιπτώσεις διαφορετικών τρόπων προπόνησης και πρωτοκόλλων άσκησης στη μυϊκή δύναμη και τη σωματική απόδοση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lu, L., Mao, L., Feng, Y., Ainsworth, B.E., Liu, Y. and Chen, N., 2021. Effects of different exercise training modes on muscle strength and physical performance in older people with sarcopenia: a systematic review and meta-analysis. BMC geriatrics21(1), pp.1-30

Μανώλης Κουρμπέλης
Μανώλης Κουρμπέλης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος