Αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που εξετάζουν το ενδεχόμενο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στον τομέα της διατροφής στην Ελλάδα, σίγουρα θα έχεις σκεφτεί το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Αν προβληματίζεσαι λοιπόν για το αν είναι αυτή μια σωστή επιλογή, ακολουθεί η προσωπική μου εμπειρία που πιθανόν μπορεί να σε βοηθήσει.
Επιλογή τομέα εξειδίκευσης
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς εφόσον πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις διδακτορικό είναι ο τομέας με τον οποίο θέλεις να ασχοληθείς. Το διδακτορικό είναι ένας τρόπος να διευρύνεις περεταίρω τους ορίζοντες σου αλλά ταυτόχρονα και να αποκτήσεις μεγαλύτερη εξειδίκευση από αυτή ενός απλού μεταπτυχιακού. Η κατεύθυνση που επέλεξα εγώ αφορά στον τομέα της Διατροφής και Δημόσιας Υγείας, με αντικείμενο μελέτης την επίδραση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος σε συμπεριφορές που σχετίζονται με το ενεργειακό ισοζύγιο. Οι παράγοντες που με βοήθησαν στη συγκεκριμένη επιλογή είναι το ενδιαφέρον μου και η ενασχόληση μου με το συγκεκριμένο αντικείμενο στη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, καθώς επίσης και το ερευνητικό ενδιαφέρον του επιβλέποντα καθηγητή της διατριβής μου, με τον οποίο είχα συνεργαστεί και στο παρελθόν σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και με τον οποίο ήθελα να συνεργαστώ στο πλαίσιο της διατριβής μου. Μην ξεχνάς ότι το διδακτορικό είναι μια σοβαρή δέσμευση η οποία σε ακολουθεί για τα επόμενα (τουλάχιστον) 3 χρόνια της ζωής σου και συνεπώς οι επιλογές που θα κάνεις δε θα πρέπει να είναι παρορμητικές, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο επιβλέπων καθηγητής, που πρέπει να είναι οδηγός και συνεργάτης σε αυτή την προσπάθειά σου.
Εκπαιδευτικό ίδρυμα-Περιβάλλον-Οργάνωση
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο βρίσκονται στο κέντρο της Καλλιθέας μέσα σε μια πανέμορφη δενδρόφυτη έκταση που περιλαμβάνει κτίρια με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, τη Βιβλιοθήκη και τις διοικητικές υπηρεσίες (γραμματείες, κτλ). Το περιβάλλον αυτό μπορεί να σε εμπνεύσει, να σε ξεκουράσει αλλά και να σου δώσει τη δύναμη να συνεχίσεις στη δύσκολη προσπάθεια που είναι η εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ποικίλους ερευνητικούς τομείς που μπορείς να επιλέξεις (Κλινική Διατροφή, Διατροφή και Άσκηση, Διατροφή και Δημόσια Υγεία, Διατροφή, στο φάσμα της Βιοχημείας, Βιολογίας, και Φυσιολογίας, Διατροφή στο φάσμα της Χημείας και Φυσικοχημείας τροφίμων, Βιοστατιστική και Επιδημιολογία της Διατροφής), με αξιόλογους καθηγητές. Η ελάχιστη διάρκεια για την απονομή Διδακτορικού Διπλώματος είναι τα 3 έτη και η μέγιστη τα 4 έτη, αν και στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στο χρόνο ολοκλήρωσης των διδακτορικών σπουδών σε σχέση με το εξωτερικό. Η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής δεν περιλαμβάνει μόνο τη συλλογή ερευνητικών δεδομένων, αλλά και τη διδασκαλία εργαστηριακών μαθημάτων σε προπτυχιακούς φοιτητές, δίνοντας σου έτσι τη δυνατότητα να αναπτύξεις και βελτιώσεις τις ακαδημαϊκές σου ικανότητες.
Αν και τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορεί να μην έχουν την καλύτερη φήμη ως προς την οργάνωσή τους, το Χαροκόπειο όντας ένα μικρό πανεπιστήμιο με μόλις 23 (νέους σε ηλικία) καθηγητές στο τμήμα της Διαιτολογίας θεωρείται ένα από τα πιο οργανωμένα και ανεπτυγμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα με πλούσια ερευνητική δράση.
Τελικά αξίζει τον κόπο;
Ο πρώτος και σημαντικότερος κανόνας πριν ξεκινήσεις ένα διδακτορικό είναι να ξέρεις 100% ότι θες να το κάνεις. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να αντέξεις όλη την πίεση που (αναγκαστικά) θα δεχτείς. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να βουτήξεις στα βαθιά, να αντιμετωπίσεις δυσκολίες ή απογοητεύσεις και να φας και τα μούτρα σου καμιά φορά. Το διδακτορικό είναι μια διαδικασία συνεχούς αναζήτησης, ένα ταξίδι στο οποίο έχει σημασία η διαδρομή και όχι μόνο ο προορισμός. Επομένως, ναι, αξίζει τον κόπο να μπεις σε αυτή τη διαδικασία, γιατί θα βγεις κερδισμένος σε γνώσεις και εμπειρίες ζωής, αρκεί να έχεις κάνει συνειδητές επιλογές από την αρχή του ταξιδιού αυτού.