Blog

Βιβλιογραφία της καμπάνιας Μερίδες. Το μέγεθος ...κάνει τη διαφορά

05 Μαΐου 2010
8616 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
books

Photo source: www.bigstockphoto.com

  • Σύγκριση μεγέθους μερίδων (οπτικά)

Πηγή National Heart, Lung, and Blood Institute’s (NHLBI) Portion Distortion Quiz

  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους, μεταξύ των οποίων 300.000.000 περίπου, δηλαδή το 7% του τρέχοντος παγκόσμιου πληθυσμού, είναι παχύσαρκοι.

Πηγή World Health Organization, Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health 2009. ("www.who.int" WHO. Retrieved February 22, 2009)

  • Πολλοί παράγοντες φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της επίπτωσης με την οποία εμφανίζεται, μεταξύ των οποίων και το μέγεθος της μερίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δεκαετίες το μέγεθος της μερίδας έχει διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα σήμερα να προσλαμβάνουμε περίπου 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, που ισοδυναμούν με 10 κιλά παραπάνω βάρος το χρόνο

Πηγή Vermeer WM et al. “Portion size: a qualitative study of consumers' attitudes toward point-of-purchase interventions aimed at portion size.” Health Educ Res. 2010 Feb;25(1):109-20

  • Σε μελέτη που συνέκρινε τις σημερινές διατροφικές συνήθειες με αυτές είκοσι ετών πριν, βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες τελικά κατανάλωναν κατά 50% μεγαλύτερο πρωινό. Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μερίδας, σήμερα οι Αμερικάνοι προσλαμβάνουν περίπου 10% περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με το 1970 που ισοδυναμεί με 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα ή διαφορετικά με 10 κιλά το χρόνο.

Πηγή Vermeer WM et al. “Portion size: a qualitative study of consumers' attitudes toward point-of-purchase interventions aimed at portion size. Health Educ Res. 2010 Feb;25(1):109-20.; 
Young LR et al Expanding portion sizes in the US marketplace: implications for nutrition counseling. J Am Diet Assoc. 2003 Feb;103(2):231-4

  • Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, το πιάτο σερβιρίσματος αυξήθηκε από 25 περίπου εκατοστά σε 30 εκατοστά, και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine,  μεγαλύτερο πιάτο οδηγεί και στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.

Πηγή Wansink et al, Ice cream illusions bowls, spoons, and self-served portion sizes. Am J Prev Med. 2006 Sep;31(3):240-3

  • Σύνηθες δε λάθος, είναι η ταύτιση της «σωστής» μερίδας με αυτήν του εστιατορίου. Ωστόσο, η μερίδα εστιατορίου δεν αποτελεί πλέον μέτρο σύγκρισης, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι μερίδες στα εστιατόρια είναι δύο έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες. Την στιγμή που το 76% των Σεφ απάντησαν σε ερωτηματολόγιο ότι οι ποσότητες που σέρβιραν είναι οι φυσιολογικές. Έπειτα δήλωσαν ότι είναι στην ευχέρεια του καταναλωτή πόσο θα καταναλώσει από το πιάτο του.Είναι πλέον κοινή πρακτική των εστιατορίων, και ιδίως των φαστ-φούντ, να προσφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού ως δέλεαρ για την προσέλκυση πελατείας. Μάλιστα, πολλές φορές μία μερίδα εστιατορίου μπορεί να αντιστοιχεί και σε δύο άτομα.

Πηγή Condrasky et al. “Chefs’ opinions of restaurant portion sizes. Obesity (Silver Spring). 2007 Aug;15(8):2086-94.

  • Οπτική αντιστοίχιση μερίδων με  αντικείμενα από την καθημερινή μας ζωή.

Πηγή American Diabetes Association. (2006, February). Portion sizes: A key to weight loss. Retrieved August 7, 2007, from www.diabetes.org
National Heart, Lung, and Blood Institute. Serving size card. Retrieved August 9, 2007, from http://hp2010.nhlbihin. net/portion/servingcard7.pdf
USDA. How much are you eating? Retrieved August 7, 2007, from www.extension.iastate.edu/Publications/ HG267X1.pdf
NIH Publication No. 03-5287, Just Enough For You: About Food Portions
United States Department of Agriculture. Inside the Pyramid